Tahtan İnmiyor
Dış Politika;
İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı baskından sonra yaşanan dış politikadaki gelişmeler sonrasında Türkiye'nin Avrupa çizgisinden kaydığı ve "eksen kayması" adı verilen gündemin halk nezdinde ki yeri kanaat önderlerinin tartıştığı şekilde algılanmaktadır. Türkiye'nin Avrupa çizgisinden kaydığını düşünen kesimin oranı yüzde 45,2 olarak karşımıza çıkıyor. Bu oran, Türkiye'nin coğrafyasındaki ülkelerle ikili-üçlü ilişki içinde olmasının halkın tepkisine yol açmadığını, aksine böyle bir politikanın genel olarak kabul gördüğünü söylemek araştırmamızda diğer sorularımızda aldığımız cevaplara göre de mümkün.
Dış ilişkiler;
Dış ilişkiler kapsamında Hükümetin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu koordinatörlüğünde gerçekleşen projeleri halk yakından takip ederek, bu konuda geçtiğimiz aylarda çok olumlu bir algılama söz konusu iken, son gelişmeler örneğin İsrail ile kurulan temaslar ve politikaların bu başarıyı sekteye uğrattığı söylenilebilir. Çok başarılı görülen tablo bugün itibarı ile gerilemiş ve yüzde 43,2 oranında kadar düşmüş görünmektedir.
Muhalefet liderlerine sert tepki;
Terör olaylarının tırmandığı şu süreçte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "G20 Liderler Zirvesi dönüşünde, muhalefet liderlerini davet edip görüşlerine başvuracağını açıklaması halk nezdinde bir memnuniyet havası oluşturmuştur. Ancak bu davete katılım sağlamayacağını açıklayan veya şartlı kabul edebileceğini söyleyen muhalefet liderlerine halkın büyük oranında tepki oluştuğunu görmekteyiz. Terör gibi hassas konularda siyaset yapılmaması gerektiği kanaatini taşıyan Türk halkı, uzlaşma yolunda olan lidere karşı olumlu bir tutum sergilemektedir. Dolayısı ile muhalefet liderlerinin bu tutumunu olumsuz değerlendiren kitle yüzde yüzde 57,4 gibi büyük bir oran ile karşımıza çıkmaktadır.
Başbakan'ın çağrısı samimi midir?
Muhalefet liderlerinin bu çağrıya olumsuz cevap vermesine karşın, halk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yaklaşımında samimi olduğunu ifade etmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur; Muhalefet liderlerinin tutumuna olumsuz tepki gösteren kesimin oranı yüzde 57 iken, Başbakan'ın samimi olduğuna inanan kesim burada düşüyor ve yüzde 41 oranı ile karşımıza çıkmaktadır. Bu aslında Başbakan'ın samimiyeti hakkında da bir kesimde şüpheli yaklaşıma neden olmaktadır.
Demokratik Açılım başarısız;
Hükümetin İçişleri bakanı Beşir Atalay koordinatörlüğünde başlatmış olduğu Demokratik Açılım, Ak Parti seçmeni dâhil olmak üzere halk nezdinde başarısız bir sonuç almış görünüyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen projelerin kısmen de olsa halkı memnun ettiğini başlayan süreçlerde gördük. Ancak gelinen noktada bazı kanaat önderlerinin de ifade ettiği gibi "Açılım amacına ulaşmadığı gibi olumsuz neticelendi" şeklindeki görüşü, Türk halkının büyük bir kesimi de benimsemiş görünüyor. Demokratik açılımı başarısız olarak düşünenlerin oranı yüzde 48,5 olarak karşımıza çıkmaktadır.
Alevi Açılımı başarılı;
Demokratik Açılım ile başlayan ve hükümetin azınlıklar ve kronik sorun olarak görülen açılımları, popülaritesini sağlamış ve Devlet Bakanı Faruk Çelik koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Alevi Açılımındaki başarı halk nezdinde Demokratik Açılımın aksine başarılı bir sonuca ulaşmış görünmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi hedeflenen projelerin Alevi vatandaşları olduğu gibi Türk halkını da memnun etmiş görünüyor. Bu projeyi başarılı gören kesimin oranı yüzde 51,2'dir. Bu oran, Ak Parti'nin oy oranının üzerinde bir başarı kabulü söz konusu olduğunu da ortaya koymaktadır.
Erdoğan'ın siperde çömelmesi;
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, 11 askerimizin şehit edildiği Irak sınırındaki Gediktepe Seyyar Birliğini ziyaret etmeleri esnasında siperde çömelmiş halde çekildikleri fotoğraf, bazı çevrelerde rahatsızlık yaratmış ve siyasi gündem konusu haline gelmişti.
Bu konuda farklı farklı yorumlar yapılırken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil eden Başbakan ve Genelkurmay Başkanının, keskin nisancılara hedef olmamak için askeri önlem olarak ziyaret ettikleri siperde çömelmiş olmalarının Türk halkını rahatsız edip etmediğini konusunda araştırmamızda yer verdik.
Bu olay ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun aksine Türk halkını rahatsız etmiş görünmüyor. Bunu ifade edenlerin oranı yüzde 48,2 olarak saptanmıştır.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Gürvil ziyareti;
Başbakan'ın siperde çömelmesini eleştirerek, aynı birliğe gitmek istediğini ve mevzide çömelmeyip dik duracağını açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sonrasında Genelkurmay Başkanıyla birlikte Şırnak'taki Gürvil Karakoluna ziyaret etmiş ve siperde çömelmeden poz vermişti. "Askerlere moral verme" adı altında yapılan ziyaretin, siyasi malzeme olarak kullanılması şeklindeki yorumlara, Türk halkının büyük bir bölümünün de katıldığı ortaya çıkmıştır. Hanesine puan yazması beklenilen ziyaretin CHP Liderine eksi olarak döndüğünü söylemek mümkün. Türk halkının yüzde 49,5'i Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu ziyaretinde rahatsızlık duyduğunu ifade etmektedir.
Mustafa Sarıgül'ün kararı;
Türkiye Değişim Hareketi (TDH) adı altında ciddi oranda destek toplayarak partileşmeye giden Mustafa Sarıgül'ün, Deniz Baykal'ın kaset olayı sonrasında CHP'de yaşanan gelişmeler ve yeni genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun rüzgar oluşturduğunu ifade ederek, CHP'ye destek vereceğini açıklamış ve parti kurmaktan vazgeçmişti. Akabinde TDH'de görev alan üyelerin tepkisine yol açan bu sürpriz gelişmeyi Türk halkı da olumsuz değerlendirmektedir. Mustafa Sarıgül'e olumsuz yönde tepki gösterenlerin oranı yüzde 46,9 olarak saptanmıştır. Ancak Sarıgül'ün bu kararında vazgeçip tekrar partileşmeye gideceğini düşünenlerin oranı da azımsanamayacak kadar yüksek bir oranda, yüzde 52,8'dir.
En başarılı bakanlar:
60.hükümetin en başarılı bulunan bakanı Bülent Arınç çıkmaktadır. Aynı zamanda Başbakan vekili de olan Bülent Arınç, Türk halkının 12,3'lük kesimi tarafından en başarılı bakan olarak görülmektedir. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yüzde 10,6 ile ikinci sırada, yüzde 7,5'lik oran ile Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan üçüncü sırada yer almıştır.
Sağlık alanında büyük yatırımlar ve projeler gerçekleştiren Bakan Recep Akdağ yüzde 7,1'lik oran ile dördüncü, Alevi, Roman, Dış Türkler açılımlarını yürüten Devlet Bakanı Faruk ÇELİK yüzde 6,8 ile beşinci sırada yer almaktadır.
Bu Pazar günü seçim olsa; Seçimlere bir yıl gibi bir sürenin kaldığı şu günlerde, Ak Parti yine birinci parti konumunu açık ara fark ile sürdürmeye devam etmektedir. Oylarında ufak da olsa bir kıpırdanmanın olduğu iktidar partisinin bugünkü oranı yüzde 40,4 olarak karşımıza çıkmaktadır. Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP'de gelişim her geçen gün biraz daha ivme kazanır hale geldi.
Fakat, Mustafa Sarıgül'ün destek vereceğini açıklamış olmasına rağmen TDH seçmeninin tam olarak CHP'ye henüz kaymadığını söyleyebiliriz.
Seçenekler arasında TDH'nin olmadığı bu araştırmada CHP'nin oy oranı yüzde 28,7'dir. Diğer muhalefet partisi olan MHP'de yavaş da olsa bir düşüş gözlemlenmektedir. Dördüncü parti olarak karşımıza Numan Kurtulmuş liderliğindeki Saadet Partisi çıkmaktadır. Yavaş, ancak istikrarlı yükselişi olan SP'nin oyları yüzde 6,1 olarak saptanmıştır.
www.cafesiyaset.com