Tekstil sektörünün gelişmesiyle terzilik yok olmaya yüz tuttu

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte birçok meslek yok olurken, tekstil sektörünün de gelişmesiyle birlikte terzilik mesleği de yok olma ile yüz yüze geldi.

Tekstil sektörünün gelişmesiyle terzilik yok olmaya yüz tuttu

Diyarbakır’ın eski esnafından 52 yıllık terzi olan Mustafa Bayar, hazır giyim sektöründeki gelişimin terzilik mesleğini bitirdiğini söyledi.

Bugün el sanatları mesleklerinden terziliğin bitme noktasına gelmesinin en önemli sebebinin hazır giyim olduğunu ifade eden terziler, terzilik artık para kazandırmadığı için bu mesleğe kimsenin yönelmediğini söylediler.

67 yıllık ömrünün 52 yılını bu mesleğe verdiğini söyleyen Mustafa Bayar, bu mesleği Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde bulunan Buğday Pazarı (Çarşîya Tene) bulunan terzilik dükkânda öğrendiğini belirten Bayar, “Ben ilkokulu bitirdikten sonra 15 yaşındayken terzilik mesleğine başladım. 15-20 yıl kadar güzel çalıştık ama ondan sonra konfeksiyonlar çıktı. Mesleğimiz gittikçe tükendi. Bizim genç müşterilerimiz yok,  gençler hazır giyime yöneliyorlar. Bizim yanımıza gelen genelde 60 yaş civarında olan kişilerdir.” dedi.

Hazır giyim sektörlerinin işlerini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Bayar, şunları ifade etti: “Daha önce yapılan işler hepsi el sanatıyla yapılıyordu. O zamanlar makinalar olmadığı için düğmeleri, paçaları, ceketleri hep elle, iğneyle dikerdik. Son zamanlarda artan hazır giyim işlerimizi olumsuz yönde etkiledi. Bütün geçler hep hazır giyime kaydı. Konfeksiyonlar gençlere vade imkânları tanıyorlar. Ayrıca her sene farklı moda çıkarıyorlar. Gençler de modaya hevesli olduğu için hazır giyime yöneliyorlar. Eskisi gibi kimse terzilere gitmiyor. Gelenler de yaşı geçmiş olan, ya da şişman olduğu için hazır giyimde elbise bulamayan veya istediği modeli bulamayanlardır.”

Zamanla terzilik mesleğinin bittiğini söyleyen Bayar, “Terzilik bizim gençlik çağımızda çok güzel bir meslekti, sanattı, iyi para kazandırırdı, ekmek bırakan bir meslekti.  Ama zamanla bu sanat bitiyor ve bu mesleği yeni öğrenen geçler de yok artık.” diye belirtti. (Mustafa Kaynak / M. Hüseyin Temel – İLKHA)