Uluslararası Geçmişten Günümüze Urfa'da Müzik Sempozyumu Başladı
Müzik denilince akla gelen ilk isim olan Şanlıurfa'da bu yıl ilk kez müziği konu alan bir sempozyum yapılıyor. Dört gün sürecek olan, "Uluslararası Geçmişten Günümüze Urfa'da Müzik" sempozyumu başladı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Harran Üniversitesinin öncülüğünde GAPTEM'de düzenlenen sempozyuma, yurt içi ve yurt dışından 70 akademisyen katılıyor.
Sempozyumun birinci günkü programları ilk olarak Şanlıurfalı müzik sanatçılarının yer aldığı serginin açılışı ile start aldı. Yoğun ilgi gören sergide katılımcıları ağırlayan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar, davetlilere sergiyi gezdirerek Şanlıurfa müzik tarihi hakkında bilgiler verdi.
Programın açılışında konuşan Sempozyum düzenleme üyesi ve Harran Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Akpınar, müzik şehri olan Şanlıurfa'da, bugüne kadar detaylı ve geniş çaplı bir sempozyum düzenlenmediğini belirterek sempozyumun kitap, makale ve tezlere kaynak niteliğinde olduğunu ifade etti.
Sempozyumda, Urfa müziğinin çok boyutlu bir şekilde konuşulacağını dile getiren Akpınar, şöyle devam etti: "Urfa gerçekten bir müzik şehridir. Arkeolojik kazılarda, milattan önce ve sonraki dönemlere ait birçok müziğe dair mozaikler bulundu. Bunun yanında İslamiyet öncesi ve sonrasında hem Harran okulunda hem de Urfa okulunda müziğe dair kitaplar yazıldı. Bunlar tarihi kaynaklarda geçmektedir. Bu topraklarda Osmanlı döneminde de birçok müzik şinas yetişti. Urfa müziğine katkı sağlayan mekanların biri de bazı tarikat tekkeleri ve Mevlevihaneler olmuştur. Osmanlı'nın son yıllarına damgasını vuran Mevlevihane'yi Urfa'da zikretmemiz gerekiyor. Urfa Müziğine katkı anlamında. Müzik şehri Urfa'da, müziğin tarihi, teorisi, edebiyatı ve kültürü alanında yapılan çalışmalar istenen düzeydi değil. Bu sempozyumla Urfa'da müzik alanındaki eksikler giderilecek. Sempozyumdaki bildiriler birçok araştırmacıya fikir sunacak ve kapı aralayacaktır." Dedi.
Daha sonra söz alan Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Recep Çiğdem, Urfa’da böyle bir sempozyumun tertiplenmesi şehrimiz adına çok önemli olduğunu belirterek; “Urfa geçen yıl Unesco tarafından müzik şehrine aday bir şehir olarak gösterildi. Bunun alt yapısını oluşturmak için müzik sempozyumunun düzenlemesi ilerde kalıcı olarak müzik şehri olarak ilan edilmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Urfa, kültürüyle, müziğiyle, yemeğiyle çok önemli bir şehirdir. Bu nedenle Urfa’nın çok iyi tanıtılması gerektiğini düşünüyorum. Şehrimizi iyi tanıtabilirsek köklü tarihimizi göstermek için çok daha fazla turist çekebiliriz. Ama ne yazık ki bizim en büyük zafiyetimiz kendimizi dışarıya anlatamıyoruz. Tanıtım faaliyetlerimize daha çok önem göstermemiz gerekiyor. Sadece Urfamız değil, diğer şehirleri de dünyaya tanıtıp, insanları ülkemize çekerek ciddi oranda ekonomik katkılar sağlayabiliriz. Urfa’ya baktığımız zaman müzik kültürü açısından çok birikimli bir şehirdir. Müziğe çok büyük katkılar sunan insanlar bu şehirden çıkmıştır. Bu nedenle bu sempozyumun Urfa’da düzenlenmesini çok önemli buluyorum. Bilim adamlarımıza, dışarıdan gelen tüm misafirlerimize ve emeği geçenlere sempozyuma katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum.
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Kılıç da Şanlıurfa'nın 12 bin yıl önce dünyanın kültür merkezi olduğunu söyleyerek, “Şanlıurfa'nın birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Dünya mirasına katkı sağlayan bir şehir olan Urfa, meşhur tarihçi Ebu'l Farac'a göre Nuh Tufanı'ndan sonra ilk kurulan yerleşim merkezlerinden ilki ve en önemlisidir. Şanlıurfa'nın konum bakımında İpekyolu'nun üzerinde olması çok çeşitli din, kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmasıyla müziği de çok geniş kaynaklardan beslenmiş ve bugünkü durumuna gelmiştir. Kapsamlı bir araştırma yapılması halinde, birçok ilin müzik kültürünün de Urfa'dan yayıldığı görülecektir." değerlendirmesini yaptı.
Kentte 4 gün sürecek etkinlikler kapsamında, tarihi Gümrük Han'da, Kısas Aşıklar Geleneği Resitali, Cem Bergamali Ritim Gösterisi, Dengbej Geleneği Dinletisi, Birecik Müzik Dinletisi, Rebab Attabe Dinletisi ve Göbeklitepe'de senfonik Urfa türküleri konseri düzenlenecek.