Tarım işçilerinin yüzü fotoğraflara yansıyacak

 TFSF ve ASFAD, Urfa’nın da aralarında bulunduğu şehirlerde tarım işçilerinin sorunlarını fotoğraflarla ele aldı. 80 fotoğrafçının yer aldığı projede arşivlerin tutulması ve tarım işçilerinin sorunlarıyla ilgili kurumların harekete geçirilmesi hedefleniyor.

Tarım işçilerinin yüzü fotoğraflara yansıyacak

Türkiye’de önemli bir sorun haline gelen Mevsimlik Tarım İşçileri Sorununa (MTİ) Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) tarafından planlanan ve Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) tarafından yürütülen proje iledikkat çekilmesi hedefleniyor.

Aralarında Urfa’nın da bulunduğu illerde 80 fotoğrafçı tarafından çekilen fotoğraflar arşivlenip, elde edilen sonuçların sosyolojik verilerle desteklenip ilgili kurum ve kuruluşların işçilerin koşullarının iyileştirilmesi yönünde çalışma yapması arzulanıyor.

Yapılacak olan projeyle ilgili açıklama yapan, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Genel Sekreteri AFSAD Adına Proje Yürütücüsü İmren Doğan “Yapılan araştırmalartoplumların yaşam biçimi ve çalışma koşullarının sağlık düzeyini belirleyen en önemli faktörler olduğunu göstermektedir.

Tarımsal üretimin yaygın olduğu ülkelerde, kaza,yaralanma, hastalık ve erken ölümler açısından kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve mevsimlik tarım işçileri (MTİ) özel risk grubu olarak tanımlanmıştır. Mevsimlik tarımsal üretim için bir yerden bir yere göç eden ve sezon bitimi evlerine geri dönen işçiler için mevsimlik tarım işçisi kavramı kullanılmaktadır. Sürdürülebilir tarımsal üretimin kalbi olarak tanımlanan mevsimlik tarım işçileri, dünyada 1,1 milyartarım işgücünün yaklaşık 450 milyonunu oluşturmaktadır” dedi.

İŞÇİLERİN BAŞLICA SORUNLARI

Mevsimlik Tarım İşçilerinin yaşadığı başlıca sorunlara dikkati çeken Doğan, “Konu hakkında önceki yıllara oranla sağlık ve sosyal sorunlara yönelik bilimsel çalışmalar artmaya başlamış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Genelgesi (24 Mart 2010) yayınlanarak, kaza ve yaralanmaların en çok yaşandığı ulaşımdan başlamak üzere, barınma, eğitim, ücret ve diğer kamu hizmetlerine erişim konuları ele alınmış; ayrıca özellikle tarlalarda yaşam alanı oluşturma amaçlı altyapı çalışmaları için illere hazırladıkları projelere yönelik bütçeaktarımları yapılmıştır.Hali hazırda bu çalışmalar halen devam etmektedir” diye konuştu.

NİHAİ FİNAL NİSAN’DA YAPILACAK

Güneydoğu Anadolu Bölgesi temsilcisi olarak projeyle ilgili Ankara’da düzenlenen toplantıya katılan Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek, yapılan çalışmayla mevsimlik tarım işçilerinin sorununa, çalışma koşullarına, yaşanan sorunların çözümüne yönelik neler yapılması gerektiğine dair bir veri elde edilebileceğini söyledi. Göbek, “Ülkemizdeki mevsimlik tarım işçilerinin kangrene dönüşmüş bu sorunlarının, fotoğraf sanatı aracılığıyla tespitine yönelik olarak Türkiye fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) tarafından planlanan ve Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) tarafından yürütülen proje ile; konuyla ilgili görsel arşivin oluşturulması, elde edilen sonuçların sosyolojik verilerle desteklenerek ilgili kurum ve kuruluşların koşulların iyileştirilmesi yönündeki çalışmalarına destek olunması ve ivme kazandırılması hedeflenmiştir. Çalışmada 80fotoğrafçı yer almış ve Adana, Mersin, Bolu, Samsun, Amasya, Niğde, Bursa, İzmir, Manisa, Konya, Şanlıurfa, Ankara, Yozgat illerinde 6 ay süren çekimler yapılmıştır. Projenin nihai çıktısı olarak kapsamlı bir katalog, sergi ve bir sunum yapılması planlanmıştır” dedi.

Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yürütülen projede nihai final Nisan ayında yapılacak. Önceki gün Antalya’daki kazada hayatını kaybeden mevsimlik tarım işçileri için başsağlığı dileyen Göbek, konunun ne kadar önem arz ettiğinin bir kez daha ortaya konulduğunu söyledi. Mevsimlik tarım işçilerinin bu tür kazalarla sürekli gündeme geldiğini kaydeden Göbek, ilgili kurum ve kuruluşların ivedilikle harekete geçmeleri gerektiğini vurguladı.