Suudi İsraile Hava sahasını açtı
Suudi ordusunun, olası saldırıyı simule eden bir tatbikat yaptığı da bildirildi.
ULUSLARARASI kamuoyunda şüphe yaratan nükleer programıyla ilgili çalışmalarını sürdüren İran'a karşı İsrail'in hava saldırısı düzenleyeceği yönündeki iddialara bir yenisi eklendi. İngiltere'de yayınlanan The Times Gazetesi'nin haberine göre Suudi Arabistan, İran'ın nükleer tesislerine saldırması durumunda İsrail savaş uçaklarına hava sahasını açacak. Suudiler, bu kararlarını İsrail'e iletti.
‘ABD onayladı' iddiası
Körfez'deki askeri kaynaklar, olası bir saldırı durumunda, Suudi Arabistan'ın kuzeyindeki "dar hava koridorunun" İsrail uçaklarına açılacağını söylediler. Habere göre Suudiler, böylesi bir duruma hazırlıklı olmak amacıyla, savunma sistemlerini de gözden geçirerek testler yaptılar. Bütün bu hazırlıkların, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da onayı alınarak yapıldığı iddia edildi.
Bu arada uzmanlar, salt havadan yapılacak bir saldırının, İran'ın nükleer tesislerini etkisiz hâle getireceğinden şüpheli. Çünkü bu tesisler hem oldukça sağlam şekilde korunuyor, hem de ya yeraltındaki çok derin noktalarda ya da dağlık arazinin içindeler.
‘Gözlerimizi kapatacağız'
Suudi Arabistan'ın, saldırı konusunda, diplomatik olarak tanımadığı İsrail'e destek vermesinin altında "İran korkusu" yatıyor. 2002 ile 2006 yılları arasında İsrail Askeri İstihbaratı'nı yöneten Aharon Ze'evi-Farkaş'a göre Suudi Arabistan, İsrail'den daha çok, İran'ın nükleer güç haline gelmesinden çekiniyor. Suudi kaynakların, bu gelişmeyi "Haberimiz var. İsraillilerin geçişine izin vereceğiz ve gözlerimizi kapatacağız" sözleriyle yorumladığı ifade ediliyor.
İsrail nasıl vurur?
Suudi Arabistan uçuş izni verirse, İsrail, yaklaşık 2250 kilometre mesafedeki İran hedeflerine ‘kestirmeden' ulaşabiliyor. Harekat, Ürdün'ü de içeren veya Ürdünsüz iki rota üzerinden yapılabilir. Her halükarda Irak'tan da izin almak şart. Bunun içinse, ABD Başkanı Barack Obama'nın onayı gerekiyor. ABD şimdiye kadar İsrail'e askeri seçenek için "olur" vermedi. Ancak İran'a karşı tutumunu giderek sertleştiriyor.
F-16 ve F-15'ler ‘güney rotası'na
İsrail hava kuvvetleri planlarına göre, Suudi Arabistan-Irak-İran yolu, "güney rotası" olarak adlandırılıyor. İsrail'e sıcak bakan Ürdün de uçuşa izin verirse, "merkez rota" kullanılabilir. En kestirme yol olan ‘kuzey rotası' ise, Ankara'nın diplomatik çözüm ısrarı nedeniyle kesin olarak kapalı.
Ancak İsrail, 2007'de Suriye'nin nükleer tesislerini de Ankara'nın izni olmadan Türk hava sahasına girerek vurmuştu. İsrail'in elinde 320'nin üzerinde F-16 ve 100 kadar F-15 savaş uçağı bulunuyor. Suriye saldırısında yer alan bu uçakların, olası İran saldırısında da kullanılabileceği belirtiliyor.