SGK primleri için gözler Bakan Çelik'te
5084 Sayılı Yasa'nın sona ermesiyle ağır bir darbe yiyen Urfa'da herkesin gözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'te..
5084 olarak bilinen yasa 2004 yılında 36 ilde uygulanmış ve bu yasa daha da geliştirilerek, 13 ili daha kapsamıştı. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Başkanı Halit Yıldıztekin, "49 İli kapsayan eski Teşvik yasası uygulaması hem çalışanı, hem de işveren için sigorta primlerinin yarısını yatırmakla her iki tarafı memnun eden bir yasaydı. Şuan bir kişinin sigorta primi yaklaşık olarak 400 TL'dir" dedi.
BDP İl Başkanı Halit Yıldıztekin, "Yasanın kaldırılması ile işveren taşıyamadığı ağır yükten dolayı işçi çıkarmaya gidiyor. Urfa'da yılbaşından bu yana yaklaşık 25 bin işçinin SSK kaydına ve işine son verildiğini ve bu sayının her geçen gün artarak ilerdeki günlerde 40 binleri bulacaktır. Urfa işsiz ordusuna yeni katılacak bu ağır dalga ile karşı karşıya kalacak. Bu uygulama sadece Urfa'yı kapsamıyor. Toplamda 49 ili kapsayan bir uygulamadır. Bu işsizler ordusu bir araya geldiğinde sayısı yüz binleri bulan bir sorundur. Sayıları yüz binleri bulan vatandaşlar, evlerine bir ekmek götürmek için uğraş veren ve ailelerini kimseye muhtaç etmemek için her turlu zorluğa göğüs geren insanlardır" diye konuştu.
Yıldıztekin, bu kadar insanın işi elinden alınmış ve alternatif olarak yapacak işleri yoksa, bu insanların farklı yollara başvurabileceklerini söyledi.
Sona erdirilen SGK indirim yasasıyla birlikte, ekonomide olduğu kadar sosyal alanda da ciddi çöküş yaşandığına dikkat çeken BDP İl Başkanı Halit Yıldıztekin, konuşmalarını şöyle sürdürdü;
6 Aydır devam eden yüksek prim ve vergi yüküne karşı ciddi bir önlem alınmazsa, bu illerde istemediğimiz olaylarla karşı karşıya kalabiliriz. İşsizlik ve sosyal güvenlik sisteminin dışında kalan binlerce işsiz insan yasadışı yollara sürüklenebilir. Kaçakçılık ve hırsızlık gibi durumlarla kitlesel boyutta karşı karşıya kalabiliriz. Sonuçta bu insanlarımız evine ve çoluk çocuğuna bir ekmek götürmek için çalışıyorlar.
Mevcut hükümetin, üreten ve çalışan; istihdam sağlayan vergi ve prim ödeyen insanların huzurunu kaçırmaması, onları yok etmemesi için; kaldırılan teşvike benzer bir yasanın yeniden hayata geçirilmesi gerekir. Bu olayların yaşanmasının bir de siyasi sebepleri var. Bakan Faruk Çelik Urfa Milletvekili olmakla beraber aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı. Urfa'da yaşanan bu çöküşü birebir görmesi gereken bir isim. SSK'daki rakamlar kendisine ulaşmıyor mu? Danışmanları, il başkanları, milletvekilleri ne iş yapıyorlar?
Urfa'daki SSK'lıların dörtte biri buharlaşmış, bunların içerisinde hiç mi etraflarında yaşayan bir kişi yok! İşsiz kalan, SSK'sını kaybeden insanların feryadını niçin duymuyor, niçin hallerini görmüyorlar.. Bu kadar mı Urfa'dan ve Urfalıdan uzaklar! Yaşanılan bu ekonomik ve sosyal çöküşün önüne geçmek için acilen eski yasanın geri getirilmesi yada her ay Urfalı esnaf ve işçinin sırtından alınan 20 milyon TL'lik ilave yükü kaldıracak farklı alternatif bir yasanın yürürlüğe girmesini Bakan Faruk Çelik'in acilen sağlaması gerekir.
Toplumun refah ve huzuru yüksek olursa toplumun kalkınması kolaylaşır. İnsanların uğraşacak işleri olursa kahvelerde ve gece geç saatlere kadar başıboş gezmelerden vazgeçip işlerine bakarlar."
Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya ise, bu yasanın çıkışından sonra çeşitli çalışmaların yapıldığını belirterek şöyle dedi;
"Bu yasanın düzeltilmesi ile ilgili çeşitli çalışmaların yapılacağını bize söylediler. Bugüne kadar herhangi bir sonuç alınamadı. Şuana kadar tam olarak belli olmayan çıkarılan işçi sayısının Haziran ayına kadar belki 40 bini bulabilir.
5084 sayılı teşvik yasası primden dolayı bir de bunun yanında dengesizlik var. Çıkan sigortalı işçilerinin çoluk çocuklarını sayarsanız 70 bin de olabilir. Teşvik yasasından dolayı yeni açılan işletmelerle eski işletmeler arasındaki dengesizlik çok büyük. Arada çok büyük bir fark var. Eski işletmelerin suçu günahı ne?
Yeni teşvik yasasından yararlanan işletme sahipleri ile eski işletme sahipleri arasında bir dengesizlik var. Bu konu ile ilgili her ne kadar bir çalışma varsa, sonuç itibarı ile bunu düzeltme ile ilgili konuda çalışmak lazım. Çünkü ilerdeki günlerde firmalar arasındaki dengesizlik kafaları karıştırır. Ve haksız bir rekabete yol açıyor. Bununla beraber tekrar kayıt dışı istihdama yönelme artacak. Her işveren istediği fiyata istediği işçiyi çalıştırmaya yönelecektir. Kaçak işçilik konusunda bir geçmiş tarihe bakın, birde yasa dönemindeki tarihe bakın. Kayıtlı işsizlik çok büyük oranda düşmüştü. İşsizliği azalmak için çıkarılan yasa tekrar işsizliğe sebebiyet vermiştir."
Kaya, "Haksız rekabete yol açmaması için yasanın düzeltilmesini bekliyorduk. Çokta umutluyduk, fakat çalışmalar bugüne kadar yapılıyor deniliyordu. Daha bir ses çıkmadı. Bu konu ilgili sadece Ticaret ve Sanayi Odası değil, geçenlerde bölgede 8 ilin Ticaret Odaları ile bir toplantı yapıldı" diyerek tüm Bakanların nezdinde ve hepsinin bilgisi dâhilinde şikâyetler dosyası verildiğini belirtti.