Turkiye-Suriye yi Süşeyman Şah birleştirdi
Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında Türk bayrağının dalgalandığı tek toprak parçası olan ve Türk askerince korunan Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucu atalarından Süleyman Şah’ın Suriye’deki türbesi, Osmanlı soyundan gelen aileleri bir araya geldi.
Şanlıurfa Valiliği tarafından düzenlenen “Süleyman Şah Buluşmaları” çerçevesinde, her iki ülkeden akademisyenler ile Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucu atalarıyla aynı soydan gelen Karakeçililer Boyu’nun Suriye ve Türkiye’de bulunan temsilcileri, Süleyman Şah’ın Halep Caber Kalesi yakınlarındaki türbesini ziyaret etti.
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Bey’in dedesi (Ertuğrul Gazi’nin babası) Süleyman Şah’ın manevi şahsiyetinin, bölgede halklarına biraraya tutan önemli manevi değerlerden olduğunu belirterek, bu değerin, Türkiye sınırları dışında Türk bayrağının dalgalandığı tek kara parçası olan türbe ile sembolleştiğini kaydetti.
İnsanlık tarihinin en eski kentlerinden, Peygamberler ve inançlar diyarı, medeniyetlerin beşiği ve bölgesel kalkınmanın merkez ili Şanlıurfa, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın önderliğinde, Türkiye ve Suriye’den akademisyenler, halk temsilcileri ve basının katılımıyla bir büyük organizasyona daha ev sahipliği yaptı.
İki ülke arasındaki ortak tarihi ve kültürel değerlerin ortaya çıkartılması ve geliştirilmesi amacıyla, dört aşamalı olarak planlanan “Ortak Tarih ve Medeniyetin İzlerini Sürmek” projesinin ilk adımı, Osmanlı İmparatoluğu’nun kurucu atalarından Süleyman Şah’ın Suriye’nin Halep kentinde Caber Kalesi yakınlarında bulanan türbesindeki “Süleyman Şah Buluşmaları”yla atıldı.
“Süleyman Şah Buluşmaları” kapsamında ilk olarak Şanlıurfa’da düzenlenen sempozyumda ortak kültür mirası Şanlıurfa boyutu ile ele alırken, Halep’te gerçekleşen özel buluşmalar ile Suriye ve Türkiye arasındaki ortak değerlerin altı bir kaz daha çizildi.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında Türk bayrağının dalgalandığı tek Türk toprağı olan ve Türk askerince korunan Osmanlı İmparatoluğu’nun kurucu atalarından Süleyman Şah’ın türbesine yapılan ziyarette, Osmanlı’nın kurucu boyu Karakeçililer’in her iki ülke tarafında yaşayan torunları bir araya geldi.
Süleyman Şah Türbesi’ndeki tören ve buluşma, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın Türk Karakolu’nda görev yapan askerleri selamlamasıyla başladı. Türbede okutan Kur-an’ın ardından Anı Defteri’ni imzalayan Vali Nuri Okutan buradaki mesajında, Süleyman Şah’ın bölge halklarını bir arada tutan manevi kimliğine vurgu yaptı.
Nuri Okutan Anı Defteri’ne şunları yazdı: “Süleyman Şah, Türk medeniyetinin bölgeye hizmetinde en önemli mihenk taşı olarak buradan bizlere seslenmekte ve maneviyatında bizleri toplamaktadır. Soyundan gelenlerle burada onu ziyaret ederek, atalarımızın bölge refahına, huzuruna katkısını bir kez daha hatırlamış olduk.”
Ziyarette, Süleyman Şah adıyla sembolleşen ortak değerlerlerin bölge halkları arasındaki bağı güçlendirdiğine de vurgu yapan Vali Okutan, Yeni Türkiye’nin yönünün, ideolojilerin yaratacağı ayrılıklardan değil, bütünleştirici ortak değerlerin keşfedilmesinden geçtiğini kaydetti.
Daha sonra, Süleyman Şah’ın soyundan gelen Karakeçililer Boyu’nun Türkiye ve Suriye’de yaşanan temsilcileri, ortak değerlerin sembolü niteliğinde, Türbe yakınına kurulan sofradaki buluşma yemeğinde biraraya geldi.
“Süleyman Şah Buluşmaları”nın bir sonraki adımı olarak ise Halep ziyareti gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük kalesi olan ve başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere, pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Halep Kalesi, yetkililer, halk temsilcileri ve basın mensuplarından oluşan geniş bir heyet tarafından gezildi, bölgeye İslam-Türk- Osmanlı varlığının katkıları değerlendirildi.
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın önderliğinde başlatılan “Ortak Tarih ve Medeniyetin İzlerini Sürmek” Projesi ile bölge halklarının sahip olduğu ortak kültür mirası ve değerler üzerinden barış ve dostluğun geliştirilmesi, bölgenin kültürel referanslarının ortaya çıkarılması ve güçlendirilmesi hedefleniyor.