Türkiye'nin talebine İnterpol'den kırmızı kart
İnterpol, Bedrettin Dalan, Gülseven Yaşer ve Mustafa Bakıcı ile Türkiye'nin kızmızı bülten talebini reddetti. Gerekçeler yetersiz görülünce Difüzyon da geçersiz oldu.
İnterpolden 3 hayır!
Interpol, Ergenekon ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı sanığı olan eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dalan, emekli Tümgeneral Bakıcı ve eski Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Yaşer hakkında kırmızı bülten çıkarılması isteğini reddetti
İnterpol Genel Sekreterliği, halen Ergenekon ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı davalarında yargılanmakta olan ve yurtdışında bulundukları belirlenen 3 sanığın kırmızı bültenle tüm dünyada aranması yönündeki Türkiyenin talebini geri çevirdi. İnterpolün, gerekçelerin ikna edici olmadığını görüşünü taşıdığı öğrenildi.
Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Interpol ve Sirene Dairesi Başkanlığı, İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde halen devam eden Ergenekon ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı davalarının sanıkları olan eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, Çağdaş Eğitim Vakfı eski Başkanı Gülseven Yaşer ile emekli tümgeneral Mustafa Bakıcı için ilgili mahkemelerden gelen karar gereği Interpol Genel Sekreterliğine kırmızı bültenle arama başvurusu yaptı.
Gerekçeler yetersiz
Türk Interpolü, kırmızı bülten başvuruları ile ilgili hazırlık çalışmalarını yaparken, üç isim için kırmızı bültenler yayınlanıncaya kadar görüldükleri yerde yakalanarak Türkiyeye iade edilmelerini sağlamak amacıyla difüzyon çıkartıldı.
Buna karşın, Türk Interpolünün değişik tarihlerde yaptığı kırmızı bülten başvurularını değerlendiren, merkezi Fransanın Lyon kentinde bulunan Interpol Genel Sekreterliği, Dalan, Yaşer ve Bakıcı için kırmızı bülten çıkartılarak, aranıp yakalanmaları taleplerinin uygun bulunmadığını Türkiyeye bildirdi.
Difüzyon da geçersiz oldu
Bunun üzerine Türk Interpolü, Adalet Bakanlığına durumu bildirdi. Sanıklar için, haklarındaki iddialar ve soruşturmanın içeriğinin yer aldığı yeni dosyalar hazırlandı. Bu dosyalar değişik tarihlerde yeniden Interpol Genel Sekreterliğine gönderildi. Ancak, Interpol Genel Sekreterliği, kararında ısrar etti.
İnterpolün, gerekçeleri ikna edici bulmayarak kırmızı bülten taleplerini reddettiği öğrenildi.
Bu gelişmeyle birlikte, üç isimle ilgili olarak kırmızı bülten yayınlanması öncesindeki prosedür olan difüzyon uygulaması da geçersiz hale geldi. Interpolün bu kararına karşın, yargılamanın yapıldığı yerel mahkemelerce alınan yakalama kararları ise geçerliliğini koruyor.
Almanya da iade etmedi
Poyrazköyde toprağa gömülü durumda bulunan silah ve mühimmatla ilgili açılan Ergenekon davasında yargılanan Bedrettin Dalan için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Şubat 2011de kırmızı bültenle yakalama kararı vermişti. Dalanın bir süre önce Almanyada olduğu belirlenmiş ve idadesi istenmişti. Alman makamları ise Dalanın iadesini kabul etmemişti.
Ergenekon davasının yurtdışında olduğu tespit edilen diğer sanığı olan, eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer hakkında ise, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi uluslararası yakalama kararı vermişti ve yakalanması için İnterpole başvurulmuştu.
Girişimler sonuçsuz kaldı
İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasıyla ilgili yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli olduktan sonra yurtdışına kaçan ve halen yakalanamayan Tümgeneral Mustafa Bakıcı hakkında yakalama kararı çıkarttı. Bakıcının Beyaz Rusyaya gittiği öne sürülmüştü. Bu ülkede yeri tespit edilen Bakıcı için yapılan iade girişimleri henüz sonuçsuz.
Çömez de aranıyor
Ergenekon davasının diğer ünlü ismi eski AKP milletvekili Turhan Çömezle ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yakalama kararı çıkartmış ancak kırmızı bültenle aranmasına gerek görülmemişti. Çömez, 2008den bu yana yakalama kararı gereğince aranıyor.
Irak El Kaidecileri iade etmiyor
Adalet Bakanı Sadullah Erginin açıkladığı istatistikler, suçluların iadesi konusunda yapılan ikili anlaşmalara rağmen teröristlerin iadesi konusunda Türkiyenin nasıl yanlız bırakıldığını gözler önüne serdi. MHPli Erkan Akçay, hangi ülkelerden kaç teröristin iadesini istendiği ve kaçının iade edildiği konularını soru önergesiyle Meclise taşıdı. Bakan Erginin TBMMye gönderdiği resmi yazı, Türkiyenin terörle mücadelede nasıl yalnız bırakıldığını gözler önüne serdi.
Ergin, 58, 59, 60 ve 61. hükümetler döneminde Avrupa Birliği ülkelerinden terör suçlusu olarak 254 iade talebimiz olmuştur. Bu taleplerimizden 8 tanesi olumlu sonuçlanmıştır dedi.
Kasım 2003te İstanbulda yapılan bombalama eylemlerinin failleri olan iki El-Kaide teröristinin Irakta cezaevinde bulunduklarının anlaşılması üzerine, iadesi için 2005te başvuru yapıldığını belirten Ergin, Tüm girişimlere rağmen, iadeleri sağlanamadığı gibi, birinin cezaevinden kaçtığı bilgisi alınmış, diğerinin durumu sağlıklı bilgi alınamamıştır dedi.
Milliyet