SGK İl Müdürlüğü'nden borç yapılandırmaları eğitimi

Sosyal Güvenlik Kurumu Şanlıurfa İl Müdürlüğü, düzenlediği toplantıda 6552 Sayılı kanunla getirilen yapılandırmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

SGK İl Müdürlüğü'nden borç yapılandırmaları eğitimi

Sosyal Güvenlik Kurumu Şanlıurfa İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansta 6552 Sayılı Kanunla getirilen yapılandırma hakkında bilgi verildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Şanlıurfa İl Müdürlüğü Konferansa salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Sigortalar Tescil Daire Başkanı Savaş Alıç, SGK Şanlıurfa İl Müdürü İsmail Ünlü ve STK başkanları katıldı.

Yapılandırma ile ilgili bilgilendirmede bulunan Sigortalar Tescil Daire Başkanı Savaş Alıç, 6552 Sayılı Kanunla getirilen yapılandırmadan kimin ne şekilde yararlanacağı hakkında hazırladığı sunumla anlattı.

10 Eylül tarihine kadar ödenmemiş idari para cezalarının yüzde 50’si Yİ-ÜFE uygulanarak. Hesaplanacağını, kalan yüzde 50’si ve gecikme zammının iptal edileceğini belirten Alıç,   “Borcu nedeniyle sigortalıkları durdurulan 1479 sayılı kanun ve 2929 sayılı kanun kapsamındaki sigortalılar faydalanabilirler. Yapılandırma kapsamına giren alacaklardan asılları bu maddenin yayım tarihinden önce ödenmiş olması şartıyla alacağın yüzde 40’ı ilk taksit süresinde ödendiğinde, kalanın tahsilinden vazgeçilecek.” dedi.


 

Taksitin yüzde 10’unu aşmamak şartıyla 5 TL’ye kadar eksik ödenen tutarların yapılandırmayı bozmadığını söyleyen Alıç,  “Yapılandırması bozulanlar, ödedikleri tutar kadar yapılandırmadan yararlandırılır. Alacaklara karşı uygulanan hacizler, yapılan ödemeler oranında kaldırılır ve o miktara isabet eden teminatlar iade edilir. 6111 sayılı kanun 6385 sayılı kanun kapsamında yapılandırma yaptırıp ödemeleri devam edenlerin talepleri halinde, kalan borçları bu kanun kapsamında yeniden yapılandırılabilir” ifadelerinde bulundu.

Ev hizmetinde çalışanlar sigortalı sayılacak

Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanların da kanun kapsamında sigortalı sayılacaklarını ifade eden Alıç,  “İşverenin çalışılan ayın sonuna kadar bildirim yapması gereklidir. Aksi taktirde idari para cezaları uygulanacaktır. Birden çok işverenin yanından 10 günden az çalışanlar için PEK tutarının yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hasta primi ödenir. Talepleri halinde yüzde 2 primin ait olduğu ayı takip eden ay sonuna kadar yüzde 32,5 primi kendileri ödeyerek 4 a’lı olabilirler. Ayın sonuna kadar ödemezse o ay için hakkı düşer” şeklinde konuştu.

Maden işçilerine fiili zam uygulanacak

Yer altı işlerinde çalışanlar için izinli, raporlu, tatil günleri, kurs hazırlık süreleri gibi zamanlar için, filli çalışma ya da risklere maruz kalma şartı aranmadan fiili hizmet zammı uygulanacağını söyleyen Alıç, “Maden işyerlerinde 20 yıl çalışanlar için yaş şartı 55’ten 50’ye indirildi. Soma'da vefat edenlerin hak sahiplerine gün ve sigortalık şartı aranmadan aylık bağlanacak. Kuruma olan her türlü borçları terkin edilecek. Soma’da maden kazasında hayatını kaybedenlerin eş, çocuk veya kardeşlerinden biri kamuda istihdam edilecek” şeklinde konuştu.