Suruç çiftçileri soğan ve fasulye gibi ürünlere yöneldi
Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamındaki 17 kilometrelik Suruç Tüneli’nin hizmete girmesiyle su ihtiyacını karşılanan bazı çiftçiler, yeni ürünler yetiştirmeye başladı.
2014’te açılan ve dünyanın en uzun su tünelleri arasında 5’inci sırada olan Suruç Tüneli, 134 yerleşim yerinde toplam 94 bin 814 hektarlık alanın su ihtiyacını karşılıyor.
Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesiyle Suruç’un belli bir kısmına verilen su ile çiftçiler Suruç’ta başta soğan olmak üzere fasulye gibi ürünlere yönelmeye başladı.
Bu yıl ilk defa soğan ektiğini söyleyen çiftçi Engin Şimşek, soğan yetiştiriciliğini İLKHA’ya anlattı.
Soğanın fazla emek isteyen bir bitki olduğunu söyleyen Şimşek, “Bu yıl 12 dönüm soğan ektim. Soğan yetiştiriciliği biraz zordur. Şuan tarlamı otlar kaplamış durumda, otlara ilaçlama yaptık yine yetersiz kaldı. Soğan, çok sulama, gübre ve ilaçlama isteyen bir bitkidir. Ama verim olarak diğer bitkilere göre kat kat kazanç sağlayabiliyor.” dedi.
Ektiği 12 dönümlük soğan tarlasından 70-80 ton arası bir verim beklediğini ifade eden Şimşek, “Soğan tarlasının haftada 3-4 sefer sulanması lazım. Soğanın gelişmesi suya bağlı olduğu için eğer suyu keserseniz soğanın gelişmesini kesmiş olursunuz. Soğan ekmeye bu yıl başladık. Çünkü daha önce su olmadığı için bitki bile yetiştirilmiyordu. Ama suyun gelmesiyle birlikte soğan, fasulye, pamuk da ekiyoruz bostan da ekiyoruz. Her tür bitkiyi artık Suruç Türkiye’ye ihraç edecektir.” ifadelerini kullandı. (Ramazan Casuk, Rıdvan Ateş- İLKHA)