Unutulan Haslet Akrabalık

Unutulan Haslet Akrabalık

Akrabalık bağları dinimizde büyük yer alır. Aile yani akrabalıkla ilgi çok ayeti kerime ve hadisi şerifler pek çoktur. Akrabalık yakınlıktan gelir. Akrabalık hak hukukuna riayet etmek Müslüman olmanın gereğidir. Akraba haklarına riayetsizlik insanı günahkâr kılar. Asrımızda insanoğlu gününü öyle gafletle, Allah’a isyanla geçiriyor ki, akrabalık bağlarının terki bunun ilkidir. Akrabalık unutulmuş nerede ise yok olmaya yüz tutmuştur. Teknolojisiz dönemde akrabalık bağları daha çok kuvvetli idi.

Teknoloji çağında nedense insanlar bir birinden kopuk, evlere gidip, yüz yüze görüşmek, büyükleri evinde ziyaret edip, büyüklerin ellerini öpmek, hayır dualarını almak, bitmek üzeredir. Öyle bir hal almış ki, bir telefonla görüşmek bile çok görülmüştür. Akrabalık kopukluğu,  yakın uzak, anne baba, akraba buna dâhildir. Bu bir felaket ve serkeşliktir.  İnsani, İslam’ı ilişkiler menfaat darbesini yemiştir. Menfaatler her şeyin önüne geçmiştir.  Asrımızın hastalılarından akraba kopukluğu toplumun kanayan yarasıdır. ”MUSAFAHA EDİN   (el sıkışın)  Kİ, KALPLERDEKİ KİNLER GİTSİN. HEDİYLEŞİN Kİ, BİRBİRİNİZE SEVGİ DOĞSUN VE ARANIZDAKİ DUŞMANLIK BİTSİN” (Muvatta) Hadisi şerif insani ilişkileri çok güzel ifade etmektedir.

Bu topluma ne oldu da bu duruma düştü insanoğlu, evlat babayı, baba evladı, kardeş kardeşi, insan insanı genel anlamda sevmiyor, amca, dayı, teyze, hala, dede, nine hiç akla gelmiyor sorulmuyor semtine varılmıyor. Hâlbuki bunları sevmek, gözetmek, sormak, insani İslami bağları koparmamak insana sevap kazandırır. Ne yazık ki, insanoğlu bu hayır harmanından uzaktır. Bir babanın evladına duası Peygamber duası gibidir. Terside aynıdır.  Müslümanlarda bu kopukluğun nedenlerini şöyle sayabiliriz. İslami ilimlerin eksikliği, materyalist eğitim kıskacı kuşatması, başkalarına özenme, eş seçmede büyük hatalar, adaletsiz gelir dağılımı, şahsi menfaatler, yaşayış tarzının değişkenliği, vurdumduymazlık, çekici, celbedici kapitalizm balyozunun insana vuruşu gibi hastalıklarıdır diyebiliriz.

Bu saydıklarımdan sadece özentiyi anlatacak olursak çok yer işgal eder, kime özenti, neye özenti, batıya, komşuya, gökdelenlere, son model arabalara, katil teknoloji araçlarına, yaşantısını batıya uydurmaya çalışanlara Allah akıl versin. Batı denilen canavar da insanlık bile kalmamış, bırakın akrabalığı, istatistikî birkaç sunumla mesele anlaşılır sanırım… Nikâhsız gayri meşru çocuk oranı Almanya % 14. ABD de % 33. Hollanda da % 38. Fransa da % 40. İsveç’te % 54… Tür. Müslüman toplum fertleri bu nikâhsız haydutlardan ne alabilir. Bu fosil hayat tarzına özenmek Müslüman için bir cinayettir.  Ailenin olmadığı, keçi koyun hayatı gibi yaşayış tarzı, nikâhsızlık vitrinlerinden ne alınabilir. Alınırsa zehirdir, İslam ülkelerinde erkek kadın evlilik yaşı 30-40 yaşlara dayanmıştır. Gençlikte nikâhsızlık çanları çalmaktadır.  Konumuz akraba bağları olduğu için konuya tekrar dönecek olursak hayat kaynağımızdan konuyu pekiştirmeye çalışalım.

”EY İNSANLAR!  SİZLERİ BİR TEK İNSANDAN YARATAN, O TEK İNSANDAN ERKEĞİ VE DİŞİYİ YARATARAK BÜYÜTEN BİRÇOK ERKEK VE KADINLAR ÜRETİP YERYÜZÜNE YAYAN, ALLAHA KARŞI GELMEKTEN SAKININ. ONUN ADINA İLERİ SÜREREK BİRBİRİNİZDEN ÇEŞİTLİ DİLEKLERDE BULUNDUĞUNUZ ALLAHTAN VE AKRABALIK BAĞLARINI ZEDELEMEKTEN ÇEKİNİN”(NİSA SURESİ: AYET-1) Devamla

“Yoksa idare yetkisi elinize geçerse yeryüzünde bozgunculuk çıkararak ve akrabalık bağlarını zedeleyerek baş mı kaldıracaksınız. Bu kimseler yok mu? Allah onları rahmetinden kovarak kulaklarını sağır ve gözlerini kör etmiştir.” Muhammet suresi ayet 22.  “O KİMSELER Kİ, ALLAH İLE AHİTLERİNİ BOZUYORLAR, TUTULMASINI EMRETTİĞİ MÜNASEBET VE BAĞLARI KESERLER. İŞTE BUNLAR Allah’ın lanetini üzerlerine hak etmişlerdir. Kötü barınak (Cehennem) onların olacaktır. Rad Suresi Ayet 25 buyurarak bizi akraba ilişkilerinde uyarmaktadır.

Hadislerde ise “AKRABA İLE BAĞINI KESEN CENNETE GİREMEZ” Buhari 5984 “Buyurur İnsanoğlunun amelleri her Perşembe günü ve Cuma gecesi Allah’u taalaya arz olunur. Fakat akraba ile bağını kesenin ameli kabul olmaz.” Buhari 35.Buyurmaktadır Akrabalık bağları dinden bir parça olduğu için riayet etmek dinin emridir. Akrabalık bağları dışında iyi amelin olsa bile ahde vefasızlık ettiği için azapla karşı karşıyadır insanoğlu.  Peygamberimizin Allah tarafından ilk tebliği akrabasınadır. Akrabalık,  asrımızda akrep halini almışsa sorgulanması lazım. Akrabayı gözetmek, sormak, yardımına koşmak, acımak, hediyeleşmek, selam vermek dini bir görevdir. Akrabalık hukukuna riayet edenler İslami ailelerdir