Uludağ Üniversitesinde göz tansiyonunu düşüren cihaz geliştirildi

Bursa Uludağ Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baykara ve ekibi, göz tansiyonunu düşüren 'glokom valfi' cihazını geliştirdi.

Uludağ Üniversitesinde göz tansiyonunu düşüren cihaz geliştirildi

Uludağ Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baykara ve ekibi, göz tansiyonunu düşüren ‘glokom valfi’ cihazını geliştirdi ve TTO aracılığı ile ‘Baykara glokom valfi’ için patent başvurusunda bulundu.

Daha önce göz cerrahisinde uyguladığı, göze dikiş atma tekniği ve geliştirdiği suni merceğe patent alan Prof. Dr. Mehmet Baykara, bu kez de göz tansiyonunu düşüren valf geliştirdi. Baykara geliştirdiği ‘glokom valfi’ için patent başvurusunda bulundu.

Halk arasında göz tansiyonu ve karasu adlarıyla bilinen glokom’un dünyada milyonlarca insanı etkilediğini belirten Prof. Dr. Mehmet Baykara “Glokom günümüzde 20 milyon insanın görme kaybına sebep olmuş yaygın bir göz hastalığı olup 40 yaşın üzerinde 100 kişide 1 sıklıkta görülüyor, 20 kişiden 1’inde de kalıcı görme kaybı oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

Göz sinirindeki hasarın ilerlediği hastalara ameliyat yaptıklarını belirten Baykara “Bu ameliyatların birçoğunda göz içindeki sıvıyı dışarı boşaltacak bir sistem yapıyoruz. Bazı hastalarda sıvıyı boşaltacak valf denen özel tüp sistemleri gerekiyor. Halen kullanılan yerli üretim bir ürünün piyasada olmadığı bu durumda, tüp sisteminin yeni ve yerli bir tipini geliştirerek patent başvurusunda bulunduk.” diye konuştu.

Geliştirilen ‘Baykara glokom valfi’nin hekim ve hastalar için maliyet ve ulaşılabilirlik açısından büyük kolaylık sağlayacağını belirten Baykara “Daha ileri çalışmalarla daha etkili sonuçlar elde edeceğimiz başka yeni ürünler de tasarlayacağız.” dedi.

(İLKHA)