Su sporları yarın başlıyor
“Ateşin Suya Dönüştüğü Şehir” Su Sporlarına Ev Sahipliği Yapıyor
2 – 3 Ekim tarihlerinden Şanlıurfa’nın Halfeti İlçesinde Şanlıurfa Valiliğinin himayesinde düzenlenecek olan II. Su Sporları Şöleni öncesinde Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan tarafından basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Nuri Okutan’ın yanı sıra, Su Kayağı Milli Takım Teknik Direktörü Zafer Fırıncı, Halfeti Kaymakamı İsmail Çiçek ve Şanlıurfa Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Altuğ katıldı.
Vali Nuri Okutan, Şanlıurfa’nın medeniyet ve kültür şehri, ateşin suya dönüştüğü şehir olmasının yanında aynı zamanda su şehri olduğunu söyleyerek, “Şanlıurfa bir su kentidir. Belki zaman içinde kaynakları kurumuş ama suyla yakınlığı her zaman devam etmiştir. Balıklıgöl hep var olmuş. Şimdi suyun hayata katılması projesi olan GAP’ın merkeziyiz. Şanlıurfa baraj göllerinden oluşan göller şehri.
Şanlıurfa’nın Tarihi ve kültürel boyutu olmakla birlikte su boyutu da var. Şanlıurfa çıkış noktasında. 13 bin yıllık tarihi ile hep içinde bulunduğu medeniyete katkıda bulunmuş bir kent. Her defasında küllerinden doğmuş bir şehir. Şimdi de küllerinden doğup, maddi ve manevi katkıda bulunuyor ve tekrar su şehri olma yolunda. Kebap ve çiğköftesinin yanında artık misafirlerine ikram edebileceği balık yemeklerimiz de var.
Şanlıurfa’ya atandıktan sonra görev başladığımda ilk aklıma gelen gençlikle, su ile bütünleşen Şanlıurfa’nın bu özelliğini ortaya çıkaracak bir faaliyet yapmaktı. Bu faaliyet için göreve başladıktan sonra Zafer hocam gelip buraları dolaştı. Şimdi su sporlarının ikinci ayağını gerçekleştiriyoruz. Su kayağı, Kano Yarışması, Yüzme Yarışı, Ringo Yarışları, Trekking “Su Altında Halfeti Fotoğraf Sergisi, yöresel el sanatları sergisi, yöresel Tatlı Yarışmaları ile Zorb Balon Gösterilerinin yapılacak” dedi.
Halfeti’de terk edilen köylerin olduğunu bildiren Vali Okutan, “Terkedilmiş köyleri Biz terk etmedik gözümüz ve gönlümüzde. Sahil, müze ve tarih kenti olan Halfeti’yi müze kente dönüştürüyoruz. Terkedilmiş köyleri eski yapısına döndürmek istiyoruz. Tatil köyü gibi düşünerek, biriketleri yıkıp, mimarisine uygun taş yapı ile restore edilecek veya yeniden yapılacak. Buraları yerli ve yabancı turizme açıp, turistlerin buralarda konaklamasını sağlamayı arzu ediyoruz. Tarihle kültürle birleşerek; tekne ve etkinliklerin hareketlerin yapıldığı bir yer olacak.
Su Sporunu bu şölen ile birlikte geliştirerek, ulusal ve uluslar arası düzeye çıkarıp devam ettirmek arzusundayız. Şanlıurfa’nın ve bölgenin katıldığı bir noktaya taşımak istiyoruz. Gençlerimiz bu aktivitelere katılarak, örnek alınabilecek bir spor olarak görüp, tanıyarak bölgemizle anılması sağlanacaktır.
DASK Doğay bu yıl Halfeti’de yapıldı. Etkinkilerde, DASK Doğay’da çekilen fotoğraflardan oluşan bir resim sergisini açacağız. Tüm hemşehrilerimin bu etkinlikleri kaçırmamasını temenni ediyorum. Halfeti’yi bu sonbaharda görüp; tarihi, musiki ve damak tadını yaşayıp; Şanlıurfa ile bütünleşen o gençlerimiz izlesinler.
Aynı zamanda gerçekleştireceğimiz bu etkinliklerin Pazar günkü su kayağı yarışması bölümünü saat 11.00-14.00 arasında öncelikle ilimizden yayın yapan 2 yerel ve 1 ulusal kanalımız canlı olarak yayınlayacaktır. Aynı zamanda etkinliklerimiz şifresiz ve logosuz bir şekilde uyduya atılacak ve frekansları tüm ulusal ve yerel kanallara gönderilerek belki yurdumuzun birçok yerinden farklı tv kanallarından da izlenmesi sağlanacaktır.
Etkinliklerimizde basın ve fotoğraf meraklıları için fotoğraf yarışması düzenlenecek. İki gün boyunca çekilecek bu fotoğraflar oluşturulacak bir jüriyle değerlendirecek ve ilk üçe giren fotoğrafçılarımız ödüllendirilecektir. Ve jürinin seçtiği bu fotoğraflarla bir sergi de açmayı planlıyoruz. Tüm fotoğraf meraklılarını da Halfeti Su Şenlikleri’ne bekliyoruz.
Etkinliklere emeği geçen, Halfeti Kaymakamı ve ekibine, Türkiye Su Sporları Fedarasyonu’na, Gençlik Spor İl Müdürü, Halfeti Belediye Başkanı’na, DASK Derneği’ne ve DPT’ye buradan teşekkürlerimi sunmak isterim. Ayrıca Su Kayağı Milli Takımlar Teknik Trektörü Zafer Fırıncı hocama da katkılarından dolayı şükranlarımı sunarım.” dedi.
Su Kayağı Milli Takım Teknik Direktörü Zafer Fırıncı ise, Türkiye’de su kayağının tanınmasında elim bir kazada hayatını kaybeden Vali Recep Yazıcıoğlu’nun katkısının büyük olduğunu, bunu Vali Nuri Okutan’ın devraldığını ve bunun mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Vali Okutan’ın Şanlıurfa’da göreve başlamasının ardından kendilerini Şanlıurfa’ya davet ettiğini ve kendilerinin buraya gelerek incelemede bulunduklarını belirterek, “Halfeti ilçesi, su sporunda bırakın ulusal, uluslararası düzeyde yarışlara ev sahipliği yapabilecek, dünyada bulunmayacak bir yer. Dünyanın en güzel yeri. Türkiye’de uluslararası düzeyde iki tekneden biri Şanlıurfa’da. Bu spor için her şey elverişli. Geriye kalan yarışları düzenlemek. Gönlümüzden geçen şey uluslar arası düzeyde yarışlar yapmak” dedi.
Halfeti Kaymakamı İsmal Çiçek de, Halfeti’de Vali Nuri Okutan’ın himayelerinde yapılacak olan etkinliklerde sıra gecesi ile çiğköfte yarışmalarının da yapılacağını söyledi. Tarihi Halfeti Camii’nde 80cm. platform üzerinde sular arasında “Su Altında Halfeti Fotoğraf” sergisini açacaklarını ve serginin düzenlediği tarihi camide İstanbul’da bulunan Yerebatan sarnıcını anımsatacak düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Çiçek, “Halfeti su sporları için çok verimli bir mekan. Amacımız bu aktiviteleri devamlı hale getirip, ulusal olmasını saklamak ve “Saklı Cennet” olarak bilenin Halfeti’yi herkese göstermek” dedi.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Altuğ da, 1922 yılında ilk olarak Amerika’da yapılmaya başlayan su sporunun tarihi ile ilgili bilgi vererek, bu sporun son 5 – 6 yılda ülkemizde büyük ivme kazandığını bildirdi.
Bu arada 25 sporcunun yarışacağı Su Kayağı Valilik Kupası yarışmaları 2 – 3 Ekim tarihlerinde Halfeti’de yapılacak. Türkiye Su Sporları Federasyonu’ndan ulusal hakemler nezaret edeceği yarışmalarda, kupayı hem gelenekselleştirip hem de ulusallaştırmak için TSSF nezdinde girişimler sürüyor.