Arap Baharı’nda göstericiler twitter üzerinden organize oldu, binlerce insan Mısır’da devrimin simgesi haline gelen Tahrir Meydanı’nı twitter’dan gelen çağrıyla doldurdu, siyaset bilimi uzmanları twitter ve facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinin diktatörlerin sonunu getirdiğini, dünyayı değiştirdiğini savundu. Fakat kullanıcı sayısını 100 milyondan 1 milyara yükseltmeyi hedefleyen twitter dün daha fazla ülkede hizmet verebilmek için ülke bazında sansür imkanı sunacağını açıklayınca büyük hayal kırıklığı yaşandı.
‘Şeffaf olacağız’
Site internet sitesinden yaptığı açılamada yeni uygulamayı toptan sansüre olumlu bir alternatif olarak sundu. “Şirketimizin temel değerlerinden biri, kullanıcılarımızın her birinin sesini savunmak ve onlara saygı duymaktır. İçeriği nerede ve ne zaman olursa olsun elimizden geldiğince korumaya çalışacağız ve bunu yapamadığımızda da kullanıcılarımıza karşı açık davranacağız” dedi. Ancak sitenin yeni uygulamaya koymaya hazırlandığı programda, hizmet verilen ülkenin kanunları geçerli olacak. Yani Çin ya da İran gibi ülkeler istediği içeriği sansürleyebilecek.
Medya örgütleri eleştirdi
Buna göre site içerisinde sansür şirket tarafından değil, ülkeler tarafından yerel bazda gerçekleştirilecek. Fakat bir ülkede sansürlenen “twit” diğer ülkelerde yine görülmeye devam edilebilecek. Ayrıca site, arama motoru Google’ın da yaptığı gibi kendisinden ülkelerin, şirketlerin ve kişilerin bilgileri istendiğinde bunu chillingeffects.org sitesinden duyuracak.
Uygulamanın ilanının ardından site büyük tepki çekti. Yeni uygulama özellikle özgürlükleri kısıtlayacağı yönünde ağır eleştirilere maruz kaldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in Sosyal Medya Başkanı Lucie Morillon, “İnternette ifade özgürlüğü için kötü bir haber sayılabilecek bu karar konusunda endişeliyiz. Bu twitter’ın sansürle işbirliği yapması anlamına geliyor. Ayrıca bu sansürün nasıl uygulanacağını da merakla takip ediyoruz” diyerek endişelerini dile getirdi.
İnternet sansürüne meclis isyanı
Polonya’da uluslararası telif anlaşmasının imzalanmasının ardından muhalefetteki sol görüşlü parti Palikot’s Movement milletvekilleri, parlamentoya yüzlerine Anonymous hareketi ile özdeşleşen Guy Fawkes maskeleri takarak katıldı. Söz konusu yasa internette sansüre neden olacağı gerekçesiyle ülkede eleştirilere neden olmuştu.
FBI twitter’dan takip edecek
ABD’nin federal soruşturma bürosu FBI takipleri sosyal medya üzerinden yapmaya hazırlanıyor. FBI, kendi birimi olan Stratejik Bilgi ve Operasyonlar Merkezi’nin (SOIC) internet sitesine verdiği ilanla, sosyal medya ortamında araştırma yapabilmesi için bir program geliştirilmesi talebinde bulundu. FBI, facebook, myspace, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini an be an takip eden ve “potansiyel tehditleri” anında haber veren bir program geliştirilmesini istiyor.
Kaynak: MİLLİYET