Sürü halinde geziyorlar! Urfa’da yaban domuzları görüldü
Etobur ve otobur olan ve Şanlıurfa'da görülmesi sık olmayan yaban domuzları kameralara yansıdı.
Viranşehir ilesinde tarım arazisinde yaban domuzlarının koşuşturması cep telefonu kamerasına yansıdı. Sürü halinde gezen yaban domuzları kısa bir süre sonra gözlerden kayboldu.
YABAN DOMUZU – BİLMENİZ GEREKENLER
Yaban Domuzu ‘na Türkiye’nin neredeyse her yerinde rastlamak mümkün. Geceleri dolaştıkları için özellikle kamp yapanların karşılaştığı hayvanlardır. Kısaca bir özetlemek gerekirse yaban domuzu ; çok iyi tat ve koku alır. Sürüler halinde gezer. Hem otobur, hem de etoburdur, bitki kökleri, sebze, meyve, sürüngen ve böceklere kadar neredeyse herşeyi yer. Ortalama 1,5m. uzunluğunda, 1m. yükseliğinde olurlar. 300 kiloya kadar çıkabilirler. 20’li sürüler halinde gezerler. Bir kerede 12 yavruya kadar doğurabilir. Sıcağı çok sevmezler, gündüz uyur, gece gezerler. En büyük düşmanı insandır. Tek büyük faydası yiyecek bulmak için toprağı kazarak havalanmasını sağlamaktır.
Bu hızlandırılmış bilgilendirmeden sonra asıl konuya gelelim. Yaban Domuzu utangaç görünebilir ama önceden tahmin edilemeyen haraketleri sebebi ile son derece tehlikeli hayvanlardır.
Yaklaşık 15-20 km. hızla koşabilirler
Sivri çene dişleri sebebi ile çok ciddi zarar verebilirler
Dışkıları sebebi ile su kaynaklarını kirletebilirler
Temas halinde mikrop bulaştırabilir ve ateşe sebebiyet verebilir
Yaban Domuzu ile karşılaştığınızda ne yapabilirsiniz?
Domuzlar genelde insanlardan uzak dururlar. İnsan kokusunu 1-2 km. uzaktan alabilir ve yaklaşmazlar. Sizin göreceğiniz kadar yaklaşmasının sebebi ayılarda olduğu gibi; aç olması veya yavrularına karşı sizi bir tehdit olarak algılaması sebebi ile olabilir.
Yoğun çalılıklarda saklandıkları ve uyudukları için yol seçiminde dikkatli olun
Karşılaşma durumunda, tam geri istikamete dönerek sakince uzaklaşın, bir süre sonra karşılaştığınız yolun etrafını dolaşarak deneyebilirsiniz.
Saldırgan olduğunu hissediyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey yakın bir ağaca çıkmaktır. Mümkünse 3m üstü olması daha güvenli.
Yaban Domuzu ‘nun size doğru ilk yaklaşması sizi anlamak için olacaktır. Koşmuyorsa bir sorun yok. İkinci yaklaşımında koşarak sizi test eder ve “bak ben ne kadar hızlı koşabiliyorum” diye güç gösterisi yapar. Bundan sonraki koşusu saldırmak için olacaktır. Yine de olaylar kesin böyle gelişecek diye bir durum yok. Domuzlar pek net belirti göstermiyorlar ve önceden tahmin edilemiyor.
Üstünüze doğru saldırıya geçerse ve kaçacak yeriniz yoksa, size yaklaşmasını bekleyip hızlı bir şekilde kenara çekilmeniz size vakit kazandırır. Domuzlar esnek olmayan yapıları yüzüden hızlı dönemezler.
Fiziksel temasa girdiyseniz yere düşmemeye çalışın, düştüğünüzde çok daha fazla zarar verebilirler. Mümkün olduğunca dayanmaya çalışın, zarar veremezsiniz belki ama yeteri kadar dayanırsanız kurtulma şansınız var. İstatistiklere göre insanlara yapılan saldırılar 1 dakika civarında sürüyor.
Yaban Domuzu hakkında genel bilgi
Sürü halinde dolaşırlar
Sürelerin tamamı erkek veya tamamı dişidir, sadece çiftleşme (Kasım – Ocak) döneminde dişileri ile biraraya gelirler.
Sanılanın aksine dişlerini bilemezler, büyüyen dişler çeneye zarar verdiği için kırarlar
Domuz ayak izi keçi izine benzer
Kürkünü toprak ve çamura bulayarak zırh gibi kullanır.
Yaban Domuzu dolunayda çok aktif olur
Boyun yapısı nedeni ile hızlı yön değiştiremezler
Çamur banyosunu vücudundaki parazitlerden kurtulmak için yapar
Yaşam süresi ortalama 10 yıldır
Yaralı ise aşırı saldırgan ve tehlikelidir
Domuzlara yaklaşmak ve beslemek tehlikeli. Ben 1-2 defa karşılaştım, oldukça tedirgin edici bir deneyimdi. Dikkatli olmak önemli.