TEOG sona erdi - TEOG Nedir? TEOG puanları nasıl hesaplanır? TEOG Sonuçları ne zaman?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında düzenlenen 2’nci dönem merkezi ortak sınavların 2’nci gün oturumları da sona erdi. Böylece TEOG heyecanı da bitmiş oldu. TEOG Nedir? TEOG punaları nasıl hesalpanır? TEOS Sonuçları ne zaman? TEOG Puan Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabilirim? diyorsanız detaylar haberimizde..

TEOG sona erdi - TEOG Nedir? TEOG puanları nasıl hesaplanır? TEOG Sonuçları ne zaman?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında, ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen 2 oturumlu TEOG maratonu sona erdi. Sonuçlar Haziran ayında açıklanacak.


Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında düzenlenen 2’nci dönem merkezi ortak sınavların 2’nci gün oturumları da sona erdi. Böylece TEOG heyecanı da bitmiş oldu.

Tahmini 1 milyon 167 bin 854 öğrencinin katıldığı ortak sınava yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda ve 92 bin 924 salonda, yurt dışında da 15 merkezde ve 21 okulda yapıldı.

Dünkü ilk oturumda öğrenciler Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde sınava girdi. Bugünkü oturumda ise fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girdi.

İngilizce testini 1 milyon 166 bin 275 öğrenci, Fransızca testini 383 öğrenci, Almanca testini 370 öğrenci ve İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtladı.
TEOG SINAV SORULARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ!..

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılan ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olan sınavda öğrenciler ter dökerken aileleri dışarıda heyecanla bekledi. Öğrenciler, her bir dersin sınavı sonrasında 30 dakika teneffüs yaptı.

Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alındı. Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava alınmadı. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı ise ihlal gerekçesiyle salondaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacak.

TEOG sınavına giremeyen ve geçerli mazeretini belgelendirenler öğrenciler, 14-15 Mayıs'ta mazeret sınavlarına girebilecek. Sınav sonuçları, haziran içerisinde e-okul sisteminde açıklanacak. 

Kısaca TEOG Nedir ?

Bildiğiniz gibi artık SBS sınavı yapılmayacak. Bunun yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş ismi verilen kısa adıyla TEOG, SBS'nin yerini aldı.

Bu yeni sistemin asıl amacı, öğrencinin başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. SBS'ye göre en temel farklılık bu yönde olmuştur.

Buna göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) şu şekilde belirlenecek, Merkezi Yazılı Sınavlar (tabii ki kısaltması, MYS) ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile birlikte öğrencinin yerleştirme puanıyla ortaya çıkacak. Detayı aşağıda anlatılacak.
TEOG Puan Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabilirim?

SBS kalktı peki sınavlar kalktı mı ? Hayır.

Sınavlara farklı bir formatta devam ediliyor. Şöyle ki, 2013-2014 eğitim yılında, sadece 8. sınıflar 6 temel dersten merkezi bir sınava tabi tutuldu. Bu temel dersler Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil. Öğrenciler kendi okulların sınava giriyor ancak öğretmenler çalıştıkları okuldan farklı okullarda sınava giriyorlar.

 Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) Nasıl Hesaplanacak ?

Biraz önce kısaca YEP'in nasıl hesaplanacağından bahsetmiştik. Şimdi bunu biraz açabiliriz.

Yılsonu Başarı Puanı (YBP)

6, 7 ve 8. sınıflarda, öğrencinin derslerden aldığı yılsonu puanlarının haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen toplam puan toplamının, haftalık ders saati toplamına bölümü ile hesaplanan puandır. Biraz karışık oldu sanırım. Daha basitçe yılsonu notları, o dersin haftalık ders saatiyle çarpılacak ve bu yılsonu puanları, haftalık toplam ders saatine bölünecek ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP)elde edilecek.

Puanlama 100 üzerinden yapılacak.

Örnek YBP hesaplama tablosu ;

YBP örnek hesaplama tablosu


YBP puanları 6,7 ve 8. sınıf sonunda hesaplanacak ve doğrudan YEP'e etki edecektir.

YEP Nedir ?

Ortaöğretime Yerleştirmeye Esas Puan manasındadır. YEP, merkezi sınavlarının %70'i ile 6,7 ve8. sınıf YBP puanlarının ortalamasının %30'unun toplanması ile elde edilecek.

Yani TEOG sınav sonuçları, öğrencinin nihai puanında %70 gibi yüksek bir oranda önem teşkil ediyor.

Örnek YEP hesaplama tablosu

YEP örnek hesaplama tablosu

Puan eşitliğinde ne olacak ?

Öğrencilerin yerleştirme esas puanlarının (YEP) eşit olması durumunda

- Tercih önceliği,
- Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği,
- Özürsüz devamsız gün sayısının azlığı.

dikkate alınarak yerleştirme yapılacaktır.

EBA'YA GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!...