Tabutlardan bu kez canlılar çıkıyor
Onlar 69 gün yer altında hayat mücadelesi verdi... Esaretleri bitene kadar sığınak odalarında kendi koydukları kuralları uyguladılar... Günaşırı iki kaşık ton balığı, bir yudum süt, bir parça kraker ve bir lokma şeftali yiyerek hayatta kaldılar.
Ayrıca madencilere, açılan özel bir sondaj kuyusundan yüksek proteinli içecekler ve yiyecekler, temiz giysi ve müzik çalarlar gönderildi.
Yer altında kaldıkları süre zarfı içinde, kimisinin çocuğu doğarken, kimisi doğum gününü yerin yaklaşık 700 metre altında kutladı.
Bugün ise hayatta kalabilmek için, içine yerleştikleri sığınak odalarından gün yüzüne çıkarılıyorlar... Tüm dünyanın gözü şu anda bu kahramanların üzerinde...
Şilide yapılan başarılı operasyon hızla ilerliyor... 33 madenciden 13ü sağ salim yüzeye çıkarıldı bile... Bir tabutu andıran kabinlere tek tek yerleştirilen madenciler bu kez toprak altından toprağın üstüne, yani yaşama dönüyor..
İLK MADENCİNİN SEVİNÇ GÖZYAŞLARI
Madenden ilk çıkarılan Florencio Avalos oldu. Avalosun yeryüzüne ilk çıktığı anlarda sevinç gözyaşları vardı.
YÜZEYE ÇIKAR ÇIKMAZ EŞİ VE ÇOCUĞUNA SARILDI
Bir kurtarma ekibi görevlisi eşliğinde, çelik kurtarma kapsülüyle günyüzüne çıkarılan Şilili 31 yaşındaki Florencio Avalos, ilk olarak 7 yaşındaki çocuğu ve eşi Monicaya sarıldı. Daha sonra Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaşan Avalos, ilk tıbbi tetkiklerin yapılması için kamp hastanesine götürüldü.
ANKA KUŞU KAPSÜLÜ İLE YUKARI ÇIKARILIYORLAR
Kapsüle ilk binen Avalos psikolojik olarak madencilerin en sağlıklısı. Nedeni operasyonun ilk safhasında sorun çıkarsa, engeli daha kolay aşabilmek.
3 MADENCİ DAHA ÇIKARILDI
Şilide yerin 622 metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madenciden ikincisi de günyüzüne çıkarıldı. 31 yaşındaki Florencio Avalosdan bir saat sonra Mario Sepulveda Espina (39) da çelik kurtarma kapsülüyle sorunsuz bir şekilde gün ışığına kavuştu. Madenden çıkarılması yaklaşık 15 dakika süren Espina, ilk olarak eşi Katty Valdiviaya sarıldı.
YER ALTINDAN HEDİYE GETİRDİ
Mutluluğu yüzünden okunan Espina, Şili çok yaşa diye bağırarak, duygularını kendisini bekleyenlerle paylaştı ve yeraltındaki evinden getirdiği kayaları, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Madencilik Bakanı Laurence Golborne ve kurtarma görevlilerine dağıttı. Bu arada üçüncü madenci de yeryüzüne çekilmek üzere çelik kapsüle bindirildi.
O DA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU
Şilide yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur olan 33 madenciden üçüncüsü de sağ salim yüzeye çıkarıldı. Yeryüzüne çıkarılan ikinci madenci Mario Sepulveda Espinadan (39) yaklaşık bir saat sonra özgürlüğüne kavuşan 52 yaşındaki Juan Illanes, diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.
AİLESİ GÖZYAŞLARIYLA KARŞILADI
Şilide özgürlüğüne kavuşan dördüncü madenci Bolivyalı Carlos Mamani oldu. Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur kaldıktan sonra Şili bayrağı renklerine boyanmış olan kapsülle yeryüzüne çıkarılan 23 yaşındaki Mamani, ilk olarak çevresindekiler selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı.
Uzun süre karanlıkta kaldıktan sonra Aziz Lorenzo adı verilen operasyon kapsamında tek tek yeryüzüne çıkarılan madencilerin rahatsız olmaması için ortamın fazla aydınlatılmamasına dikkat edildi.
Madencilerin yeraltında geçirdiği 2 ay boyunca yeraltındaki evlerine gönderilen çok sayıda hediye arasında, Şili ve Real Madrid futbol takımlarının formaları ile Amerikan teknoloji üreticisi Appleın patronu Steve Jobsungönderdiği Ipod da bulunuyor.
OSMAN DA KURTULDU
Şilide 33 madenci için halen devam eden tarihi kurtarma operasyonunda göçükten çıkan 6. madenci Osman Araya oldu. Araya enkazdan çıkar çıkmaz eşi Angelicaya sarılıp öptü.
BAYRAM COŞKUSU YAŞANIYOR
Madencileri yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlanan, 4 mm kalınlığındaki çelik kapsül, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında. 250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülünde, 3 saat süreyle yetecek oksijen ve acil durum çıkışının yanı sıra ses ve görüntü sistemi de bulunuyor.
Tek tek yapılan kurtarma işlemi sırasında madenciler, eldiven, kaska monte fener, güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giyiyor. Madenciler kapsüldeki diyafonu kullanarak kurtarma ekipleri ile haberleşebiliyor.
Kurtarılan madencileri Devlet Başkanı Pinera ve Madencilik Bakanı Golborneun yanı sıra yaklaşık 800 madenci yakını ve 2 binden fazla gazeteci karşılıyor.
Çıkarken gözlerini kapalı tutmaları istenen madenciler özel gözlük de takıyor.
Tüm madencilerin madene yakın bir hastanede yaklaşık 2 gün müşahede altında tutulacağı belirtilirken, sağlık uzmanları, bazı madencilerin psikolojik durumlarının hassas olduğunu ve kurtarıldıktan sonra uzun süre stres yapabileceklerini söylüyor.
33 madencinin arasında bir Bolivyalı da bulunuyor. Kriz anında soğukkanlılığını koruyabilen ve sağlık durumu iyi olan madencilere öncelik veriliyor.
Kurtarma operasyonun dev ekranlardan izlendiği ülkede bayram coşkusu yaşanıyor.