Türk Asıllı Parlamenterlerin Urfa Gezisi Sürüyor.
Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın davetlisi olarak kentimize gelen Avrupalı Türk kökenli politikacılar, yörenin ünlü “Sıra Geceleri”nde günün yorgunluğunu attılar.
Urfa türkülerine eşlik eden Türk kökenli politikacılar, halay çektiler ve “Urfalıyam Ezelden” türküsüne eşlik ettiler.
Şanlıurfa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nce organize edilen “Tarihe Yolculuk Turu” kapsamında Harran, Bazda Mağaraları, Şuayb Şehri, Soğmatar ve Göbeklitepe’yi gezen aralarında yabancı basın mensuplarında yer aldığı grup, Haleplibahçe Mozaikleri, Balıklıgöl, Gümrük Hanı başta olmak üzere diğer tarihi çarşılar ve eski Urfa sokaklarında gezi ve incelemelerde bulundular.
PARLAMENTERLERE URFA’YI FAKIBABA ANLATTI
Şanlıurfa’ya geldikleri günden bu yana bizzat Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Başkan Yardımcısı Mehmet Fevzi Yücetepe, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Necmi Karadağ tarafından gezdirilen Türk kökenli politikacılar, Şanlıurfa’ya hayran kaldıklarını ifade ettiler.
Şanlıurfa’nın hemen hemen her tarihi yapısını ve dokusunu Başkan Fakıbaba’nın ağzından dinleme ve gezme imkânı bulan Türk kökenli politikacılar her mekânda birer hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmediler.
TARİHE DOKUNDULAR
Heyet, tarihi dar sokaklarda birer saray güzelliğindeki Urfa Evlerinde soluklanıp, Alman Arkeolog Doç. Dr. Klaus Schmidt in Göbeklitepe kazılarında ortaya çıkarttığı ve dünyanın en eski tapınağının bulunduğu kazı alanında tarihe dokundular.
Harran, Şuayip Şehri, Soğmatar, Hanel El Bağrur’a giderek tarihe yolculuk yapan Avrupalı parlamenterler, daha sonra Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde Fırat Nehrinin serin sularında tekne turu yaptılar.
HALFETİ’DE TEKNE TURU YAPTILAR
Keman ve darbuka eşliğinde Urfa yöresine özgü türkülerinin seslendirildiği eserlere eşlik eden Avrupalı Parlamenterler, Birecik Barajı’nın yapımı için Fırat’ta su tutulmasıyla sular altında kalan Halfeti’nin konakları ve bir köyün sular altında kalan camisinin görünen minaresi önünde fotoğraflar çektirdiler.
İncilin ilk yazıldığı yer olarak bilinen Rum Kale’yi yakında görme fırsatı bulan Danimarka Milletvekili Hüseyin Araç, Viyana Eyalet Parlamenteri Şirvan Ekici, Berlin Eyalet parlamenteri Bilkay Öney, Hamburg Eyalet Meclisi eski başkanvekili Nebahat Güçlü, ve Alman Federal parlamentosu eski üyesi Hakkı Keskin’in yer aldığı heyet günün yorgunluğunu ise Şanlıurfa merkezde katıldıkları sıra gecesinde attılar.
URFA’NIN TURİZİM ELÇİSİ OLDULAR
Bir yandan sıra geceleriyle yörenin geleneklerini yaşayan Avrupalı Parlamenterler, diğer yandan da Urfa’nın Avrupa’da tanınması için neler yapılması gerektiği üzerine görüş alış verişinde bulundular.
Yaşadıkları ülkede parlamenterlik yapan misafirler, Şanlıurfa’dan döndükten sonra bulundukları ülkelerde kentin tarihi ve turizmini çevrelerindeki insanlara anlatmak için birer Urfa turizm elçisi gibi çalışacaklarını söylediler.
Dünya’nın kültür merkezi konumunda olan Şanlıurfa’nın tarihi dokusunu korunması için kentin UNESCO Dünya Mirası Listesi girmesi için çalışmaların başlatılmasına katkıda bulunmaya hazır olduklarını aktardılar.
URFA KÜLTÜRÜNÜ AVRUPAYA TANITMAYA ÇALIŞIYORUZ
Zaman zaman sıra gecesi ekibi mola verdi koyu bir sohbet başladı. Avrupa Birliği sürecinde Türkiye’nin izlediği yol konuşuldu.
Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, AB’ye üye olmanın yollarından birisinin de dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Urfa ve yöresini tanıtmaktan geçtiğini ifade ederek, “Kimse bizi zorla kabul etmez, ama bu kültürü biz Avrupa’ya tanıttığımız zaman, Avrupalılar bizi zaten alacaklar” dedi.
www.balikligol.com