Turistler için hediyelik eşya yapılacak
Dünyanın ilk heykelini müzesinde sergileyen ve Dünya'nın ilk anıtsal tapınağının bulunduğu Şanlıurfa, Dünya'da ilk tarımın yapıldığı şehir olma özelliğinin yanı sıra Hz. İbrahimin doğduğu ve Hz. Adem'in yaşadığı kent olması özelliği ile her yıl her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Turizmdeki potansiyelin iyi değerlendirilmediğinden yola çıkarak turistlere satılacak hediyelik eşya konusunda kentin yetersizliğini gidermek için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının önderliğinde çıkış yolu aranmaya başlandı. El sanatları ile uğraşan Şanlıurfalıları bir araya toplayan ŞUTSO, turistlere hem ucuz hem de küçük hediyelerin hazırlanması konusunda neler yapılabilir çerçevesinde beyin fırtınası başlattı. İlk etapta Bakırcılıkla uğraşanlarla bir araya gelen ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin ve Başkan vekili Cem Göncü, Şanlıurfa Esnaf Odaları Birliğinden Mansur Özdemir , daha sonra ŞUTSO toplantı salonunda el sanatlarıyla uğraşan esnafla bir beyin fırtınası yaptı. Turistlere hazırlanacak hediyelik eşya çeşidini artırmak için neler yapılacağı konusundaki toplantıya Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Şanlıurfa Güzel Sanatlar Lisesi yetkilenirinin yanı sıra Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü Resim İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı da katıldı.
Hediyelik eşya hazırlanması konusunda bakırcıların biraz daha küçük ve ucuz hediyelik eşyalar hazırlamasını talep eden ŞUTSO Başkanı Ertekin "Hiçbir turist elinde kocaman bir hediyelik eşya ile dolaşmayı sevmez. Bunun için bizler biraz daha küçük hediyelik eşyalar üretmeliyiz. Bakırcılarımızın hediyelik eşyalarda çeşidi biraz daha artırmalı. Farklı ürünler ortaya konabilir. İmalat yöntemlerinde iyileştirmeler ve işbirliği yapılarak maliyetler düşürülebilir.Amacımız Şanlıurfa'nın turizm gelirlerini artırmak. Yani siz esnafımız için nasıl katkıda bulunabiliriz. Biz bunun için çabalıyoruz. Turizm konusu Şanlıurfa için çok önemli. Potansiyelimiz oldukça fazla. Mesala Şanlıurfa hatırası olabilecek baskılı tişörtler, anahtarlıklar, hem hafif hem ucuz, albenisi olan hediyelik eşyalar hazırlanabilir. Bu konu da yetersiz olduğumuzu düşünüyoruz. Bu yüzden bir çıkış yolu bulmak zorundayız. Yoksa yerimizde sayarız."dedi
Bakırcılarla bir araya geldikten sonra el sanatlarıyla uğraşanlarla da ŞUTSO toplantı salonunda bir araya gelen Ertekin, Şanlıurfa hatırası olabilecek baskılı tişörtler, Balıklıgöl'ü sembolize edecek anahtarlıkların ve çeşitli hediyelik eşyaların yapılması gerektiğine işaret etti.
Güzel Sanatlar Lisesinden İbrahim Birol ve Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü Resim İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Haldun Özbudun, şehri sembolize edecek çeşitli hediyelik eşyaların tasarımı konusunda ŞUTSO'ya destek vereceklerini belirttiler.
ŞUTSO Başkan Vekili Cem Göncü "Buraya gelen turist elinde ağır bir hediyelik eşya götürmek istemiyor. Ama bunu da bulamıyor. biraz daha küçük sembolik, minyatür tarzı bir kalemlik, bir biblo arıyor.10 lirada olsa Urfa esnafına para kazandırmak lazım. Hediyelik eşyasını elinde taşımak istemeyen turiste kargo ile gönderme hizmeti vermek lazım. Gelen turistlere mutlaka kartınızı verin. Bir gün mutlaka bunun geri dönüşümünü göreceksiniz. Hediyelik eşyaların albenisi olması lazım. Ambalaj önemli."dedi
Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe de turizmin kollektif çalışmayı gerektiren bir iş olduğunu hatırlatarak ŞUTSO ile 4 ile 5 yıldır İstanbul'daki EMİTT fuarına katıldıklarını aktardı.EMİTT Fuarının turizme katkısını dile getiren Yücetepe, turistlere yükü hafif, parası hafif yerel malzemeler üretilmesini önerdi.