Suriyeli çocukların geleceği Şanlıurfada konuşuldu
Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ev sahipliğinde Kamp Dışında Yaşayan Suriyeli Çocuklara Yönelik Durum Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Çocuk dayanışma kuruluna mensup çocuklar tarafından hazırlanan yıllık eylem planı kapsamında, ülkemizde kamp dışında yaşayan Suriyeli çocukların durumlarının değerlendirilmesine yönelik çalışma Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve UNİCEF Türkiye temsilciliği işbirliğinde Hatay, Gaziantep, Mardin, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa illerinin katılımı ile Dedeman otelde gerçekleştirildi.
Düzenlenen toplantıya ilgili illerin vali yardımcıları ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Çocuk Hizmetleri Genel müdürü Temindar Aytekin yaptı. Aytekin yaptığı konuşmada, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin üçte birinin Şanlıurfa'da bulunduğunu belirtti.
Aytekin, kamplarda bulunan çocukların her türlü imkâna sahip olduğunu ancak kamp dışındaki sığınmacıların sağlıksız ortamlarda yetiştiğini söyledi. Özellikle anne ve babası olmayan çocukların çok daha zor durumda olduğunu ifade etti.
Söz konusu çocukların problemlerini çözmek ve bakımını sağlamak için proje geliştirdiklerini ifade eden Aytekin,"AFAD'la yürüttüğümüz projenin ilk uygulamasını Adana'da başlattık. Uygulamamız şöyle 0-12 yaş grubu yani öz bakımını yapamayan çocuklarla ilgili tesbit ettiklerimizi kendi bakım kuruluşlarına alıyoruz. 13-18 yaş grubundakileri ise mevcut kamp ortamlarında bunların bakımının rahatça sağlanabileceği özel ortamlar geliştiriyoruz ve uzman personelimizin gözetiminde bunların bakımları sağlanıyor. Şuanda fiziki mekân düzenlemesi tamamlandı ve gerekli personel temin edildi, önümüzdeki hafta itibariyle de çocuk kabulüne başlıyoruz. Yaklaşık 30 kişilik bir mekân oluşturduk, burası Adana'daki kampın içinde Bu uygulama başarılı olursa diğer illerimizde de bunu yapmayı düşünüyoruz dedi.
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, her savaşın en büyük mağdurları kadınlar ve çocuklardır. Onlar çıkarmadığı halde en büyük acıyı yaşayan çocuklardır. Suriyede yaşanan savaşın mağdurları yine kadın ve çocuklardır. Tabi onlar bir zorluk içinde yaşıyorlar. Bir imtihan için de yaşadığını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol ise , yaklaşık 284 bin Suriyeli kentimizde yaşamaktadır. Şanlıurfa Suriyelilerle iç içe olarak bugüne kadar geçmiş 3 yıllık süre içerisinde misafir güdümünde elinden geldiğini yapmaya çalıştı. Kentin Suriye ile geçmişten gelen tecrübeleri ve akrabalıkları var. Bunları da bir avantaja çevirdi. Burada 4 çadır kentimiz ve birde konteynır kentimizden Suriyeli misafirlerimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Bunun haricinde şehrin içerisinde sosyal hayata entegre olmaya çalışan Suriyeli misafirlerimiz var. Buradan çıkacak kararlar özellikle geleceğimizi şekillendirecek gerek kendi çocuklarımız için gerekse de bu Suriyeli çocuklar için önem arz etmektedir şeklinde konuştu.
Toplantı daha sonra diğer illerin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlerinin Suriyeli çocuklar yönelik yapmış oldukları çalışmalar hakkında sunumlar yaparak devam etti.