Sınır ticareti yapanlara müjde, vergiler sıfırlanıyor
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kaçakçılığa karşı çalışmalarından bahsederek, sınır ticaretlerinde gümrük vergilerini sıfırlayacaklarını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Diyarbakır’da İmam Hatip Okulları Platformu toplantısına katıldı. İmam Hatip Okullarının genel durumumun değerlendirildiği toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
İmam Hatip Okulları Platform toplantısı için Diyarbakır’da geldiklerini söyleyen Tüfenkci, kaçakçılığa karşı sınır ticaretlerinde gümrük vergilerini sıfırlayacaklarını söyledi.
Diyarbakır’ın, Sur’da yaşanan çukur siyasetinin getirmiş olduğu izlerle Türkiye gündeminde olduğunu dile getiren Tüfenkci, “Vatandaşlarımızın zararlarının karşılanması noktasında hükümetimiz elinden gelen gayreti gösterdi. Sur esnafımızın 50 bin TL’ye kadar kredi talebi vardı. Başbakanımız tarafından geçtiğimiz haftalarda bu talebe yönelik söz verdi. Bununla ilgili çalışmalar tamamlandı. TESKON ve Halkbank üzerinden bu krediler önümüzdeki haftadan itibaren verilmeye başlanacak. Sur esnafımıza yeniden işlerini için bir destek olacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye, Avrupa’ya üye 21 ülkeden daha fazla büyüyen bir ülkedir”
“Biz bir yandan terör ile mücadele ederken, bir yandan ülkenin ekonomisini büyütmeye insanımıza daha fazla iş bulmaya çalışıyoruz.” diyen Tüfenkci, “Bir yandan PKK terör örgütü, diğer yandan DEAŞ terör örgüyü ve FETÖ terör örgütü ile mücadele ederken insanlarımızın bu bölgelerden iş bulmasını, buralarda yatırım yapmasını, buralardaki esnafımızın ticaretinin geliştirilmesi noktasında ne yapabiliriz? İhracatımızı nasıl artırabiliriz? Nasıl istihdama katkı sağlayabiliriz? Bunun çalışmasını yapıyoruz. Bütün bu terör örgütlerin saldırılarına, iç ve dış mihrakların Türkiye’yi geriletme çabalarına rağmen ülkemiz son 27 çeyrektir büyüten ender ülkelerden birisidir. Avrupa’ya üye 21 ülkeden daha fazla büyüyen bir ülkedir.” Şeklinde konuştu.
“Sınır ticaret merkezlerini oluşturmak önemlidir”
Doğu ve Anadolu Bölgesinden sınır merkezlerinin sınır ticaretinin artırılması yönünde bakanlıklarının çalışmalarının olduğunu aktaran Tüfenkci sözlerine şöyle devam etti:
“Kısa zamanda sınır ticaret merkezlerini de sizlerle paylaşacağız. Bu anlamda biz Suriye ve Irak sınırımıza güvenlik nedeniyle duvarlar örüyoruz. Geçişleri kontrol altına almak istiyoruz. Oradaki insanlarımızın karşı ülkelerle ticaretini yavaşlatmama adına yeni kapıları da hayata geçiriyoruz. Bu anlamda Üzümlü Sınır Kapımızı Ağustos 24’tü itibariyle faaliyete geçirdik. Biliyorsunuz Esendere Kapımızda oradaki bir takım güvenlik problemleri nedeniyle kapalıydı. Orada çok modern bir kapı yaptık. İnşallah resmi açılışını başbakanın katılımıyla yapmayı düşünüyoruz. Şu andan Esendere kapımız fiilen işlemeye başladı. Bakanlığımız çalışması doğrultusunda yeni kapılara ihtiyaç duyuluyorsa içişleri bakanlığımızla koordineli bir şekilde yeni kapıların açılması noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki amaç yasak olmayan geçişlerin önlenmesi ve yasal olan ticaretin önünü sonuna kadar açılmasıdır. Oradaki sınıra yakın illerin ve ilçelerin ticaretinin bu yolla geliştirmesini ve oradaki refah düzeyin artırılmasını istiyoruz. Bu noktada sınır ticaret merkezlerini oluşturmak önemlidir. İnşallah biz bir buçuk ay sonra sınır ticaretlerin nerelerde kullanılması gerektiğini ve ne yapmamız gerektiğini paylaşacağız.”
“Artık kaçak yollardan eşya getirmeye gerek kalmayacak”
Son olarak kaçakçılığa karşı mücadelelerinden bahseden bakan Tüfenkci, “Sınıra duvar örerek kaçakçılığın güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Oradaki güvenlik güçlerimizin daha aktif hale getirerek önlemeye çalışıyoruz. Yasal ticaretin sonunda kadar önünü açarak sınır ticaretin merkezleri ve yeni kapılarla beraber oradaki gayri yasal ticaretin önünü geçmeye çalışacağız. Sınır ticaretlerinde gümrük vergilerini sıfırlayacağız. Dolayısıyla artık kaçak yollardan eşya getirmeye gerek kalmayacak.” (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA)