Suriyeli Kürtler Esad'a karşı harekete geçti
Suriyeli Kürtler Esad’a karşı gerçekelştirilen gösterileri destekleme kararı aldı ve Suriye’de yaşayan Kürtler Beşar Esad’a gerçekleştirlen gösterileri desteklediklerini açıkladı.
Reuters’a açıklamalarda bulunan bir Kürt eylemci ülkede demokratik bir yönetimin oluşması için Esad karşıtı isyanların desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.
İsveç’in başkenti Stockholm’da gerçekleştirilen ve Esad’a muhalif olan aktivistlerin katıldığı konferansta Esad karşıtı gösterileri destekleme kararı alındı.
Konferans sonunda açıklanman bildiride, Yurt dışında yaşayan Suriyeli Kürtler Esa karşıtı gerçekleştirilen gösterileri desteklediklerini açıkladı.
Kürtler tarafından açıklanan bildiride, “Suriye’de yaşayan Kürtlerin bu ülkenin farklı bir mozaiğidir,” denildi. Ayrıca bildiride Kürtlerin Esad karşıtı eylemleri desteklemesi halinde Esad rejiminin daha fazla dayanamayacağı da açıkalndı.
Petrol yataklarının bulunduğu Suriye’nin kuzey bölgesinde yaşamını devam ettiren Kürtler; Esad karşıtı isyanların başladığı günden buyana net bir tavır almamıştı.
TOPLANTI İSVİÇRE PARLAMENTO BİNASINDA YAPILDI
İki günlük konferans İsviçre Parlamento binasında gerçekleştirildi ve konferansa yaklaşık 50 Kürt aktivist katıldı.
İsviçre’de gerçekleştirilen bu toplantı Kürtlerin Esad rejimine karşı gerçekleştirdiği ilk toplantı olma özelliğini taşıyor
Katılımcılar arasında geçtiğimiz senelerde baskılar nedeniyle Suriye’den kaçmak zorunda kalan ve şimdi Norveç’te yaşayan Massud Akko ile İsviçre’de yaşayan Muhammed Sida da bulunuyor.
KÜRTLERE BASKI
Esad rejiminin Kürtlere yönelik baskıları 2004 senesinde ülkenin kuzeyinde bulunan ve Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı Kamışlı’da yaşanan olaylar sonrası artmıştı.
Suriye İnsan Hakları Derneği yayınladığı bildiride, 2004 yılında 11'i Kürt olmak üzere 13 kişinin işkencede yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.
445 KİŞİYE KEYFİ TUTUKLAMA
Bildiride ayrıca, Suriye'nin keyfi ve illegal olarak gözaltı ve tutuklamalarda bulunduğuna dikkat çekilerek, bir kısmı geçici olmak üzere 2004 yılında toplam 445 kişinin bu şekilde tutuklandığının altı çizildi. Derneğin 2004 insan hakları raporunda, Suriye'de halen 2 bin siyasi tutuklunun bulunduğu ve bunların 270'inin Damas'a 30 km uzaklıktaki Saydnaya cezaevinde olduklarını işlediği belirtildi. Diğer tutukluların Suriye güvenlik güçlerinin elinde olduklarına yer verilen raporda, açık bir ifade ile tutuklulardan 800'ünün de 'Filistin kolu' askeri güçlerinin elinde bulunduğu kaydedildi.
İnsan Hakları Derneği yayınlanan bildiride, tüm bunların yıllık insan hakları raporunda yer aldığı ve bu pazartesi günü derneğin başkanı Avukat Hyssam Maleh tarafından kamuoyuna sunulacağı belirtildi.
Dünya Bülteni