'Türkiye'nin büyüme hızı en az yüzde 5 olmalı'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye gibi genç nüfusa sahip bir ülkenin yüksek büyüme oranına ihtiyacı olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin büyüme hızı en az yüzde 5 olması gerekir" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İŞKUR arasında Bilişim Vadisi’nde çalışacak nitelikli eleman yetiştirme protokolü imzalandı.
Gebze Teknik üniversitesi Rektörlük binasında imzalanan protokole, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Ercüment Çiftçi, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Haluk Görgün, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, İŞKUR Müdürü Ulvi Yılmaz, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Burada bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye ölçeğinde bir ülkenin büyümeye ihtiyacı olduğunu belirterek, “Türkiye büyümeli ve büyüme hızını minimum yüzde 5 üstünde tutmalı. Elbette dünya konjonktürden bağımsız değiliz. Dünyadaki her gelişme bizi ilgilendiriyor. Dünyanın duraksadığı dönemde çok yüksek büyüme hızlarına yükselmek kolay değil, mümkün değil. Hatta daha düne kadar büyük bir mucize olarak gösterilen Çin ekonomisinin bile artık bir iki yıl öncesinin büyüme oranın yarısını yakalamakta zorlanacağını ifade ediyorlar. Ama Türkiye gibi genç nüfusa sahip bir ülkenin yüksek büyüme oranına ihtiyacı var.” dedi.
“Nitelikli insan çağımızın en önemli unsuru”
2008 yılında yaşanan dünya ekonomik krizinin Türkiye’yi de olumsuz etkilediğini belirten Bakan Işık, “Türkiye eğer, 2008 ekonomik krizi olmasaydı dünyada daha da yukarda bir büyümeyi başarmış olacaktı. Dünyanın özellikle 2008 krizinin hâlâ tam olarak etkilerinin ortadan kalkmaması, özellikle dünyada geldiği konum itibariyle Çin ekonomisindeki beklentilerin kötüleşmesi, büyüme konusunda sürekli ekonomistlerin ve bu konuda çalışanların büyüme beklentilerini aşağı doğru revize etmelerine sebep oldu. Böyle bir konjonktürde Türkiye daha fazla büyümek için daha fazla gayret etmek durumunda. Büyümede artık sürükleyici olanın daha çok nitelikle üretim, katma değeri yüksek üretim, daha orta ve yüksek teknolojinin ağırlığını arttırdığı bir üretim olması gerekiyor. Burada da pek çok faktörü sayabilirsiniz ama birincil ve olmazsa olmaz faktör; nitelikli insan kaynağı. Bugün kalkınmış ülkelerin tamamında nitelikli insan unsuru kalkınmada birinci öncelik. Nitelikli insan artık çağımızın kalkınmasında en önemli unsur.” diye konuştu.
(İLKHA)