TOBB 5.ci ekonomi şurası toplandı

TOBB 5.ci ekonomi şurası toplandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 5nci Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası, özel sektörün sorunlarını tespit etmek ve çözüm yollarını aramak üzere toplandı.

 

TOBB 5nci Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası 8 Aralık 2010 Çarşamba günü, saat 10.00da, TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLUnun ev sahipliğinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali BABACAN, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat ERGÜN, Devlet Bakanı Cevdet YILMAZ, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, TOBB Türkiye Sektör Meclislerinin Başkan ve Başkan Yardımcıları, TOBB Türkiye Tarım Meclis Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı M.Emin AYDIN, TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları Başkanları ile kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin geniş katılımıyla TOBB İkiz Kuleler de gerçekleştirildi.

 

5’nci Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda, sektör meclislerinin sorunları ve çözüm önerileri bir dokümanda toplanarak katılımcılara sunuldu. İnşaat yapımcıları, yapı müteahhitliği mesleğinin tanım ve standardının oluşturulmasını isterken, konfeksiyon ve hazır giyim sanayi TL’nin aşırı değer kazanmasından şikayet etti. Tarım sektör meclisi ise mevcut su kaynaklarının etkin kullanılmamasıyla, üretimde verim düşüklüğü yaşandığını dile getirdi. Hayvancılık sektörü de yem ham maddelerinde dışa bağımlılık ve fiyat istikrarsızlığı sorunundan yakındı.

 

”Su kaynakları etkin kullanılmalı”

 

Türkiye Tarım Sektör Meclisinin sorunları arasında mevcut su kaynaklarının etkin kullanılmaması sayılırken, başta damla sulama sistemleri olmak üzere, yeni sistemler uygulanarak, su kaynaklarının etkin kullanımının sağlanması, bu doğrultudaki projelere verilen desteklerin arttırılması gerektiği belirtildi.

 

Tarım arazilerinin parçalı ve dağınık yapısından kaynaklı sorunların çözümüne yeterince mesafe katedilmemiş olmasına ilişkin de bazı bölgelerde uygulamaya başlanan arazi toplulaştırmasına gerekli teşviklerin verilerek yaygınlaştırılması, bu yolla ölçek ekonomisinden faydalanmaların önünün açılması ve arazilerin daha fazla bölünmesinin önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı.

 

 

 

-Havyan ithalatı tek çözüm olarak görülmemeli

 

Türkiye Hayvancılık Sektör Meclisi de yem ham maddelerinde dışa bağımlılık ve fiyat istikrarsızlığı sorunundan yakınırken, bu sorunun çözümü için yem ham maddesinin dünya fiyatlarından üreticiye arzı ve risk faktörünün minimize edilmesi için piyasa istikrarını temin edecek kurumsal yapının etkin çalışması gerektiği vurgulandı.

 

Dokümanda, hububatlar, yağlı tohumlar ve küspeleri ile kepekte ithalat gümrük vergilerinin iç piyasayı olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde düzenlenmesi ve hammadde fiyatlarının planlı olarak dünya fiyatlarına yaklaştırılması gerektiği üzerinde duruldu.

 

Dokümanda damızlık ve besilik hayvan sayısının azalmasıyla hayvan hastalıkları sorunlarıyla ilgili tek çözümün ithalat olarak görülmemesi, damızlık hayvan üretiminin desteklenmesi, bu hayvanların sayısının yeterli hale getirilip sürdürülebilirliğinin sağlanması istendi.

www.balikligol.com