Türkiye'de ilk kez uygulanacak!

Türkiye'de ilk kez uygulanacak projeyle tedavi şansı kalmayan hastanın son isteği yerine getirilecek.

Türkiye'de ilk kez uygulanacak!
Sağlık Bakanlığı, tedavi şansı kalmayan hastaların son isteklerini de yerine getirecek. İsteyen hastaların evlerine psikolog ve sosyal destek uzmanı gönderilecek, imamlar da Kuran-ı Kerim okuyacak. Matem döneminde ise hasta yakınlarına psikolojik destek dönemi başlayacak. Bu dönemde yine Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan çağrılacak imamlar aile yakınlarına manevi destekte bulunacak. Sağlık Bakanlığı, başta kanser, nöroloji ve kas hastaları ile alzheimer gibi hastalıklara yakalanan vatandaşların geriye kalan ömürlerini iyi geçirmelerini sağlamak ve ölüm sonrası hasta yakınlarının matem dönemlerinde destek olmak için çalışma başlattı.

EKONOMİK DESTEK

Palyatif bakımla, hastalık süreci boyunca hastanın ağrı ve acılarının giderilmesini sağlanacak. Hasta bakımının psikolojik ve ruhsal yanları tamamlanacak, manevi ve gerekirse iş gücü kaybı olan hastalarda ekonomik destekler verilecek. Hastalık ve matem süresince ailenin dayanmasına yardımcı olacak bir destek sistemi de sunulacak. Eğer istenirse matem döneminde verilen danışmanlık ve din hizmeti de dahil olmak üzere hastaların ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak yaklaşımlar kullanılacak. Özellikle artık ilaçla hastalık tedavi edilemediği durumda hastalar ağrıları ve acılarıyla baş başa bırakılmayacak. Ağrılar için hastalara fizyoterapi tedavisinin yanı sıra doktor kontrolünde morfin verilecek. Hastanın ve ailenin talebi doğrultusunda, din görevlisi de gelecek. Hasta Müslüman ise, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gönderilecek imam, hastanın başında Kuran-ı Kerim okuyacak, hasta yakınlarına ruhani destek verecek.

AĞRIYA GÖRE İLAÇ

Palyatif çalışmalar, kanserli hastalarda sıkça görülen ağrı, kaşıntı, iştahsızlık, kilo kaybı, karın şişliği, öksürük, hıçkırık, bulantı, kusma, yara bakımı, kabızlık ve ishal gibi pek çok şikâyet üzerine yoğunlaşacak. Bu şikâyetler arasında en önemlisi ağrının dindirilmesi olacak.

28 MERKEZ

İlk aşamada 2012-2014 arasında 21 kapsamlı palyatif bakım merkezi kurulacak ve ikinci aşamada 2012- 2016 arasında 7 merkez, son aşamada 2023'e kadar 28 merkeze ek olarak 4 merkez kurulması planlandı. Öte yandan 2012-2015 arasında 50 il'e Palyatif Bakım-Onkoloji Hizmet Birimi kurulması planlanıyor.

DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR

Evde bakım hizmeti kapsamında ABD, Finlandiya, Almanya, İngiltere, İsveç, Norveç, Danimarka gibi yaşlı nüfusu yüksek batı Avrupa ülkeleri palyatif bakım veriyor. Finlandiya'da, ailenin maddi desteğe ihtiyacını yerel yönetimler belirlerken, Danimarka'da aileye doğrudan maddi yardım veriliyor aile özel ajanslar aracılığıyla hizmet alıyor. İngiltere ve Almanya'da ise sivil toplum ve yerel yönetimlerin belirlediği ailelere destek veriliyor. Palyatif bakım çerçevesinde psikolog ve sosyologlar hasta ve hasta yakınları ile periyodik olarak temas sağlıyor. Papazlar da belirli dönemlerde aileleri ziyaret ediyor. Matem döneminde kiliseler de vefat eden kişinin yakınlarına açılıyor.

Sabah