TÜBİTAK destekli Etnobotanik Araştırma Teknikleri Çalıştayı

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm tarafından düzenlenen “Etnobotanik Araştırma Teknikleri” çalıştay başladı.

TÜBİTAK destekli Etnobotanik Araştırma Teknikleri Çalıştayı

Koordinatörlüğünü Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm başkanı Prof. Dr. Hasan Akan'ın yaptığı, Balıkesir, Bingöl ve Munzur Üniversitelerinin destekleriyle düzenlenen “Etnobotanik Araştırma Teknikleri” çalıştayı, 4 gün boyunca devam edecek.

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve online yapılan çalıştayın açılış programına katılan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, çalıştayın hayırlı olmasını temenni ederken, akademisyen adaylarından ileriye dönük planlar yaparak hareket etmelerini istedi.

Etnobotaniğin çok kapsamlı bir alan olduğunu söyleyen Rektör Çelik; “2020 sonundan itibaren tıbbi aromatik bitkiler konusunda çalışmalara başladık ve kampüsümüzde ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler Vadisi’ kuruyoruz. Hem üretim tesisleri hem de geniş kapsamlı rehabilitasyon merkezi ile Türkiye’de ilk olacak tesisi yakın zamanda faaliyete açmayı düşünüyoruz. Genç bilim kursiyerlerine tavsiyem: akademisyenlik bir sevdadır, daima ilerisi hedeflenen bir çalışma düzenidir. Mutlaka en az bir yabancı dil öğrenin, çok okuma yapın, proje ve fikir üreten bir bilim insanı olun. Böyle kursların devamının gelmesini ümit ediyorum” diyerek kursiyerlere ve eğitmenlere başarılar diledi.

Açılışta selamlama konuşması yapan Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Bektaş çalıştayın hayırlara vesile olmasını dileyerek, Harran Üniversitesi öncülüğünde yapılan 2. Etnobotanik Araştırma Teknikleri çalıştayının bir sonraki programının yüz yüze olmasını temenni etti.

Biyoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Şahin Toprak ise, özellikle pandemi döneminde şifalı bitkilerin kıymetini daha fazla anlamaya başladıklarını belirterek, düzenlenen çalıştayın çok önemli olduğunu söyledi.

Çalıştayın ilkini Eylül 2020 döneminde yine Harran Üniversitesi’nde yüz yüze yaptıklarını belirten etkinlik koordinatörü Prof. Dr. Hasan Akan; “İlk eğitimimiz verimli geçtiği için bu defaki kursumuzu TÜBİTAK doğrudan destekleme kararı aldı. Eğitimimiz pandemi şartları nedeniyle çevrimiçi yapılmasına karar verildi. Ancak ileriki zamanlarda sizleri Üniversitemizde de ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. 4 günlük etkinlik süresince; geçmişten günümüze etnobotanik tarihi, Anadolu'nun tıbbi ve aromatik bitkileri ve kullanım şekilleri, geleneksel bitki kullanım şekilleri, etnobotanik çalışma yöntemleri, kurutulmuş bitki koleksiyonculuğu (Herbaryum), etnobotanik çalışmalarda güncel sayısal yöntemler ile örnek etnobotanik çalışmalar başlıklı sunumlar yapılacak” dedi.

Etkinlikte 4 farklı üniversiteden 6 etnobotanik alan uzmanları eğitici olarak görev alacaklar.