Suriyeli çocukların okul çilesi
Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Suriyeliler okuluna bu sene ücretsiz servis tahsil edilmediği için bazı veliler çocuklarını kilometrelerce uzaklıktan okula yaya getirmek zorunda kalırken yaklaşık 300 öğrenci ise eğitimlerini yarıda bıraktı.
Kızıltepe ilçesi Berçem mahallesindeki Suriyeliler okulunda geçen sene kaymakamlık tarafından ödenen servis ücretleri bu sene karşılanmadığı için veliler kilometrelerce yolu yürüyerek çocuklarını okula getirmek zorunda kalıyor. Bazı Veliler ise evleri uzak olduğu okul dağılıncaya kadar okulda çocuklarını beklemek zorunda kalıyor. Evleri çok uzakta olup yaya gelme imkanı olmayan yaklaşık 300 çocuk ise eğitimden mahrum kaldı.
600 öğrenci kapasiteli okulda bin 200 öğrenci eğitim görürken yer darlığından dolayı sabah 06.00’ dan akşam 17.00’ye kadar 3 dönem eğitim veriliyor.
Suriye Okulu Müdürü Hasan Halid, çocukların rahat bir şekilde eğitimlerini görmeleri için ücretsiz servis tahsil edilmesi ve yeni bir okulun yapılması için yetkilerden yardım talebinde bulundu.
Bin 200 öğrencinin bulunduğu okulda Suriye müfredatına göre eğitim veren 5’ Türkiyeli ve 37’si Suriyeli olmak üzere toplam 42 öğretmen görev yapıyor.
Suriye Okulu Müdürü Hasan Halid, Öğrenci ve öğrenci velilerinin yaşadıkları sıkıntıları İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlattı.
Okulda Türkiyeli ve Suriyeli olmak üzere toplamda 42 öğretmenin görev yaptığını belirten Suriye Okulu Müdürü Hasan Halit, “Kapasitesi 600-650 kişilik olan Okulumuzda bin 200 öğrenci mevcut. 2’si koordinatör, 3’ü de sınıf öğretmeni toplam 5 Türkiyeli öğretmen, Suriyeli 14 sınıf öğretmeni, 23 kişi ise ihtisas öğretmenleridir.” İfadelerini kullandı.
“Veliler çocukları kilometrelerce yayan okula getiriyor”
Okul yetmediği için sabahtan akşama kadar 3 dönem olarak eğitim verdiklerine dikkat çeken Halit, “Bu sene bin 200 öğrenci okula geliyor. 8 sınıfımız var sınıflar sabah saat 06.00’dan 17.00 ye kadar 3 dönem olarak öğrencilere eğitim veriliyor. Diğer sıkıntımız servis sorunudur. Geçen sene Kaymakam öğrencilere ücretsiz servis imkanı sağlıyordu. Çocuklar güvenli bir şekilde okula geliyorlardı. Ama bu sene karşılanmıyor. Servis ücretli olduğu için aileler çocuklarını kilometrelerce yürüyerek okula getirmek zorunda kalıyor. Ve ders bitimine kadar onları beklemek zorundalar.” diye belirtti.
“Servis ücretli olduğu için 300 öğrenci eğitimini yarıda bıraktı”
Resmi makamlara müracaat ettiklerini söz verilmesine rağmen sıkıntılarının giderilmediğinden yakınan Halit, “Servis ücretli olduğu için yaklaşık 300 öğrenci okulu bırakmak zorunda kaldı. Evleri uzak, yaya gelemiyorlar. Bu çok büyük bir sıkıntıdır. Valiliğe Kaymakamlığa, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat ettik. Bize söz verdiler ama bugüne kadar bir şey yapılmış değil. Sorun devam ediyor. İsteğimiz o ki bu çocuklar okusun cahil kalmasın, hırsız olmasın. Çünkü cehaletten her türlü kötülük meydana gelir. Çünkü Allah’u Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de bize “Oku” diye emretmiş.” Diye konuştu
“600 kişilik okulda bin 200 kişi eğitim görüyor”
İhtiyacın karşılanması için yeni bir okul talebinde bulunan Halit, “Bu okul 600-650 öğrenci kapasitelidir ama bin 200 öğrenci geliyor, çocuklara yetmiyor. İlçe çok büyük, uzak mahallelerden gelen öğrenciler var. Çoğunluğu İpek mahallesi ve o civardaki mahallerden geliyor. Sıkıntımızın giderilmesi için yetkililerden temennimiz İpek mahallesinde yeni bir okulun yapılmasıdır. Allah razı olsun Devlet bizi barındırdı bu okulu bize açtı ama isteğimiz bu sıkıntılarımızın da giderilmesini istiyoruz.” dedi.
“Çocukları yayan getirip okul bitimine kadar onları bekliyorum”
Servis olmadığı için vakitlerinin okulda geçtiğini dile getiren velilerden Leyla Sadun, “Servis olmadığı için çocuklarımız tek başına gelemiyor. Okul çok uzak Yürüyerek okula getiriyoruz. Sabah saat 09.00 da çocuklarımı okula getirip saat 14.00 kadar onları bekliyorum. Tekrar gidip gelme imkanımız yok. Okulda onlara bağlı kalıyoruz namazımızı okulda kılıyoruz. Vaktimiz okulda geçtiği için evde hiçbir iş yapamıyoruz.” diye dert yandı.
“Tek isteğimiz çocuklarımıza ücretsiz servis tahsil edilmesidir”
Velilerden Ebira Hemo, bu soğuk havada çocuklarımı Mardin caddesi üzerinden yaya olarak okula getiriyorum. Tek isteğimiz çocuklarımıza servis tahsis edilmesidir, yoksa onlara bağlı kalmışız, onlarla beraber biz de okulda bekliyoruz.” diye yakındı.
“Her gün kilometrelerce yürüyüp 2 çocuğumu okula getiriyorum”
Servis parası olmadığı için çocuklarını kilometrelerce yürüttüğünü söyleyen Fatma Beşir,” “Evimiz Tepebaşı Mahallesinde Hamit Çelik parkı civarındadır. Evimizin kira servis ücretini karşılayamıyorum onun için 2 çocuğumu her gün kilometrelerce yürüterek getiriyorum. İsteğimiz yetkililerin çocuklarımıza ücretsiz servis tahsil etmeleridir.” dedi.
“Çocuklarımın sokak çocuğu ya da hırsız olmasını istemiyorum”
Servis ücretli olduğu için çocuklarını okula gönderemediği için serzenişte bulunan Feysel Şeyhmus ise, “3 tane çocuğum var. Geçen sene Devlet servis parasını karşılıyordu bu sene karşılamıyor. Servis ücreti bize ama ait bizim de servise verecek paramız yok. Evimiz de çok uzak. Bu sene çocuklarımı okula gönderemedim. Çocuklarımın sokak çocuğu ya da hırsız olmasını istemiyorum, okumalarını istiyorum. Onun için yetkilerden yardım talep ediyorum.” şeklinde konuştu..
Sabah Beşar adlı Suriyeli de, şunları söyledi:
“Allah Devletten razı olsun. 3 senedir buradayız bize yardımcı oldular ama tek sıkıntımız çocukların okula gitmemesidir. Bize yardımcı olsalar iyi olur.”
Nursel Şeyhmus ise “3 tane çocuğum var evimiz uzak maddi imkansızlıktan dolayı okula gönderemiyorum. Tek isteğimiz yetkilerin bize yardımcı olup çocuklarımız cahil kalmasın ve kötü yola düşmesin.” diye konuştu.
Alan ile Rusél kardeşler ise geçen sene okula gittiklerini ama bu sene servis olmadığı için gidemediklerini belirterek tekrar okula gitmek istediklerini ifade ettiler. (Mehmet Aslan-İLKHA)