Sigara akciğer kanserinde en önemli etken
Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan, akciğer kanserinin yüzde 90-95 oranında sigara kullanımı ile ilişkili bir kanser olduğunu belirtti.
17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü nedeniyle bir basın açıklaması yapan Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan, akciğer kanserinin yüzde 90-95 oranında sigara kullanımı ile ilişkili bir kanser olduğuna dikkat çekti.
Akciğer kanserinin günümüzde en çok erkeklerde rastlanılan bir kanser türü olduğunu ifade eden Aslan, Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türüdür ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır dedi.
Tüm dünyada kanser olgularının yüzde 12,8'inden ve kanser ölümlerinin yüzde 17,8'inden akciğer kanseri sorumlu olduğunu ifade eden Aslan, Akciğer kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Kansere bağlı ölümlerde ise her iki cinste de birinci sıradadır. Bunun nedeni kötü prognozu ve tedavilere rağmen yaşam süresinde beklenen uzamanın elde edilememesidir diye belirtti.
Akciğer kanseri nedir ?
Aslan, hastalığı; Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları istila etmeleri veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile sonuçlanabilir.diye tanımladı.
Akciğer kanseri birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Aslan, bu hastalığın en önemli nedeninin ise yüzde 94 oranında sigara olduğunu ifade etti.
Sigara içenlerde akciğer kanseri riskinin, içmeyenlerden 24-36 kat daha fazla olduğunu söyleyen Aslan, Pasif sigara içiminde risk yüzde 3,5'tur. Sigaraya başlama yaşı, sigara içme süresi, içilen sigara sayısı ile tütün ve sigara tipi akciğer kanseri gelişme riskini etkiler. Bu nedenler arasında; genetik faktörler, radon gazı, asbest ve hava kirliliği, tütün ürünleri, endüstriyel ürünler (uranyum, radyasyon, asbest), hava kirliliği, beslenme eksiklikleri, çevresel (pasif) tütün içiciliği, akciğer hastalığı, daha önceden akciğer kanseri geçirmiş olmak kanserin oluşmasında rol alan faktörlerdendir. Kadınlarda sigara alışkanlığındaki artışa paralel olarak akciğer kanseri sıklığı da artış göstermektedir ifadelerini kullandı.
Akciğer kanserinden korunmanın yolu sigarayı bırakmaktır
Akciğer Kanserinin belirtileri hakkında da bilgiler aktaran Aslan, Hastalık oldukça ileri aşamalara gelene kadar önemli şikâyetlere yol açmayabilir. Bu sinsi karakter, akciğer kanserini bu kadar tehlikeli yapan en önemli faktördür. Eğer sigara kullanan ve buna bağlı kronik bronşiti olan biri iseniz, mevsimsel öksürük ve balgam şikâyetlerinin süreklilik kazanması, balgamda kan görülmesi, giderek artan nefes darlığı, özellikle sırtta kürek kemiklerinin arasına veya omuzlara yayılan batıcı nitelikte göğüs ağrısı kanser için şüphe uyandırması gereken şikâyetlerdir.
Hastalığın ilk aşamalarında, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve terleme gibi şikâyetler görülmektedir. En sık görülen belirtileri, nefes darlığı, öksürük ve kilo kaybıdır dedi.
Akciğer kanseri, önlenebilir
Kanser tedavisinin türü, boyutu, yerleşimi, tümörün yaygınlığı ve hastanın genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlı olduğunu beliren Aslan, Birçok farklı tedavi ve tedavi kombinasyonu akciğer kanserini kontrol etmek veya semptomları azaltarak hayat kalitesini düzeltmek için kullanılabilir. Akciğer kanseri, önlenebilir bir kanserdir. Başta sigara olmak üzere tütün ve tütün ürünleriyle mücadele, akciğer kanserini önlemenin en önemli basamağıdır ifadelerini kullandı. (Ali Fidancı-İLKHA)