Türkiyenin İslami Bankacılıktaki Hedefi!
Türkiyede islami bankacılık giderek cazibe merkezi olmaya doğru ilerliyor. Uluslararası denetim ve danışmanlık firması Ernst & Youngın son analizlerine göre, 2023 yılında Türkiye islami bankacılığı 31 milyar dolardan 100 milyar dolar seviyelerine ulaşacak.
Ayrıca Türkiyenin henüz İslamî referanslara uygun ürünlerin tümünü kullanamadığı için yurtdışından gelen talebi karşılayamadığı ve faizsiz bankacılıktan beklenen payı alamadığı belirtiliyor.
Avrupada bankacılık sektörü krizden çıkmaya çalışırken cazibe merkezi haline gelen islami bankacılığın küresel anlamda önemi giderek artıyor. Ernst & Young'ın analizlerine göre, son 4 yılda ortalama yüzde 19'luk büyüme ile 2011'de 1.3 trilyon dolara ulaşan islami bankacılık aktiflerinin, 2014'de 2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiyenin 2011 islami bankacılık oranı ise yaklaşık % 5'lik pazar payı ile 31 milyar dolar. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisinde yer almayı hedefleyen Türkiyenin islami bankacılık sektörü aktif büyüklüğünün 3'e katlanarak 10 yıl sonra 100 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.
Ernst & Younga göre dünyada hızla gelişen faizsiz bankacılık sistemi Türkiye için de önemli fırsatlar sunuyor. Katılım bankacılığında en büyük pazarlardan biri olarak görülen Türkiyedeki sukuk pazarına; inşaat, altyapı, yol, finansal ürünler, enerji gibi alanlarda Körfez ve Asya ülkelerindeki yatırımcının ilgisi artıyor. Fakat sunulan ürünler yetersiz olduğu için Türkiyenin Asya ve Körfez ülkelerinden gelen yatırım talebini karşılayamadığı ifade ediliyor.