Tarihi mağara evler onarılmayı bekliyor

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan binlerce yıllık tarihe sahip mağara evleri, onarılarak turizme kazandırılmayı bekliyor.

Tarihi mağara evler onarılmayı bekliyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan “Harabe Şehir” olarak da bilinen binlerce yıllık tarihe sahip mağara evleri, onarılarak turizme kazandırılmayı bekliyor. Birçok medeniyete ev sahipliğini yapan mağara evler, kendi haline terk edilmiş durumda.

Tarih kokan ilçeyi ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistler, Ovakışla yolu üzerinde bulunan mağara evlerini ziyaret etmeden ilçeden ayrılmıyor. Mağara evlerin birçoğu özel mülkiyette bulunurken, bazıları da kamulaştırılarak koruma altına alına alınmış.

Tarihe ışık tutan, binlerce yıllık bir geçmişe sahip olup, birçok medeniyete beşiklik yapan mağara evler;  günümüzde madde bağımlıların mekânı, patates stok ambarları haline dönüşmüş durumda. Tarihi dokusuyla göz kamaştıran mağara evlerin bulunduğu halin görüntüsü ise görenleri üzüyor.

Konu hakkında görüştüğümüz Ahlat Müze Müdürü Ziya Kılınç, “Harabe Şehir” olarak bilinen tarihi mağara evlerin onarılması ve korunması çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Kılınç, bir kısım mağara evlerinin özel mülkiyette olduğunu, bir kısmının ise kamulaştırılarak koruma altına alındığını ifade etti.

Kılınç, şunları söyledi: “Tarihi mağara evlerin birçoğu özel mülkiyettedir. Özel mülkiyette olan mağara evlerde mülkiyet sahibi tarafından kullanılıyor. Bazı yerleri kamulaştırılarak koruma altına alınmış.  Özel mülkiyette bulunan mağara evlerin korunması için projeler hazırlanıyor. Mülkiyet sahipleri istemeleri halinde hazırlanacak projelerle buralar onarılacaktır.”

“Türkiye’nin ikinci Hasankeyf’ine aday”

Mağara evlerin bulunduğu içler acısı haline tepki gösteren vatandaşlardan Necdet Huyut, tarihi yerin restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğini belirtti.

Mağara evlerin, sahip çıkılması halinde Türkiye’nin ikinci Hasankeyf’i olacağını ifade eden Huyut, “Buranın tarihi görenleri kendisine hayran bırakıyor. Benzerine az rastlanır bir tarihe sahip olan bu mağara evlerin durumu Ahlat ilçesinin bir ayıbıdır. Burayı görmeye geldik. Ama hayal kırıklığı yaşadık. Çöpten pislikten mağaralar gezilmiyor. Kimi mağaralar da patates deposu olarak kullanılıyor. Yetkililer, bir an önce burayı onararak turizme kazandırmalıdır.” dedi.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)