Tarım kredi şebekesi çökertildi
Şanlıurfa merkezli 7 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonda, düzenledikleri sahte belgelerle tarımsal ekipman almış gibi gösterdikleri arazi sahipleri adına bankalardan tarımsal kredi ve destekleme çekerek dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülen 11'i kamu görevlisi 56 kişi gözaltına alındı.
Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, yaptıkları istihbarat çalışmasında bir çetenin ele geçirdikleri nüfus cüzdan ve tapu fotokopileri ile tarımsal ekipman almış gibi gösterdikleri çiftçiler adına sahte belgelerle yüklü miktarda kredi çektiğini belirledi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Cumhuriyet Savcılığı'ndan aldığı izinle çeteyi takibe aldı. Yaklaşık 14 ay süren teknik takipte tüm delillere ulaşılmasının ardından
operasyon için düğmeye basıldı. Şanlıurfa merkez, Adana, Konya, İstanbul, Mersin, İzmir ve Ankara'nın yanı sıra Şanlıurfa'nın Hilvan, Siverek, Bozova ve Viranşehir ilçelerinde, aralarında GAP Toprak Su Araştırma ve Tarım İl Müdürlüğü'nün de bulunduğu 60 ayrı noktaya eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 11'i kamu görevlisi, 7'si banka çalışanı olmak üzere 56 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında Konya ve Adana'da bulunan Türkiye'nin en büyük tarım makineleri üreten fabrikaların sahibi Yusuf Genç, Ahmet Turan, emekli Banka Müdürü Necmettin Bahadır ile 2 muhtar da bulunuyor. Çetenin lideri olduğu ileri sürülen CHP Şanlıurfa eski İl Başkanı A.A.' nın kaset skandalıyla istifa eden CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a destek vermek için gittiği Ankara'da kaldığı otelde yakalanarak Şanlıurfa'ya getirildiği öğrenildi.
Polis gözaltına alınanların ev ve iş yerlerinde yaptığı aramada 7 adet av tüfeği, 7 adet çeşitli markalarda tabanca, 3 adet Kaleşnikof marka silah, 1 adet Uzi, 1 adet küçük el yapımı tek kırma tabanca, 688 adet çeşitli çapta mermi ile 27 adet şarjör, çok sayıda tapu senedi, değişik kişilere ait nüfus cüzdan fotokopisi, ikametgah belgeleri, çek senet, banka cüzdanları ele geçirdi.
Çetenin son birkaç yıl içerisinde 160 tarımsal ekipman kredisi, 51 de destekleme olmak üzere toplam 211 dolandırıcılık olayında 10 milyon TL haksız kazanç elde ettikleri öne sürüldü. 11 kamu görevlisinden 6'sı Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgulamalarının ardından Cumhuriyet Savcısının talimatı üzerine serbest bırakılırken, 50 kişi geniş güvenlik önlemleri altında Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.
Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulamalarının ardından serbest bırakılan 6 kişinin de bugün savcılığa ifade vermek üzere adliyeye gideceği öğrenildi. Polis gözaltına alınan kişiler hakkında hazırlanan 2 bin sayfa fezleke ve yüzlerce klasörden oluşan delil evraklarını bir kamyon ile adliyeye gönderdi.
DOLANDIRICILIK ÇARKININ İŞLEME ŞEKLİ Şanlıurfa'da tarım aletleri satan çete üyeleri 5 bin TL'lik ekipman almak için kendilerine gelen çiftçilere 2 bin 500 TL desteklemeyi biz takip edelim diyerek nüfus cüzdan fotokopisi alıyor. İmzalattırdıkları bazı evraklar ile bankalara baş vurarak bu kişilerden habersiz çiftçiler adına bankalardan 150 ile 200 bin TL arasında kredi çekiyor. Çiftçiler ise kredinin ödenmemesi üzerine evlerine ve arazilerine bankanın haciz koymasıyla adlarına kredi çekildiğini öğreniyor. Çetenin içerisinde yer alan banka
görevlileri kredi çekmediğini bildirmek için bankaya giden çiftçileri çeteye bildiriyor. Çete üyeleri, adına bankadan kredi çektikleri çiftçileri şikayetçi olmamaları için silahla tehdit ediyor. Bugüne kadar adlarına kredi çekilen çiftçilerin çete hakkında şikayetçi olmadıkları soruşturma kapsamında polisin 160 kredi dolandırıcılığını kredi mağdurlarının köylerine giderek evlerinde yaptıkları incelemede ortaya çıkardı.
İHA