Türkiye 2023'te obez gençlik tehlikesiyle karşı karşıya!

Ulusal Ergen ve Çocuk Obezitesi Sempozyumu düzenleyeceklerini belirten Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'de çocukluk çağında obezite oranlarının gittikçe arttığına dikkat çekti.

Türkiye 2023'te obez gençlik tehlikesiyle karşı karşıya!

Düzce Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Pediatri Birliği ve TMO işbirliğiyle 13-16 Kasım tarihleri arasında, özel bir otelde 2. Ulusal Ergen ve Çocuk Obezitesi Sempozyumu düzenleyeceklerini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye’de çocukluk çağında obezite oranlarının gittikçe arttığını belirterek, gelecekte obezitenin Türkiye için çok ciddi bir sorun haline geleceğini dile getirdi.

“Hareketsiz yaşam, televizyon bilgisayar eğitim sistemi obezitenin nedeni”
Türkiye' de özellikle çocuk ve gençlerde obezite sorununun tehlikeli boyutlarda baş gösterdiğini ve toplumun ciddi ve nitelikli bir şekilde bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen DES Genel Başkanı Avcı, hareketsiz yaşam, televizyon ve bilgisayar alışkanlığıyla; sosyal ve sportif etkinliklere baştan savma bir şekilde yer veren sınavcı eğitim sisteminin çocukları obeziteye sürüklediğini söyledi.

“Türkiye kalorisi yüksek, besin değeri düşük gıdalar tüketiyor”
Türkiye’de Obezite tehlikesinin özellikle çocuk ve gençleri esir aldığını ve obezitenin Türk halkının ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini kaydeden Avcı, gelecekte obezitenin Türkiye için daha ciddi bir sorun haline geleceğini şimdiden uyarı mahiyetinde söylemek isterim. Daha şimdiden çocuklarda şişmanlık oranı Türkiye ortalamasında yüzde 22,5 düzeylerine çıkmış durumda. Okul çağı çocuklarında yapılan araştırma sonuçlarına göre obezitenin olukça yüksek olduğu ortaya çıktı. Çocuklarımız kalorisi yüksek, besin değeri düşük gıdalarla büyütülüyor. Gerekli ve ivedi önlemler alınmaması durumunda Türkiye obez bir nesil tehlikesiyle karşı karşıya.”dedi.

“Obezite Türkiye’nin geleceğinde tehlikeli bir sorun”
Avcı, “Milli Eğitim Bakanlığı kalitesiz ve içi kof beden eğitimi ders politikalarını biran önce terk ederek çocukları hareketli, sosyal ve coşkulu yaşama teşvik etmek için çalışmalar yapmalıdır. Sağlık ve Spor Bakanlıklarının da obeziteye karşı bir yol haritası, stratejik planı olmalıdır. Aksi halde gelecek yıllarda obezite daha ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkacak.”diyerek obeziteye dikkat çekti.

“Önlem alınmazsa tedaviler için ülke bütçesi bile yetmeyecek”
Avcı obezite ile ilgili şu bilgiler paylaştı: “Uzmanlar sorunun gelişmiş ülkelerin sorunu olmaktan çıkıp az gelişmiş ülkeleri de etkisine altına aldığını belirtiyor. Yapılan araştırmalar obezitenin dünya genelinde büyük bir artış eğilimi gösterdiğini ilan etti. Ancak obezitenin geliri düşük ülkelerde daha çok yayılmaya başladığı belirtiliyor. Dünya çapında bir milyar 500 milyondan fazla kişinin obez olduğunu belirten uzmanlar, fiziksel aktivitelerin azalması, yemek sektöründeki tüketim alışkanlıklarının giderek kötüleşmesini en önemli nedenler olarak görüyor. Önlem alınmaz ve obezite bu hızla artarsa 2023 yılında Türkiye'de Obezite kaynaklı kronik hastalıklar tedavisi ülke bütçesini karşılayamayacak duruma gelecek.

“Tarımsal politikalar ve kısıtlamalar geliştirilmeli”
Türkiye, tarımsal politikaları kötü yönetmenin, sağlıksız ve GDO’lu ürünlere yasaklama ve kısıtlama getirmemenin yanı sıra çocuk ve gençlere reklamlarla takdim edilen yemekleri düşünmeden sunarak Obezite sorununu ve bu konuda izlemesi gereken strateji ve politikaları daha da başıboş bırakmış görüntü içine düşmüştür. (İLKHA)