Türk Eximbank kredi ve sigorta için Şanlıurfa’da toplantı yaptı

İhracatçılara ve ihracata yönelik imalat yapan, yurtdışında faaliyet gösteren firmalara kredi, sigorta ve garanti hizmetleri sunan Türk Eximbank’ın (Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.) Üst Düzey Yöneticileri, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ŞUTSO)bilgilendirme toplantısıgerçekleştirdi.

Türk Eximbank kredi ve sigorta için Şanlıurfa’da toplantı yaptı

Türk EximbankGenel MüdürüHayrettin Kaplan, KredilerdenSorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, Ülke Kredilerinden SorumluGenel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin,  Sigorta ve Garanti İşlemlerinden SorumluGenel Müdür Yardımcısı Cenan AykutŞUTSOGöbeklitepe Toplantı Salonunda, ŞUTSO Başkanı E.Sabri Ertekin, Başkan Yardımcıları İ.Halil Peltek, İbrahim Uludağ, Yönetim Kurulu Üyeleri Mithat Arhan, Murat İmamoğlu, Halil Akkaya, Mustafa Badıllı, Meclis Başkanı İbrahim İletmiş, Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Taş, Meclis Üyeleri Mehmet Öksüzoğlu, Mahmut Akaslan, Mustafa Şimşek, Bakır Kama ve davetlilerin katılımıyla Türk Eximbank Kredi ve Sigorta Programları Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirdi.

ŞUTSO Başkanı E.Sabri Ertekin toplantıya başlarken bir açılış konuşması yaptı. Başkan Ertekin “Şanlıurfa büyük bir potansiyel barındırıyor ve her geçen gün daha büyüyor. İlimiz önümüzdeki yıllarda büyük işletmelerin artmasıyla ihracat potansiyelini de arttıracak ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sunan bir kent olacaktır. Biz buna inanıyoruz, inşallah da hep birlikte çalışarak bunu başaracağız. Yaptığımız araştırmalara göre şuanda ilimizin potansiyelinin sadece yüzde 50’sini kullanarak daha fazla ürün elde edebiliyoruz, bu durum da ihracatçı sayımızın artmasını sağlıyor. İnşallahişadamlarımız Türk Eximbank’tan yaralanır ve ilimiz ihracat yapan iller arasında ön sıralarda kendine yer bulur” dedi.

Başkan Ertekin’in konuşmasının ardından, Türk EximbankGenel MüdürüHayrettin Kaplan,Türk Eximbank’ın kuruluşu ve temel amacıyla ilgili bir konuşma yaptı. Hayrettin Kaplan, yaptbüyüyorığı konuşmada“Türkiye İhracat Kredi Bankası yani Türk Eximbank, 21 Ağustos 1987 tarihinde kuruldu.Türk Eximbank'ın temel amacı; ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, ihracatçılar ile yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence kazandırılması, yurt dışında yapılacak yatırımlar ile ihracat maksadına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesidir. Türkiye'de ihracatın kurumsallaşmış tek asli teşvik unsuru olan Türk Eximbank, bu amaca yönelik olarak ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimcileri kısa, orta ve uzun vadeli nakdi ve gayrinakdi kredi, sigorta ve garanti programları ile desteklemektedir. Türk Eximbank’ın, gelişmiş birçok ülkenin resmi destekli ihracat kredi kuruluşlarından farklı olarak kredi, garanti ve sigorta işlemlerini aynı çatı altında toplamış olması, ihracatçı firmalara verilen hizmetlerde bir bütünlük oluşturulmasına imkan tanımaktadır” dedi.

Hayrettin Kaplan’ın konuşmasının ardındanKredilerdenSorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, Krediler hakkında bir konuşma yaptı. Gürsoy konuşmasında şunları aktardı. “Türk Eximbankkısa vadeli ihracat kredileri,orta ve uzun vadeli ihracat kredileri ve döviz kazandırıcı hizmetler kapsamındaki krediler olmak üzere ihracatçı ve ihracat bağlantılı mal üreten imalatçı firmalarımıza destekler vermektedir. Bu kredileri şöyle detaylandırabiliriz;

Kısa Vadeli İhracat Kredileri

Türk Eximbank ihracatçı ve ihracat bağlantılı mal üreten imalatçı firmalarımıza, özellikle ihracata hazırlık döneminde finansman gereksinimlerinin karşılanması amacıyla, kısa vadeli ihracat kredileri tahsis etmektedir. Bu krediler TL ve döviz cinsinden, bankalar aracılığıyla veya doğrudan Türk Eximbank tarafından firmalara kullandırılmaktadır.

  • Reeskont Kredisi (RK)
  • Sevk Öncesi İhracat Kredileri (SÖİK)
  • İhracata Hazırlık Kredileri (İHK)
  • Dış Ticaret Şirketleri İhracat Kredisi (DTŞ)
  • KOBİ İhracata Hazırlık Kredileri
  • Sevk Sonrası Reeskont Kredisi (SSRK)
  • İhracata Dönük Üretim Finansman Kredisi, Kısa vadeli ihracat kredileri kapsamına girmektedir.

Orta ve Uzun Vadeli İhracat Kredileri

İhracatçı ve ihracat bağlantılı mal üreten imalatçı firmalarımıza,  ihracata yönelik işletme ve yatırımlar için finansman gereksinimlerinin karşılanması amacıyla, orta ve uzun vadeli ihracat kredileri tahsis etmektedir. Bu kredilerTL ve döviz cinsinden, bankalar aracılığıyla veya doğrudan Türk Eximbank tarafından firmalara kullandırılmaktadır.

  • İhracata Yönelik İşletme Sermayesi Kredisi
  • İhracata Yönelik Yatırım Kredisi
  • Marka Kredisi
  • Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Kredisi
  • Yurt Dışı Mağazalar Yatırım Kredisi
  • Özellikli İhracat Kredisi
  • Gemi İnşa ve İhracatı Finansman Programı, orta-uzun vadeli ihracat kredileri kapsamına girmektedir.

Döviz Kazandırıcı Hizmetler Kapsamındaki Krediler

Türk Eximbank,turizm, döviz kazandırıcı hizmet üreten,uluslararası nakliyat ve pazarlama yapan firmalara,  finansman gereksinimlerinin karşılanması amacıyla, krediler tahsis etmektedir. Bu krediler TL ve döviz cinsinden, bankalar aracılığıyla veya doğrudan Türk Eximbank tarafından firmalara kullandırılmaktadır.

  • Turizm Kredisi
  • Uluslararası Nakliyat Pazarlama Kredisi (UNPK)
  • Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat Mektubu Programı
  • Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Köprü Kredisi
  • Döviz Kazandırıcı Hizmetler Kredisi
  • Yurt Dışı Fuar Katılım Kredisi, döviz kazandırıcı hizmetler kapsamındaki kredilerdir” dedi.

KredilerdenSorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy’un konuşmasının ardındanSigorta ve Garanti İşlemlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenan Aykutbir konuşma yaptı ve ihracat kredi sigortası vekısa vadeli ihracat kredi sigortası programı hakkında bilgiler paylaştı. Cenan Aykut “Türk Eximbank bünyesinde İhracatçı firmaların ihraç ettiği mal bedellerinin, ticari ve politik risklere karşı belirli oranlarda teminat altına alınmasının amaçlandığı bazı sigorta ve programlarımız mevcut. Bunlar; ihracat kredi sigortası, kısa vadeli ihracat kredi sigortası programı. Bunları biraz detaylandırırsak;

İhracat Kredi Sigortası

1989 yılında Bankamız bünyesinde uygulanmaya başlanan ihracat kredi sigortası programları ile ihracatçı firmaların ihraç ettiği mal bedellerinin, ticari ve politik risklere karşı belirli oranlarda teminat altına alınması ve Sigortalı firmaların gerek Türk Eximbank nezdinde doğmuş veya doğacak alacak haklarını ticari bankalara temlik etmek suretiyle, gerekse kambiyo senedine bağlı vadeli alacaklarını ister Türk Eximbank'da, isterse Türk Eximbank onayı ile ticari bankalarda iskonto ettirmek suretiyle düzenli finansman imkanına erişmeleri amaçlanmaktadır. Orta ve Uzun Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programlarıolmak üzere iki grupta toplanmaktadır.Ayrıca; 2004 yılı başından itibaren müteahhitlik hizmetlerimizin desteklenmesi amacıyla "Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat Mektuplarının Haksız Nakde Çevrilme Sigorta Programı" uygulamaya geçirilmiştir”dedi.

Sigorta ve Garanti İşlemlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenan Aykut’un konuşmasının ardındanÜlke Kredilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin bir konuşma yaptı ve detay bilgiler paylaştı.Alaaddin Metin, konuşmasında şunlara değindi: “Türk firmaları tarafından ihracatı gerçekleştirilecek dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları ihracatının iki yıla kadar,  sermaye malı ihracatının beş-yedi yıla kadar ve yurtdışında üstlenilen projelerin yapımının on yıla kadar vadeli kredilerle desteklenmesi amaçlanmaktadır. Program kapsamındaki faaliyetlerimiz, Nakdi kredi verilmesi,Gayrinakdi kredi verilmesi, Niyet Mektubu düzenlenmesidir. Yurtdışında proje üstlenen veya ihracat gerçekleştirecek firmaların Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş, mali yapısı güçlü, ticari itibarı yüksek ve alanında deneyim sahibi firmalar olmaları beklenmektedir. Firmalar, ana müteahhit, taşeron veya konsorsiyum ortağı olarak krediden yararlanabilir.

Finanse edilecek projelerde, yüklenici firmaların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmiş Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi veya Yurtdışı Geçici Müteahhitlik Belgesi sahibi olması şartı aranmaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından toplantı soru – cevap şeklinde sürdü, yaklaşık 1 saat süren toplantın ardından ŞUTSO BaşkanıE.Sabri Ertekin, Türk EximbankGenel MüdürüHayrettin Kaplan’a günün anısına plaket ve bakır işleme set hediye etti ve toplantı sona erdi.