Sigara artık tezgâh altında satılacak
Bugün yürürlüğe giren yönetmeliğe göre tütün ürünleri, dükkânın görünmeyen bölü-münde küçüklerin ulaşamayacağı raflarda satılacak. Uygulama sıkı denetimlerle başlıyor.
Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Yönetmelik, altı aylık geçiş sürecinin ardından bugün itibariyle resmen yürürlüğe giriyor. Buna göre, tütün ürünleri, işyerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamayacağı şekilde satılacak. Yönetmelik değişikliği, tütün mamulleri satan esnafı ise kara kara düşündürüyor. Dükkânı müsait olanlar sigara reyonlarını arka tarafa kaydırmanın formülünü ararken, küçük büfe sahipleri "Denetçiler gelsin, onların verdiği fikirle çözüm arayacağız. Ancak sigara tezgâh altına inerse kaçakçılığa zemin yaratılır" diyor.
DENETİMLER BAŞLIYOR
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom ise işletmeleri uyardı. Bir süredir çevresindeki işletmeleri gezdiğini ve yönetmelikle ilgili hiçbir düzenleme görmediğini belirten Çom, "Ya Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) yönetmeliğini bilmiyorlar ya da cezalar hakkında bilgileri yok. Ancak bugünden itibaren sıkı denetimler başlıyor" dedi. Tedbirin sigarayı bıraktırmaktan çok sigaraya başlanmasının önlenmesine yönelik olduğunun altını çizen Çom, "Şimdiye dek tedbirlerin olumlu sonuçlarını gördük. Bu konuda uyarı yayınlayacağız. Ekiplerimiz ceza kesme yetkisinde olan hususları denetleyerek TAPDK'ya bildirecek" diye konuştu. Çom, "Tütün mamülleri dışarıdan bakıldığında görülmeyecek şekildeyse kapalı dolaba gerek yok" açıklamasını yaptı.
RAFLAR ARKA BÖLÜME
Ancak yeni yönetmelik tütün mamulleri satan esnafı kara kara düşündürüyor. Kendi dükkânında yönetmeliğin belirttiği uygun yerin neresi olduğunu kestiremeyen esnaf ne yapacağını bilemiyor. "Rafları girişten görünmeyecek şekilde arka tarafa alıyoruz. Bunun için raf yaptırıyoruz. Ölçü alındı, hafta sonu hazır olacak" diye konuşan Beşiktaş'taki Turuncu Büfe'nin çalışanı Salih Atalay, şimdiden sigara reyonunun ışıklarını söndürdüklerini belirtiyor. Yeni düzenleme ile zaten azalmış olan satışlarının iyice düşeceğini anlatan Atalay, "Bizim insanımız görmediği ürünü sormaya çekinir" diyor. Dükkânının küçük olduğunu ve çözüm konusunda sıkıntı çektiğini anlatan Rasim Büfe'nin sahibi Rasim Ertem de "Zaten alanım dar, sigara raflarını yan duvara geçirip önünü şans oyunu makineleriyle kapatmayı düşünüyorum" diye konuşuyor.
'Esnafın son kullanma tarihi'
TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Yönetmelikteki muğlak hükümler, 150 bin esnafı tehdit ediyor. Korkarım 7 Temmuz esnafın son kullanma tarihi olacak" dedi. TAPDK Başkanı Mehmet Küçük'e yönetmeliğin bir yıl ertelenmesi talebinde bulunan Palandöken, TESK'e bağlı 245 bin satış noktasından 180 bininde içki ve sigara satıldığını, bu satış noktalarından en az 150 bininin bu yönetmelikle ciddi bir tehdit altına girdiğini ifade etti.
Yeni yönetmelik neler getiriyor?
TÜTÜN mamulleri, işyerlerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamaması için tedbir alınarak çalışanların denetimi altında bulundurulacak.
İŞYERİNİN fiziki koşulları sebebiyle ayrı satış bölümü oluşturulamaması durumunda tütün mamulleri, 18 yaşını doldurmamış kişilerin ulaşamayacağı satış ünitelerinde satışa sunulacak.
HERHANGİ bir satış ünitesinin bulunmadığı ya da satış ünitesinin sığamayacağı kadar küçük alanlarda satış yapan perakende satıcılar tütün mamullerini görünür yüzü şeffaf olmayan dolaplarda bulunduracak.
SATIŞ üniteleri yazılı, görsel, işitsel unsurlar içermeyeceği gibi, reklam içerikli ibareleri taşımayacak, birden fazla renkle tasarlanmayacak.
TÜTÜN mamulleri, çocuk dergi, kitap ve yayınları, kıyafetleri, kırtasiye, oyuncaklar, cips, çikolata, şekerleme gibi çocuklar tarafından tüketilen ürünlere bitişik alanlarda satılamayacak.
İŞYERLERİNDEbirden fazla alanda sigara satışa sunulamayacak. Düzenlemelerin ihlali halinde satış belgesi iptal edilebilecek.
Nurdeniz Erken /SABAH