Umut Kervanı Vakfı'ndan kurban çağrısı

Hayırseverlerin kurbanlarının ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında aracı olan İslami STK'lardan Umut Kervanı Vakfı, kurban bedelini açıklayarak hayırseverleri, ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldüren bu ibadeti yerine getirmeye davet etti.

Umut Kervanı Vakfı'ndan kurban çağrısı

İSTANBUL - Hayırseverlerin kurbanlarının ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında aracı olan İslami STK ve Vakıflar çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Yurt içinde ve yurt dışında hayırseverlerin katkısıyla binlerce kurban kesmeyi amaçladıklarını söyleyen Umut Kervanı Vakfı Başkan Yardımcısı Abdulbari Çelik, “Ramazan ayı geldiğinde nasıl oruç tutmanın öneminden söz ediyorsak ve Müslümanları bu hayırlı amellere teşvik ediyorsak, şimdi de kurban kesmeye teşvik edici çalışmalar yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kurban’ın Allah’a (c.c) yaklaşmak manasına geldiğini ifade eden Çelik, “Kurban denilince aklımıza ibadet geliyor. Kurban, Kur’an ve sünnet ile sabit olan bir ibadettir. Bayramda Âdemoğullarının en büyük ameli Allah için kurban edeceği hayvanın kanını akıtmaktır. Bu amelde Allah’a ulaşacak etlerimiz, kanlarımız değil takvamız olacaktır. Yani sadece Allah için kurbanı kesmemiz lazım. Kurban, sadece Peygamberimizin bir sünneti değildir. Hz. Habil’den günümüze kadar bütün Peygamberlerin sünnetidir. Kurban, insanlık tarihinin amelidir. Bu sünneti devam ettirmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

İki aydan bu yana kurban çalışmalarını sürdürüyoruz
Umut Kervanı Vakfı olarak yaklaşık iki aydır Kurban çalışmalarına başladıklarını anlatan Çelik, “Ramazan ayı geldiğinde nasıl oruç tutmanın öneminden söz ediyorsak ve Müslümanları bu hayırlı amellere teşvik ediyorsak, şimdi de kurban kesmeye teşvik edici çalışmalar yürütüyoruz. Her gün esnaflarımızı ziyaret edip kurbanın öneminden, hayrından söz ederek tavsiyelerde bulunup bu hayırlı ameli işlemeye davet ediyoruz.” dedi.

Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da kurban keseceğiz
10 büyükşehir başta olmak üzere birçok ilçede de Kurban keseceklerini belirten Çelik, “Yurt dışında kurban kesimi yapılacak yerlerimiz başta Gazze olmak üzere Afrika, Balkanlar ve Avrupa olacaktır. Ayrıca Türkiye’de 10 büyükşehirde kurban kesimini gerçekleştireceğiz inşallah. Bu saydığımız büyükşehirlere ilçeler dâhil değil oralarda da kesim yapacağız.” dedi.

Hedeflerinin binlerce kurban kesmek olduğunun altını çizen Çelik, “Davamız çok büyük, dolayısıyla hedeflerimiz de çok büyüktür. Allah devamlı ve her yerde fakirleri gözetliyor. Örneğin insan oruç tutmadığı zaman kefareti fakirlere veriyor. Menzur (adak) kurbanlarını fakirlere veriyor. Fakirlere yardımcı olmak, onların yüzünü güldürmek demek aynı zamanda Allah’ı razı etmek demektir. Hedefimiz ise sadece binlere, on binlere ulaşmak değil yüzbinlere ulaşmaktır. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için de durumu iyi olan kardeşlerimizin, malları olan kardeşlerimizin buna sarılmaları ile olacaktır. Buna dönük çalışmalarımız son güne kadar devam edecektir. Hatta hisse almak isteyen kardeşlerimiz bayramın ikinci günü ikindi namazına kadar da bize başvurabilirler. Umut Kervanı olarak bu bayramda da binlerce talebemiz başta olmak üzere fakirlere umut olacağız inşallah.” dedi.

Kurban bedeli 450 TL
Kurban hisse bedellerinin her yerde farklılık arz ettiğini söyleyen Çelik, “Kurban hisse bedelleri illerimiz ve yurt dışı için aynı değildir. Yurt içinde İstanbul hariç kurban bedeli 450 TL’dir. Hakkâri, Batman, Ağrı ve Diyarbakır’da bu fiyata rahatlıkla kurban kesilebilir. Ama İstanbul’da bu fiyatlara kurban alabilmek mümkün değildir. Afrika’da 300, Gazze’de 800, Balkanlar’da 500, İstanbul’da ise kurban hisse bedeli 850 TL olarak belirlendi. Avrupa'da ise her ülke için fiyat değişebiliyor. Tabi bunları sayarken de kurbanın sünnetlerine dikkat etmemiz gerekir. Kurbanımızı Allah için kestiğimizi göz önünde bulundurmalı ve en güzelini adamalıyız” şeklinde konuştu.

40 bayramdır çocuklarını kucaklayamayan kardeşlerimiz var
Onlarca bayramı çocukları ile geçiremeyen Müslümanların olduğunu aktaran Çelik, “Tam 40 bayramdır çocukları ile buluşamayan, kucaklaşamayan Müslüman kardeşlerimiz vardır. Bir nebze dahi olsa onların yüzünü güldürmek büyük bir ibadettir. Bütün çalışmalarımıza ibadet gözü ile bakıyoruz aynı zamanda. Ramazan nasıl bir ibadet ise, namaz nasıl bir ibadet ise kurban kesip fakir ve fukaraya dağıtmak da bir ibadettir. Mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun hali vakti yerinde olanın bu ibadeti yapması gerekiyor. İmam Ebu Hanife’ye göre kurban kesmek vaciptir. İmam Şafii’ye göre ise sünnettir. Tabii biz her şeyden önce peygamberimize bakmalıyız. Çünkü Resululllah (sav) Efendimiz her yıl kurban kesmiştir” ifadelerini kullandı.  (Erkan Yavuz - İLKHA)