Tatlıcıların Kurban bayram mesaisi başladı
Tatlıcı esnafı, Kurban Bayramı öncesi aldıkları siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai harcarken merdiven altı üretimlere karşı da uyarılarda bulundu.
Yaklaşan Kurban Bayramı’yla birlikte yoğun bir mesaiye başlayan tatlıcı esnafı, merdiven altı üretimlere karşı da uyarılarda bulundu.
13 yıllık tatlı ustası Mahmut Akdivar, geçmişteki bayramlara oranla tatlı siparişlerinde artışın olduğunu söyledi.
Akdivar, “Her bayram tatlı siparişlerinde artış oluyor. Bu bayramda tatlı siparişleri aldık. Aldığımız tatlı siparişlerini yetiştirmeye çalışıyoruz. 2016-2017 Eğitim yılının bayramdan sonra başlaması nedeniyle birçok müşterimiz bayramı memleketlerinde geçirecek. Bu müşterilerimiz daha yola çıkmadan tatlı siparişlerini verdi.” dedi.
Yoğun siparişler nedeniyle vardiya sayısını artırdıklarını söyleyen Akdivar, “Dünden itibaren tatlı siparişleri almaya başladık. Şimdiye kadar sipariş verilen tatlı tepsi sayısı 80. Siparişler gelmeye devam ettiği için bu sayı daha da artacak. Siparişleri yetiştirmek için yoğun çalışıyoruz. Normalde 8 saat, 2 vardiya çalışıyorduysak şimdi 3 vardiyaya çıkardık. Gruplar halinde 8’er saat çalışıyoruz. Son gece bütün personelimiz ile beraber mesai yapıyoruz. Siparişleri yetiştirmek için ocak sayımızı da artırıyoruz.” dedi.
Halkı, merdiven altı tatlı üretimlerine karşı uyaran Akdivar, “Biz, işimizde kalite ve hijyene bakıyoruz. Tatlı yapımında kullandığımız malzemeleri birinci kalite alıyoruz. Yağımızı Van Erciş’ten, fıstığımızı Gaziantep Nizip’ten, cevizimizi ise Siirt’ten alıyoruz. Hijyen ve sağlık konusunda hassas davranıyoruz. Merdiven altı tatlıcıların tatlıları, sağlık açısından zararlıdır. Halkın buna dikkat etmesi gerekir. Piyasaya baktığımız zaman TSE markasının durduğu bir yerde merdiven altı tatlılara yönelmemek gerekir. Kaliteli bir tatlı ile merdiven altı tatlının fiyatı ve kalitesi aynı olmaz.” uyarılarında bulundu.
Bazı tatlılarda, fıstık yerine bezelye kullanıldığına dikkat çeken Akdivar, “Piyasada bezelye kullanan tatlıcılar var. Tatlımızın kilosu 25-35 lira arasında değişirken, bezelye kullanılan tatlının kilosu ise 6 ila 10 lira arasındadır. Ucuz olan tatlının kalitesi düşük olur. Halk, tatlıda bezelye ya da fıstık olduğunu ayırt edemiyor. Fıstık yerine bezelye kullanılan tatlı, sağlığa zararlıdır. Toz fıstığı, makineye vurduğunuzda koku yayar. Bezelye de ise koku fazla yoktur. Halk, tatlıda fıstık mı bezelye mi kullanıldığını kokusundan ve tadından ayırt edebilir.” şeklinde konuştu. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz- İLKHA)