Tuzlanma bitecek!..

Tuzlanma bitecek!..

 

Kanalları Temel Atma Törenine Bakan Eker'in yanı sıra Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol, Müfit Yetkin, Çağla Aktemur Özyavuz, Ramazan Başak, Vali Nuri Okutan, Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, AK Parti İl Başkanı Av. Ahmet Düşünür ile AK Parti il yöneticileri yanı sıra Akçakale bürokratları ve vatandaşlar katıldılar.

Şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Tarım Reformu Genel Müdürü Hacı Duluklu'nun kısa konuşmasının ardından Vali Nuri Okutan konuştu. Okutan; Dünden beri Sayın Bakanımız M. Mehdi Eker aramızda ve hiç dinlenecek vakit bırakmadan bir o açılışa bir bu açılışa koştuk. Sözlerime Sayın bakanımızı çok yorduk diye bir özür ile başlamak istedim.

Şanlıurfa bölgesi medeniyetlere öneli katkı sağlamış bir coğrafyadır. Ancak bu anlamda su çok kıymetli bir unsurdur. Doğru kullanılmadığı için bu kez topraklarımızı kaybediyoruz. Bu nedenle Çoğu zarar azı karar diyorum. Sulama yönünde çok ciddi anlamda eğitimsizlik var. Harran Üniversitesi ciddi eğitim hazırlığında. Bu çalışmalar ve projeler Şanlıurfa'nın yükselmesinde bir nirengi noktası olacaktır. Dedi. Vali Okutan'ın ardından Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker kürsüye geldi.

Bakan Eker; Bu topraklarda Hz. (as) ve Hz. İbrahim(as)'den beri çiftçilik yapılıyor. Bu topraklar medeniyete katkı sağlıyor. Bu topraklar binlerce yıl su bekledi, su gelsin de üretim artsın diye. Nihayet bir gün su geldi. Ama suyla birlikte bilgi gelmedi. Suyla birlikte proje gelmedi. Bu nedenle çok kısa sürede topraklar çoraklaştı. Şuan 50 bin hektar alan tuzlanmayla karşı karşıya. 180 bin dönüm ise tuzlanma ve çoraklaşmadan dolayı kullanılamaz hale geldi. Bu temelini atığımız yeraltı drenaj projesi hayata geçmezse toplam sulama arazisi olan 200 bin hektar tehdit adlında kalacak ve kısa bir sürede o arazileri de kaybedeceğiz. Sulama yaparken tuzlama ve çoraklaşma olursa o araziden verim alamazsın. Ürün yetişmez. İşte bu projeyle bu sorunu ortadan kaldırmaya geldik. Drenaj projesi ile bu sorun çözülecek ve bu bölgede 120 köyde yaşayan yaklaşık 75 bin vatandaşımız faydalanacak. Bu kapalı drenaj projesi kapsamında 5 bin 5 yüz km boru düşenmiş olacak. Bunun yanı sıra 800 kilo metre tarla içi yol yapıyoruz. Bu projede toplam 82 milyon lira yatırımımız olacak. Şuan çoraklaşan 41 bin hektar alanda yıllık üretim kaybımız 84 milyon liradır. Yatırdığımız bu para iki yılda kendi kendini amorti edecek. Yine GAP illeri için hazırladığımız hayvancılık projemizde yüzde 40 hibe veriyoruz. Bu amaçla hem ürünlerin üretilmesi, işlenmesi ve servis edilmesini sağlamak istiyoruz. Modern tarım olanağı ortaya çıkıyor. Böylece istihdam imkanları çoğalmış oluyor. Bu topraklardan on binlerce yıl insanlar maddi ve manevi olarak faydalandılar. Hem kardeşlik projemizi hem de ürün üretimiyle yine buradan insanları maddi manevi besleyeceğiz. Suyun teknikli kullanılması için eğitim almalısınız. Bu topraklar sadece sizin değildir. Bu topraklar Türkiye'nindir. Bu projeyle Türkiye'ye buradan mesaj veriyoruz. Çoraklaşma ve tuzlaşma ilk olarak buradan başladı ve buradan bu sorunu çözeceğiz.. dedi. Bakan Eker'e plaket verildi ve Yöresel kıyafet giydirildi. Aba giyen Bakan Eker, gazetecilere dönerek "yakıştı mı?" diye sordu.

Konuşmanın ardından sahada bulunan boru döşeyen makinelerin başına geçen Bakan Eker yapılan çalışmayı izledi.

Akçakale'den ayrılan Bakan Mehdi Eker Şanlıurfa Polisevine geçti. Daha sonra Oradan ayrılarak GAP Havaalanına geçerek uçakla Şanlıurfa'dan Ankara'ya gitti.