Trafikte alkol asli kusur

Trafikte alkol asli kusur

İzmirde yaşanan bir kazanın ardından mahkemeye sunulan bilirkişi raporu, 24 yıldır yürürlükte olan Karayolları Trafik Kanunundaki çelişkiyi de ortaya çıkarmıştı.

Kanuna göre alkollü ve ehliyetsiz araç kullanmak asli kusur olarak sayılmıyordu. Geçtiğimiz hafta Zamanın gündeme getirdiği konunun önemine dikkat çeken trafik uzmanları, alkollü araç kullanmanın asli suç olması gerektiğini belirtti. Trafik kazalarını önlemek için hazırlanan yeni Karayolları Trafik Kanunu taslağında alkollü ve ehliyetsiz araç kullanmak asli kusur sayılacak. İçişleri Bakanlığında olan taslak, kanunlaşırsa, alkollü araç kullanan şahıslar, promil miktarına göre bir yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

Sürücü belgesi olmaksızın ya da tedbir olarak sürücü belgesi geri alınmış veya iptal edilmiş olmasına rağmen araç kullanarak trafiğe çıkan şoför de bir yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Ayrıca ağırlaştırılmış adli para cezasına çarptırılacak.

Trafik Kanunu tasarısının mimarlarından Prof. Dr. Adem Sözüer, taslağın getirdiği en önemli yeniliğin ceza gerektirecek alkol promil miktarının belirlenmesi olduğunu, bu sayede yıllardır şoförlerin kanuni boşlukları fırsat bilerek mahkemelerde Ben alkollü değildim şeklinde öne sürdüğü bahanelerin de ortadan kalkacağını söylüyor. Taslakta Geçerli sürücü belgesi olmaksızın ya da tedbir olarak sürücü belgesi geri alınmış veya iptal edilmiş olmasına rağmen araç kullanarak trafiğe çıkan kişi, bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. cümlesi yer alıyor.

Meclise sunulacak Trafik Kanunu taslağında alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı bölümünde yeni değişiklikler bulunuyor. 1986da çıkarılan Trafik Kanununda sürücünün aldığı ve suç teşkil edecek limitin belirlenmemesi nedeniyle, bu durum asli kusur olarak sayılmıyordu. Yaşanan eksiklik yeni taslakta gideriliyor. Değişiklikte 0,5 promilin üzerinde alkollü sürücünün trafik kazasına sebebiyet vermesi halinde Türk Ceza Kanununun 179uncu maddesine göre bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasıyla yargılanma yolu açılacak. Verilecek cezanın miktarı kanda çıkan alkol promiline göre değişecek.

Yeni Trafik Kanunu tasarısının mimarlarından Prof. Dr. Adem Sözüer, yeni düzenlemenin yasalaşması halinde belli bir promil üzerinde alkollü araç kullananların hapis cezası almasının söz konusu olduğunu söylüyor. Alkollü araç kullanan sürücülerin ehliyetlerinin alındığını belirten Sözüer, Tasarıda temel prensip sürücü belgesinin alınması ve bu suça yönelik verilen hapis cezası uygulaması. Türk Ceza Kanununun 192. maddesinde alkol veya başka bir madde alarak trafik güvenliğini tehlikeye sokan kişinin hapis cezası ile cezalandırılacağı öngörülüyor. Fakat bu alkol miktarının ne kadar olacağı kanunda belli değildi. Bu nedenle madde yeterince işlemiyordu. Düzenleme ile somut olarak alkol miktarı belirlenerek tartışma ortadan kalkacak. Belli bir promilin üzerinde kişi bu suçu işlemiş olacak, kanunun önemi burada. Belirli bir limitin üzerinde alkol kullanılması durumunda hapis cezasının getirilmesi uygulamasına yol açıyor. diye konuştu.

Yasin Kılıç / Zaman