Suruç'a bereket yağacak
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine türkiyenin en uzun kapalı kanalı ile su verilmesine sayılı günler kaldı.
DSİ'den yapılan açıklamada; "Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Şanlıurfada Suruç Ovası Sulama Projesi kapsamında inşa edilen, 320 milyon 229 bin TLlik yatırım bedeline sahip tesisler 11.12.2013de hizmete alınıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından Ankaradan toplu olarak açılışı gerçekleştirilecek 113 dev eser arasında yer alan bu tesisler ile Suruç Ovasında 899 bin 810 dekar tarım alanı sulanacak.
Hizmete alınacak tesisler arasında yer alan ve 24 bin 603 metre uzunluğundaki Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ Sahil Ana Kanalı ile 46 bin 305 metre uzunluğundaki Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sol Sahil Ana Kanalı projelerin toplamda 70 bin 908 metre uzunluğunda ve bu iki kanal 159 milyon TLye mal oldu.
Yeraltı Suları Zirai Sulamaya Kazandırılıyor
11.12.2013 tarihinde açılışı yapılacak tesislerden olan Şanlıurfa ve Harran Ovaları Sulaması Kuyu Açılması ve Elektrik Mekanik Teçhizat Temini ve Montajı projesi de tamamlandı. 118 milyon TL ye mal olan elektrik nakil hattı ve tamamlanan 112 adet kuyunun hizmete alınması ile Şanlıurfa ili Akçakale ilçesindeki yer altı suları zirai sulamaya kazandırması ile 35 bin 350 dekar tarım alanı suya kavuşacak.
Ankaradan toplu olarak açılışı gerçekleştirilecek 113 dev eser arasında Şanlıurfaya kazandırılacak tesisler şu şekilde;
- Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sol Sahil Ana Kanalı,
- Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ Sahil Ana Kanalı,
- Taşbasan Depolaması,
- Günışık Ana Kanalı Pompa İstasyonu,
- Suruç P1 Pompa İstasyonu Mekanik ve Elektrik Teçhizatı,
- Suruç Ovası Pompaj Sulaması P1 Pompa İstasyonu Şalt Sahası 154 kv Trafo Merkezi ve ENH,
- Şanlıurfa ve Harran Ovaları Sulaması Kuyu Açılması ve Sisteme Yerleştirilmesi ENH ile Elektrik Mekanik Teçhizat Temini ve Montajı (Akçakale Kısmı),
- Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ Sahil Ana Kanal Yatay Sondaj Yapımı" denildi.