Tarihi Han El-Ba’rur Restore Edildi
Tarihi yapısına uygun şekilde özgün haline kavuşturulan, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2 yılda restorasyonu tamamlanan handa, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik incelemelerde bulundu.
Harran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güler’in danışmanlığında restorasyonu tamamlanan Ba‛rûr Hanı (Han El-Ba’rur), ziyaretçilerine kapılarını açıyor.
Tarihi yapısına uygun şekilde özgün haline kavuşturulan, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2 yılda restorasyonu tamamlanan handa, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik incelemelerde bulundu.
800 yıllık geçmişiyle bölgedeki önemli tarihi yapılardan biri olan Ba‛rûr Hanı’nın, bölgede çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik; "Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Üniversitemizin çalışmalarıyla Ba‛rûr Hanı’nın restorasyonu, Mimarlık Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Mustafa Güler danışmanlığında tamamlamıştır. Eyyubi dönemi mimarisine ışık tutacak olan kervansaray, Türkiye'de türünün tek örneğidir. 25 yıldır Ba‛rûr Hanı ile ilgili çalışma yapan Mustafa hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum. Kervansarayın, Şanlıurfa turizmine katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.
Ba‛rûr Hanı (Han El-Ba’rur)
Ba‛rûr Hanı, Harran ilçesine 28 km. uzaklıkta ve Tektek Dağları bölgesinde bulunmaktadır. Yapı, Harran’a kervan yürüyüşüyle yaklaşık olarak, bir günlük-menzillik mesafede yer almaktadır. Giriş kapısı üzerindeki inşa ve bani kitâbesine göre Ba‛rûr Hanı, Hüsameddin Ali tarafından, H. 619 M. 1219 - 1220 yılında inşa ettirilmiştir.
Ba‛rûr Hanı’nın yakın çevresinde, yapının giriş kapısının karşısında 118.50 m. derinlikte kuyu ile hanın kuzeybatı köşesi hizasındaki, alt kısmı sarnıç, üst kısmı kale-burç kalıntısı (Havva Burcu) olabilecek bir yapı kalıntısı bulunmaktadır. Han’ın yakın çevresinde bulunan bu yapı kalıntıları burasının, Ba‛rûr Hanı yapılmadan önce de kervanların, Harran’a bir menzillik mesafedeki bir konaklama yeri olduğunu göstermektedir.
Ba‛rûr Hanı mimari olarak incelediğinde yapının, ortasında kareye yakın büyük dikdörtgen bir avlu ile avlunun etrafında yer alan mekânlardan oluştuğu görülmektedir. Avlunun etrafındaki mekânlar, hana gelen yolcular ile yolcuların beraberindeki yüklerinin ve hayvanlarının kaldıkları bölümlerdir.
Ortasında kareye yakın büyük dikdörtgen bir avlu ile avlunun etrafında yer alan mekânlardan oluşan plan şemasıyla, Anadolu’daki kervansaraylardan farklılık arz eden Ba‛rûr Hanı’nın, Suriye’deki Eyyubî ve Memluklu kervansaraylarına benzerliği açıkça görülmektedir.
Ba‛rûr Hanı, Eyyubî meliklerinden Melik Eşref’in hacibi Hacip Hüsameddin Ali tarafından, H. 619 M.1219-1220 yılında inşa ettirilmiş ve günümüzde de Anadolu sınırları içerisinde kalmış tek, Eyyubî hanıdır.