TL'ye geçişte zamın adı ayar oldu!

TL'ye geçişte zamın adı ayar oldu!

Kenan Biter'in haberi
GSM firmalarının kontörden TL'ye geçmesin ardından yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen vatandaşın aklını kurcalayan bir çok soru bulunuyor. Vatandaşın aklını kurcalayan en ciddi sorun ise kontörlüden TL'ye geçişte zam yapılıp yapılmadığı.

Kontörden TL'ye geçişte gizli zam yapıldığına dair ortaya atılan iddialar ve yoğun şikayetler üzerine BTK ( Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu ) zam iddiaları ile ilgili olarak geniş kapsamlı bir araştırma başlattı.

Üç operatörün gizli zam yaptığına dair iddiaları gündeme getiren Tüketici Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya , BTK'nın araştırmasının epey bir zaman alacağını iddia ederek, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kaya, ''BTK'nın araştırması epey bir zaman alacak ve uzun bir zaman diliminden sonra araştırma sonuçlanınca, evet vatandaş haklıymış denecek ve vatandaşa hakları geri iade edilecek. Bu sürecin ağır işlemesinin sebebi ise olayın kamu oluşundan ötürü BTK'nın daha rahat davranması ve sektördeki tarafgirlik durumudur'' dedi.

Turkcell'e ceza var, Avea'ya niye yok!

Turkcell'e tarifelerinde tek taraflı yaptığı fiyat artışından ötürü çok ciddi cezalar uygulandığını, Avea'nın ise oluşturduğu mağduriyetlerden dolayı ceza almadığı dile getiren Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

Kaya, ''Türkcell'e, biz bize kamu 1200 tarifesinde vatandaşa yaptığı tek taraflı fiyat artışından dolayı çok ciddi cezalar uygulandı. Ancak Avea'nın her yöne sınırsız 55 lira tarifesinde oluşturduğu ciddi mağduriyetlerden dolayı her hangi bir yaptırım uygulanmadı. Biz bu uygulamadan ötürü savcılığa suç duyurusunda bulunduk.'' dedi.

Sanayi Bakanlığı Genel Müdürlüğü tarafından üç operatörede bir takım cezalar uyguladığını söyleyen Tüketici Birliği Genel Başkanı Kaya, Turkcell'e 100 milyon TL, Vadafone 35 milyon TL, Avea'ya ise 60 milyon TL'ye yakın para cezası uygulandığını iddia etti.

''En fazla artışı Vadafone yaptı!''

Tüketici şikâyetlerinin 1 Nisan itibari ile yoğun bir şekilde artmasından dolayı, üç GSM firması arasında yapılan ölçümlerde en fazla fiyat artışını Vadafone'nun yaptığını iddia eden Kaya, firmalar ile yaptığımız görüşmelerde firmaların zam yapmadığını, fiyat ayarlaması yaptıklarını söylediklerini iddia etti.

Kaya, ''1 nisan ile birlikte dakikada 40 kuruşu geçmeyecek tahsisler uygulanmalı kararı çıkartıldı. Yeni çıkartılan karar ile daha önceden dakikası 65 kuruş olan tarife 40 kuruş olmalı idi. Ancak Turkcell ne yaptı 2 dakikası 65 kuruş diye bir tarife açıkladı. Böylelikle yüzde 50 zam yapmış oldu.. Vatandaş 10 saniyede konuşsa 2 dakika konuşmanın fiyatını ödeyecek, bu da neticede bir zam. Ama ben 120 saniyeyi doya doya konuşurum diyen için bir zam değil tabiî ki. Fakat 10 saniye konuşmada 2 dakika ücreti alınacak ise biz bunu zam olarak nitelendiriyoruz. Tarifeleri incelediğimizde Turkcell'in bir tarifesinde zam yaptığını görüyoruz. Özellikle SMS ile haberleşme, gençlik tarifelerinde ve üniversite öğrencilerine yönelik tarifelerde yüzde 50 zam yapıldı. Avea, halan zam yapmadığını söylüyor ancak yapılan araştırmalar ile Avea'nın da bir tarifesininde zam yaptığını söyleyebiliriz'' diye iddiada bulundu.

2 bin TL'yi bulan faturalar var!

3G internet modemleri ile ilgili olarak da çok fazla şikayet aldıklarını dile getiren Kaya,''Avea vericilerini kurmaya İstanbul'dan başladı, fakat Turkcell 81 ilde aynı anda dedi ve yanlış yaptı, 81 ilde aynı anda olmadığı gibi her il merkezinde de eşit bir hizmet dağılımı söz konusu olmadı. Operatörler 3G modemleri ile yeni bir süreç başlatarak herkese 100 dolara yakın fiyatlar ile 3G modemleri sattılar. Bedava verdiklerinede 24 ay abonelikler yaptırdılar ve taahhütler imzalattılar. Vatandaş cihazı satın aldıktan sonra beklediği verimi alamayınca geri iade etmek istedi bu seferde taahhüdünüz var denildi ve cihazlar geri alınmadı'' dedi.

3G modemlerde 4 GB'ta sınırsız internet alan vatandaşın, kotayı doldurduktan sonra çok ciddi faturalar ile karşı karşıya kaldığını iddia eden Kaya, vatandaşa 300 ile 1000 TL'yi bulan çok yüksek rakamlı faturaların çıkarıldığı, Avea'da ise bu rakamın 2.000 TL'yi bulduğunu söyledi.

Kaya, Reklam Kurulu'nun son toplantısından çıkan bir karar ile üç GSM firmasına yaptıkları reklamlardan ötürü vatandaşı yanılttıkları için 700 bin TL ceza kesildiğini, bu kararın da bizim iddialarımızı pekiştirdiğini dile getirdi.

Kontörden TL'ye geçişte zam yapıldı iddialarına GSM firmaları ne diyor?

Kontörlüden TL'ye geçişte zam yapıldığına dair iddialara üç GSM firmasından da açıklama yapıldı. Turkcell zam ile ilgili iddiaları yalanlar iken, Vadafone'den yapılan açıklamada zam yapılmadığı sadece fiyat ayarlaması yapıldığı söylendi. Avea ise zam ile ilgili çok net bir açıklama yapmadı.

Turkcell, zam ile ilgili iddiaları doğrulamaz iken, ara bağlantı ücretlerinde yapılan değişiklere bağlı olarak bizde tarifelerimizi ayarladık dedi. Turkcell açıklamasında:

''İddialar Turkcell için geçerli ve doğru değildir. Geçiş sürecinde müşteriye en şeffaf iletişimi Turkcell yaptı. Tarifelerini müşterilerine şeffaflık ilkesiyle 1 hafta önceden ilk duyuran operatör Turkcell oldu.1 Nisan'da Kontör'den TL'ye geçiş dışında azami tarifede ve ara bağlantı ücretlerinde tüm operatörleri ilgilendiren değişikliler oldu. Turkcell olarak, biz de buna göre tarifelerimizi yeniden yapılandırdık. SMS ücretlerimizi aynı tuttuk. Yeni dönemde de müşterilerimiz uygun fiyatlarla ve Turkcell avantajlarıyla konuşmaya devam ediyorlar.'' denildi.

Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kaplan, kontörden TL'ye geçişte saydam davrandıklarını belirtti.

Kaplan, ''Avea olarak, BTK mevzuatına göre düzenlenen kontörden kuruşa geçiş sürecini her zaman olduğu gibi saydam bir şekilde yönettik. Daha önce olduğu gibi kontörden kuruşa geçiş ile başlayan yeni dönemde de koşulsuz müşteri memnuniyeti yaklaşımımızı sürdürüyoruz ve kaliteli hizmet vermeyi doğal bir yükümlülüğümüz olarak görüyoruz.'' dedi.

Vadafone Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Yiğit, yeni getirilen yasal zorunluluk nedeniyle bazı tarifelerimizde artış bazılarında ise indirim gerçekleştirilmiştir dedi.

Yiğit, ''1 Nisan itibariyle tüm operatörlere, kontör sisteminden TL'ye geçiş, KDV ve ÖİV dahil dakika azami ücretlendirme olarak 65 kuruştan 40 kuruşa düşürülmesi ve arabağlantı ücretlerinin düşmesi gibi birbirinden bağımsız ve birden fazla yasal sorumluluk getirilmiştir. Tüm bu sorumluluklar tüm tarifelerin yeniden yapılandırılmasına neden olmuştur. Vodafone olarak, bu yeniden yapılandırma sırasında tüketicisinin koruyan, kullanım alışkanlıklarını gözeten bir yapı üzerinde çalıştık. Bunun sonucunda, abonelerimize en avantajlı tarife yapısını sunarak tüm tarife yapımızı değiştirdik ve yeniledik. Buna göre tarifelerimizde bazı yükleme seçeneklerinde artış bazılarında ise indirimler doğal olarak olmuştur. Bazı tarifeler de ise değişiklik ihtiyacı doğmamış yasal değişikliklerde uyumlu oldukları gözlenmiştir'' dedi.

Ekotrent