Sigara, depresyona sürüklüyor
Yapılan araştırmalarda, sigaranın sanıldığı gibi insanları içinde bulunduğu karamsarlıktan ve tedirginlikten kurtarmadığı aksine içinde bulunduğu ruh halini daha da kötü duruma getirdiği ispatlandı. Dünya çapında gerçekleşen ve Amerikalı ve İngiliz Bilim adamları tarafından 1 milyar 250 milyon sigara içen insan üzerinde yapılan araştırmada, sigara içmenin insanı sinirlendirdiği, karamsarlığa ittiği, panik atağa neden olduğu, depresyona sürüklediği ve hatta şizofreni hastalığına sebep olduğu belirlendi.
Sigara reklamlarında sigaranın insanı karamsarlıktan ve tedirginlik verici durumdan kurtararak rahatlattığı imajının verildiğini belirten uzmanlar, bu rahatlatmanın geçici olduğunu aksine insanın içinde bulunduğu depresyon durumunu tetiklediğini ifade ettiler. Uzmanlar, ara sıra ve çok az miktarda sigara içenlerde önemli ölçüde ruhsal rahatsızlığa rastlanılmadığını ancak her gün çok fazla miktarda sigara içenlerde yoğun depresyonal vakaların görüldüğünü kaydettiler. Sigarada bulunan nikotinin beyinde hasara ve dolayısıyla ruhsal bozukluklara neden olduğunu belirten uzmanlar, birçok çalışmanın sigara içmeye başladıktan sonra ruhsal problemlerin ortaya çıktığını yani sigaranın depresyondan önce geldiğini söylediler.
Bir hafta boyunca günde bir paket sigara içenlerin, içmeyenlere oranla depresyona girme riski ve panik atak riskinin 4 kat arttığını, uzun süreli karamsarlık riskinin 3 kat daha fazla yaşandığını ifade eden uzmanlar, ayrıca sigaranın şizofreni ilaçlarının etkisini azalttığını ve hastalığın daha etkin hale gelmesine meydan verdiğini belirttiler.
İHA