STK'lardan Hafızlık Okuluna destek
Okul müfredatı ile Kur'an hafızlığı eğitimini aynı anda alabilme imkânı sağlayan Türkiye'nin beş ilinde ilk defa hayata geçirilecek hafızlık okulunun Şanlıurfa'da açılmasını sevindirici bulan Alimler ve eğitimciler, hafızlığın yanında diğer dini bilgilerin de verilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Şanlıurfanın Suruç ilçesinde açılan Hafızlık Okulu ile ilgili İlke Haber Ajansına değerlendirmelerde bulunan Âlimler, eğitimciler ve STK yöneticileri, hafızlık okulunu olumlu ve sevindirici bulduklarını, fakat hafızlığın yanında diğer dini bilgilerin, özellikle de Arapçaya ağırlık verilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Okul ile Kuran hafızlığı eğitimini aynı anda alabilme imkânı sağlayan Türkiyenin beş ilinde hayata geçirilecek hafızlık okullarının birinin Şanlıurfada açılmasını sevindirici bulan Âlimler Cemiyeti üyesi Sinan Ünel, Fenni ilimler ile dini ilimlerin aynı okulda okutulması, Üstadın isteklerinden olduğunu ifade etti.
Bu gibi okulların açılmasını olumlu buluyoruz
Türkiyede bu gibi olumlu gelişmelerin yaşanmasını sevindirici bulduğunu söyleyen Ünel, Biz bu okulun açılmasını olumlu karşıladık. Özellikle Cumhuriyetin kuruluşundan beri inancın önüne tıkanmış olan engellerin yavaş yavaş kaldırılması, halkının yüzde 99u Müslüman olan bir memlekette Kuranın yasaklandığı, medreselerin kapatıldığı, dini inançların önüne engellerin konulduğu bir memlekette, bu gibi okulların açılmasını olumlu buluyoruz. Müslüman olan bir memlekette bu tür şeylerin yaşanması doğal bir şeydir. Olması gereken budur. Fakat Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber ülkemizde o kadar çok dini yaşama müdahale ve kısıtlanmalar getirildi ki, şuanda böyle bir şeyin olması bize çok güzel bir gelişme olarak geliyor.. Buna rağmen atılan bu adımı çok olumlu görüyoruz. ifadelerini kullandı.
Üstadın kafasında böyle bir okul vardı
Üstad Bediüzzamanın kafasında böyle bir okulunu olduğunu ifade eden Ünel, sözlerini şöyle sürdürdü: Üstadın kafasından geçen böyle bir okul türü vardı. Hayalindeki okul da Fenni ilimler ile Dini ilimlerin ayı anda yürütülmesiydi. Medrese hocaları olarak aslında şunu da görebiliyoruz tek taraflı ilim tek kanatlı kuşa benzer. Sağlıklı uçamaz. Sadece dini eğitim ya da sadece fenni eğitim gelişme için yeterli bir şey değildir. Dolayısıyla bir gencin hem dinini öğrenmesi, hem de fenni ilimleri öğrenmsi açısından çok olumlu buluyoruz. Üstadın hayalindeki okulun oluşması için okullarda Fıkıh, Tefsir, Siyer, Arapça dil grameri gibi ilimlerin de olması gerekir." dedi.
Hafızlık okulunun açılacağını duyduğunda sevindiğini ifade eden Eğitimci ve Genç Düşünce Akademisi ( Gedak) Başkanı Osman Yavuz, Türkiyede ilk olan hafızlık okulunun 5ci si Şanlıurfada açıldı. Şanlıurfa da açılması beni çok sevindirdi. Şuanki zamanda fenni ilimlerin yanında dini ilimlerin de verilmesi zaruri hale gelmiştir. Çünkü çocuklarımız diğer okullarda fazla bir dini eğitim alamıyorlar. Bu misyonu yüklenecek okullar İmam Hatipler ve Hafızlık okulları olacaktır. Dedi.
Sadece Hafızlık yetmez
Yavuz, Hafızlık önemlidir fakat önemli olan orada her eğitim yılında 60-70 öğrenci alıp sadece hafız etmek değildir. Önemli olan onlara hafızlığın yanında Kuranın mesajını da doğru bir şekilde öğretmektir. Aksi taktirde kuru birer hafız olarak çıkarlar, bu da çok önemli değildir. Orada Arapçanın da iyi öğretilmesi lazım. Oradaki gençler Kuranı okurken ne denildiğini anlaması ve karşıdakine de anlatması lazım. Topluma, ailesine faydalı bir nesil yetişmesi bu şekilde olur. vurgusunu yaptı.
Gasp edilen haklar yavaş yavaş veriliyor
Hafızlık okulu ile ilgili konuştuğumuz Şanlıurfa Yardım Eli Derneği Başkanı Mustafa Bozkurt ise, Müslümanlardan gasp edilen hakların yavaş yavaş geri verildiğine dikkat çekti.
Bozkurt, konuşmasında, Bir asırdan fazladır Müslümanlardan gasp edilmiş bir hak vardır. Bu gelişmeler ne kadar güzel olsa da bunlar zaten olması gerekiyordu. Çünkü bu Müslümanlardan gasp edilmiş bir haktır. dedi. ( Mustafa Bikeç/Sedat Kuşulay- İLKHA)