Semavi dinler ve Hz. İbrahim anlatıldı

Semavi dinler ve Hz. İbrahim anlatıldı

İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı öğretim üyelerinin Her yıl bir ilahiyat fakültesinde bir araya gelerek düzenledikleri sempozyum adresi bu yıl adresi Şanlıurfa'ydı. Bu yıl Şanlıurfa'da düzenlenen sempozyumun konusu "Semavi Dinlerde Hz. İbrahim ve Tevhid İnancı"ydı. Sempozyumun açılış oturumunda sempozyumu tertipleyen Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Elmalı'nın kısa açılış konuşmasından sonra Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan hem sempozyum konusuna, hem de Şanlıurfa'nın bu konu ile ilgili tarihi rolü ve kimliğine temas eden bir konuşma yaptı.

Vali Okutan konuşmasında "İlahi Dinler ve Tevhid" akidesinin ele alındığı sempozyum için Şanlıurfa'nın doğru bir seçim olduğunu belirtti ve böyle bilimsel ve kültürel etkinlikleri her zaman destekleyeceklerini ifade etti. Vali Okutan konuşmasında Hz. İbrahim'den miras kalan Tevhid akidesinin sadece tanrının birliği ile sınırlı kalmayıp bu beldede insanların her alanda birlik ve beraberliğine tesir ettiğini, burada İslami literatürde "kesrette vahdet" olarak ifade edilen tecrübenin yaşandığını belirtti. Şanlıurfa'nın hem farklı İslami mezhep ve anlayışların, hem Sabii, Süryani Müslüman gibi farklı inançların hem de Türk Arap, Kürt gibi farklı etnik toplulukların uyum içerisinde huzura asırlar boyunca yaşadıklarını belirtti. Vali Okutan bu uyumun Şanlıurfa'ya Hz. İbrahim'in tevhidci geleneğinden geldiğini, bu özelliği ile Şanlıurfa'nın bir "denge" şehir olduğunu ifade etti. "Bu gün etrafımızda birçok il çeşitli çelişkilerle sıkıntı yaşarken, bir huzur adası gibi durmamızın Hz. İbrahim'den beri gelen tevhid inancının tesiri ile olduğuna inanıyorum" dedi.

İki günden beri devam etmekte olan sempozyum açılış ve genel değerlendirme oturumu ile birlikte 6 oturumdan oluşturuldu. Kelam ilminin öğretimi ile ilgili sorunların ve İlahi dinlerde Hz. İbrahim ve Tevhid inancını konu alan bildirilerin sunulduğu toplantıya 150 civarında akademisyen katıldı. Toplantıya kelam sahasında meşhur olan birçok akademisyen katıldı.  Din İşleri Yüksek kurulu Başkanı Prof Dr. Saim Yeprem bir açılış konferansı vermiş; Prof Dr. Bekir Topaloğlu, Prof Dr. Şaban Ali Düzgün, Prof. Dr. Saim Kılavuz, Prof. Dr. İlyas Çelebi, Prof. Dr. Ahmet Akbulut gibi akademisyenler otum başkanı, tebliğci veya değerlendirmeci olarak katkı sundular.

Din İşleri Yüksek kurulu Başkanı Prof Dr. Saim Yeprem tarafından Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'a bu sempozyuma yaptığı katkılardan dolayı teşekkürname takdim edildi. Sempozyuma Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden katılan akademisyenler Şanlıurfa'nın tarihi turistik mekanlarını da gezdiler.

www.balikligol.com