Sigaraya, eğitim ve sağlıktan daha çok para harcıyoruz
Sigaraya, eğitim ve sağlıktan daha çok para harcıyoruz
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre 2009 yılında her Türk vatandaşı sigara ve alkollü içeceklere ayda ortalama 31 lira harcadı.
En çok sigara içilen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Türkiyede İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı son veriler çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi. TÜİKin yaptığı bir araştırmaya göre 2009 yılında kişi başına düşen aylık sigara ve alkollü içecek harcamaları 31 lirayı buldu. Aynı dönemde her Türk vatandaşının gelirinden eğitim ve sağlık giderlerine ayırdığı aylık pay ise ortalama 14er lirada kaldı. Eğitim ve sağlık için toplam 28 lira ayıran ortalama vatandaş, sigara ve alkole daha fazla para harcamış oldu.
TÜİKin 2009 Hanehalkı Tüketim Harcaması verileri kapsamında, eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcamaları da belirlendi. Bu verilerden yapılan derlemeye göre, 2009 yılı için Türkiyede fert başına aylık ortalama harcama 758 lira oldu. Söz konusu tutar 2008 yılında 719 lira düzeyindeydi. Harcamaların oransal dağılımı, önceki yıla göre belirgin bir farklılık göstermedi. En yüksek harcama kalemini, 2008de de olduğu gibi konut ve kira oluşturdu. Kişi başına yapılan harcama, ortalama 214 lirayı buldu. Bunu, 175 lirayla gıda ve alkolsüz içecekler, 103 lirayla da ulaştırma izledi.
Eğitim için ayrılan payın 14 lira olması da dikkati çekti. Eğitim, sağlık ile birlikte en düşük harcama kalemlerini oluşturdu. Bu kalemlere harcanan tutar, 2008 yılı ile aynı kaldı. Sigara, tütün ve alkollü içecekler için fert başına aylık ortalama harcanan tutar 31 lira, otel, lokanta ve pastaneler için 39 lira, kültür ve eğlence için 20 lira, haberleşme için de 32 lira oldu. Bu harcamalarda, 2008 yılına göre artışlar gözlendi. Söz konusu kalemlerde kişi başına aylık ortalama harcama 2008de sırasıyla 28 lira, 31 lira, 18 lira ve 31 lira olarak gerçekleşmişti.
Türkiye, ABden yüzde 42 daha ucuz
TÜİK, 2009 yılı Satın Alma Gücü Paritesi sonuçlarını da açıkladı. Buna göre Avrupada, 37 ülke arasında en yüksek kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) Lüksemburgda elde ediliyor. Lüksemburg, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının 2,71 katı kişi başına GSYHye sahip durumda. Türkiye ise endeks listesinde 37 ülke içinde 32. sırada yer alıyor. Türkiyenin 2009 yılı geçici sonuçlarına göre, kişi başına GSYH hacim endeksi 100 üzerinden 46, gerçek kişisel tüketime ilişkin kişi başına hacim endeksi de 49 olarak belirlendi. Buna göre, Türkiye, AB ortalamasının yarısına yakın bir kişi başına GSYH düzeyine ulaşmış bulunuyor. Türkiye satın alma gücü paritesine göre kişi başına GSYHde 2008e kıyasla 1 puan geriledi. Türkiyenin gerçek kişisel tüketim grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi ise 58 oldu. Buna göre, Türkiye AB ortalamasının yüzde 42 daha ucuz fiyat düzeyine sahip bulunuyor.
ZAMAN