'Teknolojiden doğru bir şekilde istifade etmeyi bilmiyoruz'
İkra Eğitim Der Başkanı Murat Arslan, toplumun teknolojiden doğru bir şekilde istifade etmeyi bilmediğine dikkat çekti.
Diyarbakır’da faaliyetlerini devam ettiren İkra Eğitim, Sağlık, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İkra Eğitim-Der) Başkanı Murat Arslan, gençlerin teknolojiyi yanlış kullanmasının ahlaki yozlaşmaya etkisini değerlendirdi.
Teknolojinin hayatın her alanında yer edindiğini dile getiren Arslan, toplumun teknolojiden doğru bir şekilde istifade etmeyi bilmediğine dikkat çekti.
“Hayal âleminde yaşayan gençlikle karşı karşıyayız”
Günümüzde gençlerin, zamanlarının büyük çoğunluğunu sosyal medyada geçirdiğini belirten Arslan, “Gençler zamanlarını ya internet kafelerde oyun oynayarak ya da anlamsız yazışmalar yaparak geçiriyor. Dünyanın gerçeklerinden ve toplumdan soyutlanmış, tamamen hayal âleminde, sanal bir ortamda yaşayan gençlikle karşı karşıyayız. Zamanını bu şekilde harcayan, topluma, ailesine fayda vermeyen ve üretken durumda olmayan bir genç neslin topluma katkısı ne olabilir?” dedi.
“Teknoloji kullanılırken helal ve haram çizgisi gözetilmiyor”
“İnternette araştırma yapan veya haber takibi yapan bir gencin önüne cinsel içerikli öğeler çok fazla çıkıyor. Teknolojiyle her daim hemhal olunduğunda göze ilişen görüntüler, zamanla içselleşiyor. Hâlbuki biz Müslüman’ız. İslam’a göre bu anormal bir şeydir. Olumsuz olan bir davranış ve öğenin kişi tarafından normalmiş gibi kabul edilmesi zamanla tahribatı artırır.” ifadelerini kullanan Arslan, teknoloji kullanımında helal ve haram çizgisinin gözetilmediğine işaret etti.
Teknolojinin zararlarının faydalarından çok olduğunu vurgulayan Arslan, şu şekilde konuştu:
“Sanal ortamda uygun olmayan arkadaşlıkların edinilmesi ayrı bir derttir. Bugün teknolojinin faydalarının yanında zararları daha çoktur. Bu durumda gençlerimize teknolojiyi en verimli, en sağlıklı şekilde nasıl kullanabileceklerini öğretmemiz gerekiyor. Bunun üzerinde ciddi bir şekilde durulmazsa, gençler içi boş, sadece birkaç İslami bilgiye sahip, sıradan birer vatandaş haline geliyor. Sonuç itibariyle bu, hem dünyasına zarardır hem de ahretine.”
“Aileler yakınlarını cehennem ateşinden korumalıdır”
Gençlerin teknolojiyi kullanma noktasında bilinçlendirilmesine önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Arslan, “Gençlerin internette, sosyal medyada tanışmış oldukları karşı cinsten arkadaşları var. Gayet normal bir şekilde yazışıyor, bilgi paylaşımı yapıyorlar. Bu, bir sonraki adıma zemin hazırlıyor. Sonuç itibariyle teknolojinin kontrollü olması gerekiyor. Aileler bu noktada daha dikkatli olmalıdır. Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden yakınlarını korumalıdır.” diye belirtti. (Hamza Adiyaman - İLKHA)