Sulama’daki Adaletsizlik TBMM’in Gündeminde

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir Şanlıurfa’da Çiftçiler arasında haksız rekabete neden olan sulama sorununu TBMM’in Gündemine taşıdı.

Sulama’daki Adaletsizlik TBMM’in Gündeminde



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız’ın cevaplaması isteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan dilekçede; Şanlıurfa’da, Harran ve Akçakale ilçelerinde “devletin imkanlarıyla yapılan sulamalar” ile Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar, Hilvan ve Şanlıurfa merkezde, “çiftçinin kendi imkanlarıyla yaptığı sulamalar” arasındaki adil olmayan fiyat farkları dikkat çekici olduğunu belirtti.
Akçakale ve Harran ilçelerinde, devletin imkanlarıyla sulama yapan çiftçiler “1 dekar” pamuk sulaması için 15TL - 16TL elektrik ücreti ödediğini belirtilen dilekçede kendi imkanlarıyla sulama yapan çiftçinin bu şartlarda nasıl rekabet yapacağını sordu..
Son yıllarda yağışlar da azalınca GAP projesinden faydalanmayan Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar, Hilvan ve Şanlıurfa merkez ilçelerdeki çiftçiler ise kendi imkanlarıyla 100 bin TL'ye varan masraflar yaparak sondaj kuyuları açtıklarını söyleyen Nurettin Demir; “Bu ilçelerdeki çiftçiler, kendi imkanlarıyla açtığı özel kuyularda elektrikle sulama için “saat başına” ortalama 35TL - 40TL arasında elektrik ücreti ödemek zorundadır.
Elektrik faturalarını ödeyemeyen çiftçilerin, artan cezalarla ödeyeceği ücret daha da katlanmaktadır. Adil olmayan fiyat farkından dolayı Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar, Hilvan ve Şanlıurfa merkez ilçelerdeki çiftçilerin çoğu tefecilerin eline düşmüş; yüzlerce çiftçi icralık olmuştur. Bu durum vatandaşları kaçak elektrik kullanmaya sevk etmektedir. Bu sıkıntılar yüzünden çoğu çiftçi tarlasını boş bırakmaktadır.
Bu bağlamda,
1- Harran ve Akçakale’de “dekar başı” elektrik ücreti fiyatlandırması yapılırken, Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar, Hilvan ve Şanlıurfa merkez ilçelerdeki “saat başı” fiyatlandırma yapılmaktadır. Bu iki uygulamanın farklılığı nedendir? Size göre “haksız rekabet” söz konusu mudur? Farklı fiyatlandırma uygulaması ile mağdur olan çiftçilerimizin mağduriyeti nasıl giderilecektir? Bu konuda çözüm düşünülmekte midir?
2- Tarımsal amaçlı kullanılan elektrikte fiyatların düşürülmesi ile ilgili olarak Bakanlığınız bünyesinde çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir?
3- Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar, Hilvan ve Şanlıurfa merkez ilçelerdeki çiftçilerin jandarma baskısı altında olduğu ve sayaç okuyucularının da çiftçilere baskı ve şiddet uyguladığı iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?”