SİNEMANIN GELECEĞİ MARDİN'DE KONUŞULDU

SİNEMANIN GELECEĞİ MARDİN'DE KONUŞULDU

Mardin Valiliğinin, tarihi kenti Avrupa Kültür Başkenti yapmak için başlattığı sanatsal etkinliklerden biri olan  ''Dünden Bugüne Sinemamız ve Geleceği'' konulu sohbet toplantısı düzenlendi. Sabancı Kent Müzesinde Sinema Yönetmeni İsmail Güneş' in katılımıyla Dünden Bugüne Sinemamız ve Geleceği konulu sohbet toplantısına Mardin Valisi Hasan Duruer, Vali Yardımcısı Şenol Koca, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Öztürk, Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan ve Mardinli sinemaseverler katıldı.

          Toplantı öncesi Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan kaval dinletisi ile dinleyicilerin büyük beğenisini topladı.

          Aynı zamanda Film Yönetmenleri Derneği 2.Başkanlığı ve Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığını da yapan Güneş, sinema eleştirmenliği ve sinemaya uygulanan sansürler hakkında yaptığı söyleşide yakın zamanda çekimlerine başlayacağı Ateşin Düştüğü Yer adlı filmi hakkında da bilgi verdi.

          Dünden Bugüne Sinema ve Geleceği ile ilgili konuşan Sinema Yönetmeni İsmail Güneş, "Sinema bu coğrafyada çok erken başladı. Şimdilerde tebessüm ile izlediğimiz siyah beyaz filimler o zamanlar da büyük zorluklarla çekildi.  Sansür sinema filmlerinde olmuştur,  tiyatro ile ilgili bir sansür olmamış. Sansür olayı sadece yerli filmlerde yapılıyor, yabancı filmlere sansür uygulanmıyor. Bizim yerli filmlerde önce senaryoyu okuyorlar. Sonra senaryonun çekilecek ve çekilmeyecek kısımlarını söylüyorlar. Dünyada sadece sansür bizde uygulanmıyor. Bazı ülkelerde de kullanılıyor örneğin İran'da da sansür var.

          TRT 70 li yıllarda yayın hayatına başladı. O zamanlarda da Amerikan yapımı filmler yayınlanıyordu ve o filmlere kitleniyorduk. Yabancı filmleri daha ucuza alıp yayınlıyorlardı.  Yabancılar çok ucuza filmleri bize satıyorlardı.   2004 yılında bir hareketlilik başladı. Ve biz Amerikalıları yendik. En büyük filmleri bile bizim en kötü filmlerimizin altında kalıyor. Şimdilerde Arap ülkeleri bizim filmleri alıyor. Büyük bir talep var bizim filmlere.  Şimdilerde ise sinema bir ürün olmaktan çıkmış durumda.  İnanılmaz teknolojik gelişmeler var sinema piyasasında. Dünya sinema ölçeklerine baktığınızda bizim sinemaya verdiğimiz para bir çerez parasıdır. Şimdilerde ise dizi furyası var piyasada, bu kadar çok dizi olmamalı. Dizilere o kadar çok para harcanıyor ki, çoğu yayına girdiği ilk haftada izlenmediği için yayından kaldırılıyor. Bu kadar çok çöpe giden yapım olmamalı" dedi.

          Yeni filmi olan Ateşin düştüğü yer hakkında bilgi veren Sinema yönetmeni İsmail Güneş, çekimlere 15 Şubat'ta başlanacağını ve çekimlerin yaklaşık 5 hafta süreceğini söyledi.

          Senaryosunu bir gazete haberinden yola çıkarak ortaya çıkan ve töre olaylarına farklı bir pencereden yaklaşmak istediğini belirten Güneş sözlerini şöyle sürdürdü; " ben pişmanlık filmi yapmak istiyorum. Diğer türlüsünü herkes yapar. Filmde, Güneydoğu'dan sahil bölgesine göç eden bir baba-kızın hikâyesi anlatılıyor. Beklenmeyen bir şekilde rahatsızlanan 16 yaşındaki kız çocuğu Ayşe acilen ameliyata alınır. Aile bu ameliyatı gerçekleştirmek için büyük bir dayanışma sergiler. Ameliyat sırasında kızın üç buçuk aylık hamile olduğu anlaşılır. Kızlarını "yaşatmak" için büyük mücadele vermiş olan aile bu defa "öldürmek" için mücadeleye girişir. Öldürme işini üstlenen baba Osman ve kızı Ayşe birlikte yolculuğa çıkarlar. Osman yol boyunca kızını zehirlemek için çaba gösterirken, kız öldürüleceğini bilmemektedir. Baba ve kızın bu yolculuğu ikisi için de birbirlerini yeniden tanıma yeniden sevme ve pişmanlık duygusu üzerine devam eder. Biz bir dram koysak filme, bir acı koysak babanın yüreğine, film farklı olur. Amacımız Bu filmi gördüklerinde ve bu tür olayla karşılaşıldığında, pişman olacağım, bir daha düşüneyim dedirtebilmektir. Bu filmin adını da bu duyguyu tanımak için, Ateşin Düştüğü Yer olarak koydum " dedi. 

          Mardin Valisi Hasan Duruer ise,  Kültür, Sanat ve Turizm Şehri olan Mardin' de bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirtti.

          Söyleşi sonunda Yönetmen İsmail Güneş'e günün anlam ve önemine binaen bir plaket veren Vali Hasan Duruer, sansürsüz bir sohbet yapıldığını belirtti. Tarihi kenti bir kültür şehri yapma konusundaki kararlılıklarının devam edeceğini söyleyen Duruer, " Mardin kültürel değerleri ve tarihi dokusuyla büyülü bir kent. Mardin'i Avrupa'nın Kültür Başkenti yapmak için kararlıyız. Bu konuda yaptığımız sanatsal etkinlikler artarak devam edecek. Mardin' de 7 ay boyunca 15 gün aralıklarla çok değerli insanlar ile Kültür ve Musiki Sohbetleri düzenlenecek" dedi.

www.balikligol.com