Teşvik Yasası Şanlıurfa’ya Yatırım Talebin Arttırdı

Dünya Gazetesi ile Türkiye İş Bankası’nın birlikte organize ettiği “İş’le Buluşmalar” toplantılarının 31’incisi Şanlıurfa’da yapıldı.

Teşvik Yasası Şanlıurfa’ya Yatırım Talebin Arttırdı



Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in de katıldığı toplantıya Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Harran Üniversitesi Rektörü İ. Halil Mutlu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Şanlıurfalı işadamları katıldı.
Açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, kentin çok ciddi potansiyelleri bulunmasına rağmen hak ettiği yerde olmadığını söyledi.
Atatürk Barajı ile Türkiye’deki hidroelektirik üretiminin yüzde 17’sini, elektrik üretiminin ise yüzde 3’ünü Şanlıurfa’nın ürettiğini anlatan Vali Celalettin Güvenç, “Şanlıurfa Türkiye’nin sulanabilir arazilerinin %11’ine tek başına sahip. Sulanabilir arazimizin 2 milyon 70 bin dekarını şu anda modern usullerle suluyoruz. İki üç yıl içerisinde bu rakamı 6 milyon dekara çıkaracağız. Buradaki sorun tarımsal gelirin sanayiye çevrilememesidir. Sadece hammadde olarak para kazanıyoruz. İfade edilen 6 milyar TL hammadde üretimidir. Ürettiğimiz tarımsal ürünlerin kaymağını civar iller ve dışarıdaki imalat sanayii yiyor. Türkiye pamuğunun yüzde 50’sini şu anda üretiyoruz. Türkiye fıstığının yüzde 50’sini şu anda üretiyoruz. Buğday ve mercimekte lideriz. Ama bunları henüz katma değer sağlayacak şekilde işleyemiyoruz” dedi.
Vali Güvenç, Şanlıurfa’nın ovalarını yeni sulayan bir kent olmasından bunun kaynaklandığını ifade ederek, “Bu da normal diye düşünüyorum. Çünkü Şanlıurfa ovalarını yeni sulamaya başlayan bir kent. Kırsal nüfusu Türkiye ortalamasının iki katı. Nüfusumuzun yüzde 72’si, 30 yaşın altında. Ama meslek bakımından kadınların iş hayatına atılmaları bakımından önemli handikaplar var. Güzel olan hepimizin bunun farkında olmasıdır. Özellikle ifade etmem gerekir ki çalışma bakanlığımızın meslek edindirmeye yönelik yaptığı çalışmalar Türkiye’de ara eleman ihtiyacını karşılama bakımından önemli bir sinerji oluşturmuştur. Bunun yansımalarını Şanlıurfa’da da yaşamaya başladık. Özellikle kenar mahallelerdeki kızlarımız için yevmiyeli kurslar uyguluyoruz. Bunun sonuçlarını almaya başladık. Bir ve ikinci organize sanayi bölgelerine ciddi bir şekilde teşvik yasasıyla birlikte yatırım talebi var” şeklinde konuştu.
Vali Güvenç, özellikle kentte turizmi canlandırmaya yönelik ciddi projelerin çalışmasını yaptıklarını ifade etti.
Şanlıurfa’da da ekonominin gelişmesi için yaptıkları çalışmaları değerlendiren Vali Güvenç, “Eğer altyapıyı yaparsak huzur ve güven ortamını devam ettirirsek bugün olduğu gibi pozitif ayrımcılığa başlıyoruz. Şanlıurfa asayiş bakımından Türkiye’nin en iyi kentlerinden birisidir. İşadamını, sanayiciyi tehdit eden her hangi bir sıkıntımız yoktur. Alt yapımız son derece iyi. Ulaşımda çok iyiyiz. Elektrik ve iletişimde iyileştirmeler yaptık. Demiryolu bağlantısı için proje çalışmasını yaptık. Onu da kısa sürede realize edeceğiz. Bizlere de düşen huzurun devamını sağlamaktır” diye konuştu.
Vali Celalettin Güvenç, Türkiye’de insanların artık uyandığını ve heyecana, gerilime kapılmadığını söyleyerek, “Akçakale’ye bomba düştüğünün ertesi gün Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından 100 kişilik heyet yatırım amaçlı geldi. Bir hafta geçti, Ankara Sanayi Odamız iki uçakla geldi. Bunlar güzel şeyler. Elbette eleştirilecek sıkıntılı konular var. Onlar da rasyonel bir şekilde değerlendirilmelidir. Ama genç nüfusuyla, bakir topraklarıyla, turizm potansiyeliyle bu şehrin geleceği olduğuna inanıyoruz. Bu kadar seçkin konuğu bir arada bulmuşken hala ulaşamadığımız insan sayısının çok olduğunu ifade etmek lazım. Demokrasinin en önemli özelliği eleştiridir. Ama karamsar, yıkıcı olmanın da yeri yok. Bu ülke yönünü demokrasiye çevirmiş, köylüsü kentlisi yetmiş milyonu bunun heyecanı içerisinde. Türk’ü, Kürt’ü; zengini fakiri herkesin tek isteği var. Üretim olsun, yatırım olsun, insanlar ötekileştirilmesin, kimse kimseyi kimliğinden dolayı yargılamasın” dedi.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, ''Ekonomik büyüme performansı bakımından bütçe ve borç istatistikleri bakımından, enflasyon performansı bakımından Türkiye son derece olumlu yönde ayrışıyor'' dedi.
Bali, ''İş'le Buluşmalar Toplantıları''nın Şanlıurfa ayağında yaptığı konuşmada, kısa dönemli, sadece kurum çıkarlarını öne alan politikaların uzun dönemde kimseye yarar sağlamayacağını ifade etti.
Dünya ve Türkiye ekonomisindeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bali, dünyada ve Avrupa'daki krize rağmen Türkiye'nin ayrışan olumlu ekonomisiyle dikkati çektiğini söyledi.
Bali, krizi yaşayan ülkelerin bazılarında işsizlik oranlarının ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, “Artık buna ekonomik problem demek mümkün değil. Bu, artık sosyal, kültürel problem. Olsa olsa savaşa ve felakete benzer bir sorun olarak tablo izah edilebilir. Buna karşılık 'ne tür önlemler alınıyor' diye bakılıyorsa, devletler oluşan riskleri devralıyor. Yani riskler diğer bir ifadeyle yer değiştiriyor. Yer değiştirmesi demek küçüleceği anlamına gelmiyor. Nitekim problemler devletlere mal edilince bu sefer devletlerin itibarı hasar görmektedir. Avrupa'da bunun örnekleri ekonomide görülmektedir. Türkiye, bu konjonktürde önemli göstergelerle makro ekonomik temel, olumlu göstergelerle bir ayrışma süreci yaşıyor. Nedir bu süreçteki olumlu göstergeler, acaba kendiliğinden ya da tesadüfî olup, olmayacağı, sürdürülebilirliği bakımından mutlaka tartışılmalı. Ekonomik büyüme performansı bakımından bütçe ve borç istatistikleri bakımından, enflasyon performansı bakımından Türkiye son derece olumlu yönde ayrışıyor.''
Son olarak Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin ise katılımcılara kentin sosyo ekonomik yapısına ilişkin slayt eşliğinde bilgi verdi.
Öte yandan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, toplantı öncesi Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’i ziyaret etti.
www.balikligol.com