Tarımsal Danışmanlık Hizmetlerine son veriliyor/Tarımsal Danışmanlık nedir?

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim AYHAN Türkiye Büyük Millet Meclisine Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Projesine son verilip verilenmediği ile ilgili soru önergesi verdi.

Tarımsal Danışmanlık Hizmetlerine son veriliyor/Tarımsal Danışmanlık nedir?

Ayhan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Faruk ÇELİK’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Projesine son verileceği iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir? diye sordu.

İŞTE İBRAHİM AYHAN’NIN VERDİĞİ SORU ÖNERGESİ
18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan ve 08.09.2006 tarih ve 26283 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik ile tarımsal işletme sahiplerinin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanması ile ilgili usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır. Halen Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerine destekleme ödemesi yapılmaktadır.
Ziraat Mühendisleri Odasının düzenlediği basın açıklamasında, Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Projesinin bitirileceği yönünde söylentiler olduğunu, hizmetin devam etmesi ve geliştirilmesi gerektiği ifade edilmiş, konu ile ilgili talepleri sıralanmıştır.
Ülkemizde istihdam bekleyen binlerce ziraat ve gıda mühendisi ile tekniker olduğu gerçeği de dikkate alınarak, üreticilerin sınırlı bilgiye sahip olmalarından kaynaklı sorunların çözümünde aktif rol alan tarımsal danışmanların desteklenmesi hem işsizlik açısından hem de verimli üretim noktasında zaruret arz etmektedir.
Bu bağlamda;

1. Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Projesine son verileceği iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?
2. Tarım alanında gelişmiş ülkelerin tarımsal faaliyetlerinde benzer uygulamalar mevcut mudur? Mevcut ise bu uygulamaların tarımsal üretime etkileri nasıldır?
3. Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Projesinin uygulama süreçlerinde tespit edilen sorunlar nelerdir? Bu sorunların çözümü konusunda ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
4. Karşılaşılan sorunların çözümü konusunda üniversitelerin ve ilgili meslek örgütlerinin görüş ve önerileri alınmış mıdır?
5. Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Projesinin üretime yansımaları konusunda bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa bu çalışmanın sonuçları nelerdir?
6. Tarımsal desteklemeler ve hibe projelerinde üreticiye belli oranda danışman veya teknik eleman desteği verilmek koşulu ile projenin başlangıcından bitimine kadar zorunluluk getirilmesi yönünde talepleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

7. Tarım danışmanlarının maaş ve özlük haklarının geliştirilmesi ile ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışmalar nelerdir? Mevcut değil ise tarım danışmanlarının talepleri doğrultusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
8. Tarım danışmanlarının özlük haklarının devlet güvencesine alınması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tarımsal Danışmanlık Şirketi Nedir?

Tarım Danışmanı Kimlere Denir?

Tarımsal Danışmanlık Şirketi :
Tarımsal işletmelere, sivil toplum örgütlerine, ziraat odalarına ve tarımdan girdi alan kuruluşlara tarımsal danışmanlık hizmeti sunmak üzere kurulan ve yetki belgesine sahip tarımsal danışmanlık şirketleridir.
Tarım Danışmanı :
Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin, gerçek kişilerin veya tüzel kişilerin hizmet satın alacağı Bakanlığın uygun göreceği niteliklere haiz ziraat mühendisi, veteriner hekim ve gıda mühendisleridir.
Tarım Danışmanlarının Çalışma Esasları, Yükümlülük ve Sorumlulukları:
a) Tarım danışmanları, kooperatif ve ortaklarının tarımsal üretim, işleme ve pazarlama sürecinin bütün aşamalarında karşılaştıkları problemler ve bunların birbirleriyle ilişkileri hakkında fikir sahibi olmalarını, geliştirilen teknolojileri kullanmak suretiyle bu problemleri çözebilecek bilgi ve beceri kazandırılmalarını sağlayacak danışmanlık hizmeti vermekle yükümlüdürler.
b) Tarım danışmanları, sorumlu oldukları kooperatifin çalışma bölgesinde ikamet etmek zorundadırlar.

c) Tarım danışmanları, çalışma süreleri içinde programlanan ve kendilerine bildirilen eğitim faaliyetlerine katılmakla yükümlüdürler.

d) Tarım danışmanları, kooperatif üyelerine yönelik faaliyetlerini ve hizmetlerini kayıt altına alır, bir suretini İl/İlçe Müdürlüklerine teslim eder, kooperatifin ortaklar bazında üretim durumlarını, faaliyetlerini ve tarımsal varlıklarını belirlenecek sürelerde İl/İlçe Müdürlüklerine bildirir. Bu kayıtların yapılabilmesi için gerekli olan formlar İl/İlçe Müdürlükleri vasıtasıyla danışmanlara ulaştırılır.

e) Kooperatif ve üyelerine danışmanlık hizmetinin verilmesinde uygulama yanlışlığı, hatalı telkinde bulunulması, iş ve işlemlerin yürürlükteki mevzuata uygun yapılmaması, meslek ahlakına aykırı davranılması, bilgi ve deneyimin üyelerin yararına kullanılmaması gibi nedenlerle kooperatif üyelerinin zarara uğraması durumunda bu zarar genel hükümlere göre danışmandan tahsil edilir. Ancak danışmanın uyarılarını dikkate almayan üye/üyelerin tazmin talepleri geçersizdir.

f) Tarım danışmanı, hizmet sözleşmesi süresince hiçbir tarımsal ticari faaliyette bulunamaz, tarımsal girdilerin ve ürünlerin satımını/alımını ve reklâmını yapamaz.